Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Підготовка до роботи з MySQL

Мета: Розглянути способи отримання і установки дистрибутивів MySQL в операційній системі Windows

Користувачу бази даних необов'язково знати, як інсталювати MySQL. В крупних організаціях є системні адміністратори, які цим займаються. Що стосується розробників, то їм потрібно розуміти особливості даного процесу. Саме тут у них з'являється доступ до різних конфігураційних установок, за допомогою яких можна набудувати продуктивність програми. Природно, необхідно володіти правами адміністратора на тому комп'ютері, де MySQL встановлюється у вигляді сервісу, що запускається автоматично. Програму можна запускати також з персональних облікових записів.

Завантаження MySQL

MySQL можна інсталювати двома способами: скомпілювавши початкові коди програми або скориставшися заздалегідь скомпільованими двійковими файлами. Перший варіант допускає більше можливостей в плані конфігурації, але більш тривалий. Другий варіант зручніше, оскільки є готові дистрибутиви для багатьох операційних систем. На даний момент існують версії MySQL для FreeBSD, HP-UX, IBM AIX, Linux, Mac OS X, SCO, SGI Irix, Solaris і багатьох варіантів Microsoft Windows.

Інформацію про всі дистрибутиви можна одержати на Web-вузлі http://www.mysql.com. Там же публікуються останні новини про програму.

Перевірка початкових вимог

Якщо інсталюються двійкові файли, слід переконатися в тому, що система відповідає початковим вимогам програми. Важливим моментом є підтримка потоків. При інсталяції в старих версіях деяких операційних систем MySQL вимагає наявності окремої бібліотеки потокових функцій POSIX. POSIX — це міжнародний стандарт, що визначає роботу системних сервісів, а потоки — це механізм, що дозволяє програмам виконувати декілька задач одночасно. Сучасні операційні системи підтримують стандарт POSIX. Якщо ви все таки не впевнені, перевірте в інтерактивній документації, чи програма MySQL працюватиме в даній версії операційної системи.

Вибір версії

Команда розробників MySQL публікує тестові і стабільні версії дистрибутивів окремо. Інформацію про статус тієї або іншої версії програми можна знайти на Web-вузлі. Ці ж відомості закодовані в назві дистрибутива.

В цілому, краще вибирати найновішу версію. Виняток становлять лише альфа-версії, в яких вперше вводяться нові функціональні можливості. Програма MySQL відповідає найвищим критеріям якості і надійності, тому її бета-версії часто цілком сумісні з фінальними версіями інших програм.

Інсталяція в Windows

Програма MySQL розповсюджується і у вигляді ZIP-архіву, що містить набір інсталяційних файлів. Перед розпакуванням файлів з архіву створіть окремий каталог, наприклад с:\windows\mysql, оскільки в архіві немає інформації про путні імена файлів.

Щоб приступити до інсталяції, виконайте подвійне клацання на файлі setup.ехе, після чого почнуть з'являтися різні діалогові вікна. Перше питання, на яке належить відповісти, торкається папки, куди повинна бути поміщена програма. За умовчанням пропонується папка с:\mysql. Можна вибрати будь-яку іншу папку, але у такому разі доведеться відредагувати конфігураційний файл.

Наступне питання торкається компонентів, що інсталюються. Якщо вибрати "типову" інсталяцію, будуть інстальовані серверний модуль, довідкові файли, а також набір файлів, що містять опис стандартних привілеїв доступу. У разі інсталяції "на вибір" можна буде додатково встановити утиліти тестування і бібліотеки функцій розробки.

Далі почнеться власне установка програми. Якщо інсталяційний каталог називається не с:\mysql, то після закінчення інсталяції потрібно буде додатково встановити файл my.ini. Для цього перейдіть в каталог програми і знайдіть файл my-example.cnf. Скопіюйте його в системний каталог (с:\windows) і перейменуйте в my.ini. Можна поступити і по-іншому: скопіювати файл в кореневий розділ диска С: і назвати його my.cnf.

Тепер потрібно відредагувати цей файл, щоб змінна basedir указувала на інсталяційний каталог. Якщо відповідний рядок присутній у вигляді коментаря, видаліть символи коментаря. Інакше додайте цей рядок самостійно, наприклад:

basedir = d:\mysql

Якщо програма MySQL інсталюється в Windows 2000 (XP), то, можливо, її потрібно запустити у вигляді сервісу. Для цього вимагається перейти в режим командного рядка і ввести наступну команду:

с:\mysql\bin\mysqld-nt --install

Назва сервісу з'явиться у вікні сервісів панелі управління, де можна буде набудувати програму на автоматичний запуск. Утиліта winmysqladmin, що входить в Windows-дистрибутив, дозволяє автоматизувати безліч задач, включаючи конфігурацію.

Якщо Ви хочете запустити MySQL уручну, то Вам буде потрібно виконати наступну послідовність дій:

запустіть сеанс MS-DOS і перейдіть в каталог с:\mysql\bin

введіть в рядку запрошення:

mysqld-shareware --standalone

або (залежно від версії)

mysqld

тим самим буде запущений сервер MySQL.

введіть "mysql" (без лапок) в запрошенні DOS.

запрошення зміниться на запрошення "mysql".

щоб протестувати сервер MySQL, введіть в рядку запрошення "show databases;" на екрані повинне з'явитися вікно, зображене на рис 2.1

Мал. 2.1. Запуск MySQL

Якщо з'явиться подібний результат, то можна вважати, що установка системи MySQL успішно завершена.

введіть "quit" в запрошенні mysql.

знову з'явиться запрошення MS-DOS.

оскільки в даний момент робота закінчена, необхідно зупинити сервер MySQL. виконайте в запрошенні наступну команду.

mysqladmin -u root shutdown

Інсталяція уручну

Якщо програма MySQL інсталюється не в Linux або Windows або якщо послуги менеджера пакетів не потрібні, можна інсталювати двійкові файли уручну. Відповідний дистрибутив розповсюджується у вигляді tar-архіву, стислого за допомогою програми gzip.

Перший етап полягає в додаванні нового користувача, від імені якого працюватиме демон MySQL. Природно, це не повинен бути користувач root.

Програмі MySQL не можна надавати права суперкористувача, і ніякі компроміси тут недопустимі. Можна, наприклад, створити групу mysql і однойменного користувача за допомогою команд addgroup і adduser або groupadd і useradd, залежно від версії UNIX. Нижче показаний приклад для RedHat Linux:

groupadd mysql

useradd -g mysql mysql

Звичайно початковим каталогом MySQL вибирають /usr/local/mysql. Після розпаковування архіву буде створений каталог, ім'я якого співпадає з ім'ям дистрибутива, тому зручніше за все просто створити символічне посилання mysql. От як це робиться:

cd /usr/local

tar xvfz mysql-4.01.10-pc-linux-gnu-i686.tar.gz

ln -s mysql-4.01.10-pc-linux-gnu-i686 mysql

cd mysql

Далі необхідно запустити сценарій mysql_install_db, що знаходиться в каталозі scripts. Він створить базу даних з описом існуючих привілеїв і тестову базу даних.

Як правило, програма MySQL інсталюється від імені користувача root, тому наступний крок полягає в зміні власника всіх файлів програми:

chown -R mysql /usr/local/mysql

chgrp -R mysql /usr/local/mysql

Тепер можна запустити демон MySQL за допомогою сценарію safe_mysqld. Наступна команда запускає демон від імені користувача mysql:

/usr/local/mysql/bin/safe_mysqld --user=mysql &

Якщо потрібно, щоб сервер MySQL запускався всякий раз після перезавантаження комп'ютера, додайте відповідний рядок у файл /etc/rc.d/rc.local або ж скопіюйте сценарій mysql.server в каталог /etc/init.d і створіть правильні символічні посилання на нього. В коментарях до файлу support-files/mysql.server рекомендуються такі посилання:

/etc/rc3.d/S99mysql

і

/etc/rcO.d/SOlmysql.

Щоб запустити програму клієнта mysql уручну, введемо в рядку запрошення команду:

mysql -u root -p

Система попросить ввести пароль. Введіть пароль для root (mysqldata).

Якщо запрошення ввести пароль не з'явилося, то це може означати, що сервер MySQL не працює. Щоб запустити сервер, перейдіть в каталог /etc/rc.d/init.d/ і виконаєте команду ./mysql start (або mysql start, залежно від значення змінної PATH). Потім викличте програму клієнта mysql.

Якщо клієнт MySQL працює, то з'явиться запрошення mysql>. Введіть в рядку запрошення наступне:

show databases;

На екрані повинен з'явитися висновок, як на мал. 2.1.

Тепер можна вважати, що система MySQL успішно встановлена в Linux.

Компіляція програми

Якщо у вашому розпорядженні є початкові коди програми, створіть з них двійкові файли і слідуйте приведеним вище інструкціям. Оскільки початкові тексти були підготовлені за допомогою утиліти autoconf, для компіляції програми потрібно буде ввести послідовність команд configure, make і make install.

По можливості слід уникати перекомпіляції програми. Розробники MySQL досконально знають всю тонкість процесу компіляції, тому вони уміють створювати максимально оптимізовані виконувані файли.

При компіляції початкових кодів з'являється можливість підключити компоненти, не вбудовані в стандартні інсталяційні пакети. Для деяких з них потрібні бібліотеки функцій розробки. Інсталюйте їх до початку компіляції програми.

Соседние файлы в предмете Базы данных и знаний