Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Закон Кулона.pptx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
143.06 Кб
Скачать

Закон Кулона.

Біографія Шарля Огюстена Кулона:

Шарль Огюстен Кулон (14.06.1736 - 23.08.1806) - французький фізик і

військовий інженер, член Паризької Академії наук (1803). Народився в Ангулеме. Закінчив (1761) школу військових інженерів і весь час знаходився на військовій службі.

Роботи Кулона відносяться до електрики, магнетизму, прикладної механіки. У 1781 році він сформулював закони тертя, кочення і ковзання. Досліджуючи кручення шовкових і металевих ниток, Кулон встановив закони пружного кручення, зокрема визначив, що сила закручування нитки залежить від матеріалу, з якого вона зроблена, пропорційна куту закручування і четвертої міри діаметру нитки і назад пропорційна її довжині. Це мало важливе значення, оскільки давало новий, дуже чутливий метод виміру сили. Виходячи з цього, в 1784 році Кулон побудував прилад для виміру сили - крутильні ваги. З його допомогою в 1785 році учений експериментально встановив основний закон електростатики (закон Кулона), розповсюдивши його в 1788 році на взаємодію точкових магнітних полюсів. Висунув гіпотезу магнетизму, згідно якої магнітні рідини не вільні або не можуть текти, як їх електричні аналоги, і пов'язані з окремими молекулами. Кулон передбачив, що кожна молекула в процесі намагнічення стає поляризованою. Передбачив, що кожна молекула в процесі намагнічення стає поляризованою. Сконструював магнітометр (1785). Кулон заклав основи электро- і магнітостатики. Намагався експериментально виміряти (1796) тертя в рідині по загасанню коливань рухомого в ній маятника і визначити залежність тертя від швидкості.

Точковий заряд:

Точковим зарядом називають заряджене тіло, розмірами якого в умовах даного завдання можна нехтувати.

Кулон:

Кулон – це заряд, проходящий за 1 з через поперечний перетин провідника при силі струму 1 А.

Якщо заряджене тіло взаємодіє одночасно з декількома зарядженими тілами, то результуюча сила, що діє на дане

тіло, дорівнює векторній сумі сил, що діють на це тіло з боку всіх інших заряджених тіл.

Закон:

На підставі багаточисельних дослідів Кулон встановив наступний закон:

Сили взаємодії нерухомих зарядів прямо пропорційні твору модулів зарядів і назад пропорційні квадрату відстані між ними:

Досвід:

Вперше закон взаємодії нерухомих зарядів був встановлений французьким фізиком Ш. Кулоном (1785 р.). У своїх дослідах Кулон вимірював сили тяжіння і відштовхування заряджених кульок за допомогою сконструйованого їм приладу - крутильних вагів, що відрізнялися надзвичайно високою чутливістю. Так, наприклад, коромисло вагів оберталося на 1° під дією сили порядка 10-9 Н.

Основні положення:

Сили взаємодії підкоряються третьому закону Ньютона: Вони є силами відштовхування при однакових знаках зарядів і силами тяжіння при різних знаках. Взаємодію нерухомих електричних зарядів називають

електростатичними або кулонівськими взаємодією. Розділ електродинаміки, що вивчає кулонівську взаємодію, називають електростатикою.

Закон Кулона справедливий для точкових заряджених тіл. Практично закон Кулона добре виконується, якщо розміри заряджених тіл багато менше відстані між

ними.

Коефіцієнт пропорційності до в законі Кулона залежить

від вибору системи одиниць. У Міжнародній системі СІ за одиницю заряду прийнятий кулон (Кл).

Ідея вимірів грунтувалася на блискучій здогадці Кулона про те, що якщо заряджену кульку

привести в контакт з точно таким же незарядженим, то заряд першого розділиться між ними порівну. Таким чином, був вказаний спосіб змінювати заряд кульки два, три і т. д. раз.

Соседние файлы в предмете Физика