Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коцюбинський.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Тема: Життя й загальний огляд творчості М.Коцюбинського. «Іntermezzo», «Коні не винні»

План

1. Життя й загальний огляд творчості М.Коцюбинського.

2. Повторення відомостей про новелу.

3.Аналіз новели «Іntermezzo».

4. Аналіз новели «Коні не винні».

5. Контрольні запитання.

І. Життя й загальний огляд творчості М.Коцюбинського. Міщенко Олена. Українська література: Підруч. для 10 кл. загальноосв. навч. закл.- К.: Освіта,2005. - С. 312-320.

ІІ. Повторення відомостей про новелу.

1) Який твір ми називаємо новелою?

(Короткий твір, переважно про якусь одну незвичайну подію, що стала поворотною в долі персонажа.)

2) Які ви знаєте різновиди новел?

(Новели подій і новели з настроєвим, психологічним сюжетом.)

3) Які особливості новели як жанру?

(Побудова сюжету на основі справжньої, невигаданої події; більш загострений, ніж в оповіданні, конфлікт; динамічний розвиток подій; обмежена кількість головних дійових осіб (два-три); нетри­валість дії; посилена увага до певних художніх деталей; невели­кий обсяг, несподіване закінчення.)

ІІІ. Аналіз новели «Іntermezzo».

Новела «Іntermezzo» написана Коцюбинським у 1908 році. Це був час реакції — жорстоких розправ російського самодержавства з революціонерами та бунтівниками. Тюрми переповнилися вчораш­німи правдошукачами, поліція та жандарми, військово-польові суди чинили розправи, а то й самосуди: стріляли, вішали, били. У листі до М. Чернявського 18 листопада 1905 року Коцюбинський писав:

«Ви не можете уявити собі, що я пережив, бачачи те все на власні очі, і який це вплив мало на мої хворі нерви. Мені тепер ще гірше, ніж було: не можу ані спати, ані їсти. Ледве пишу до Вас».

Вкрай виснажений службовими обов'язками, громадською діяльністю, знесилений хворобою та переживаннями, пов'яза­ними з політичними обставинами, Коцюбинський мріяв про відпо­чинок. Справжнім порятунком для нього стало гостювання в селі Кононівка у відомого мецената і друга Коцюбинського Євгена Чикаленка, в домі якого письменник провів кілька тижнів уліт­ку 1908 року.

За жанром «Іntermezzo» — лірико-психологічна поема в прозі, написана в імпресіоністичній манері.

1) Хто він, ліричний герой «Іntermezzo»?

2) На які групи можна поділити образи новели за впливом на ліричного героя твору?

3) Що спричинило тяжку втому героя, в чому його трагедія? 4) Доведіть, що герой, переживши тяжку душевну кризу, здатен знов повернутися до активного життя.

5) Яка роль Кононівських полів? Чим вони допомагали митцеві? 6) Кому завдячує зціленням ліричний герой?

Іv. Аналіз новели «Коні не винні».

«Коні не винні» — найвище досягнення М. Коцюбинського в жанрі сатиричної новели. За жанром це соціально-психологічна сатирична новела. Письменник висуває й розв'язує в ній важливе питання — розвінчує лібералів, показуючи їх страх перед револю­ційним рухом. Новелу написано в 1912 році, в часи реакції після поразки першої російської революції 1905—1907 рр., коли пись­менник, ретельно проаналізувавши минулі події, виніс свій вирок такому явищу, як лібералізм. Розвінчуючи ліберала Аркадія Пет­ровича Малину, Коцюбинський вживає гострих сатиричних засобів. Він показує невідповідність між добрими словами і підлими вчин­ками цього пана, його паразитизм, зневагу до народу, сите й роз­кішне життя, убогість духовного світу. Адже всі помисли ліберала Малини врешті-решт зводяться до бажання смачно поїсти та до­схочу поніжитись у постелі.

1) Знайти в тексті новели і зачитати словесний портрет пана Ма­лини.

2) Чому письменник назвав новелу «Коні не винні»? Який зміст вклав автор у ці слова? (Користуючись опорним планом, схарактеризувати образ Аркадія Петровича Малини.)

План характеристики Аркадія Петровича Малини

  1. Портрет Малини та засоби його створення.

  2. Життєві звички, побут пана-ліберала.

  3. Майновий стан Малини, його минуле.

  4. «Народолюбство» Малини, улюблені теми його розмов з селя­нами.

  5. Поведінка Малини в момент, коли треба було переходити від слів до діла. ,

  6. Внутрішні переживання і поведінка Малини після розмови з делегацією селян. Роль пейзажу у розкритті власницької пси­хології Малини.

  7. Лицемірство Малини перед родиною.

  8. Справжня суть ліберала Малини.

  9. Сатиричні засоби зображення пана-ліберала.

V. Контрольні запитання.

1. Назвіть основні дати життя М.Коцюбинського.

2. Яка роль образу сонця у творі?

  1. Чому М. Коцюбинського називають Великим сонцепоклонни­ком?

4. Чи перегукується новела «Іntermezzo» за змістом з поезією І. Фран­кА?

5.Чи однакова роль пейзажів у новелах «Іntermezzo» та «Коні не винні»?

6.Знайти в тексті і прокоментувати уривки, що розкривають справжній характер пана Малини.

Література

1.Демчук О. Загадка дійових осіб у новелі "Іntегmеzzо" Михайла Коцюбинського // Українська мова й література в школі. - 2000. - № 2. - С. 24 - 25.

2.Загайна Н. Закоханий в життя, у сонце, у людину // Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. - 2002. - № 2. - С. 206 - 209.

3. Шевчук В. Поезія не живе на смітнику: Михайло Коцюбинський та його проза // Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. -2002. -№ 2. - С. 6 - 24

Тема. Повість М. Коцюбинського " Fata morgana ". Історія написання. Прототипи. Сюжет і композиція твору. Повість «Тіні забутих предків».

План

1.Аналіз повісті " Fata morgana ".

2. Характеристика повісті «Тіні забутих предків».

3. Контрольні запитання.

І. Аналіз повісті " Fata morgana ".

Повість " Fata morgana " М.Коцюбинський писав у два етапи. Перша частина була закінчена у 1903 році і як окремий твір опублікована в журналі "Киевская старина". Другу частину повісті письменник писав після придушення селянського руху в Україні, шукав матеріал, який би відповідав дійсності, досить хворий, їздив по селах, щоб на власні очі побачити народне горе.

У 1910 році в Конотопі відбувся суд над убивцями з села Вихвостова, які, панікуючи перед каральними загонами, на самосуді вбили своїх одинадцятьох односельчан, а ще четверо померли від поранень. Черпав факти письменник і з матеріалів відділу статистики Чернігівського земства, в якому працював. Так, наприклад, митець використав дійсний факт підпалу в селі Бігачі повсталими маєтку поміщика-англійця Лілеля Мортона, а також спробу селян обробляти землю гуртом, як це було в селі Попівка Конотопського району.

Головні герої повісті " Fata morgana " Андрій та Маланка Волики мали своїх прототипів. Ще раніше, під час роботи приватним вчителем у Мельникова в селі Лопатинці М.Коцюбинський занотував окремі епізоди сварок у сім'ї Соломчиних. Читаючи повість " Fata morgana ", односельці прототипів впізнавали своїх сусідів.

Сюжет і композиція твору не є складними. Елементами композиції, крім сюжету, є також позасюжетні компоненти: пейзажі, ліричні відступи, роздуми героїв. Сюжет має тільки одну лінію. Зав'язкою є надії селян одержати від царя землю, конфісковану в поміщиків, тому що останні не вміють на ній працювати, не використовують угідь повністю. Кульмінація твору - селянський самосуд. Розв'язка - втрата Маланкою Волик віри в справедливість між людьми, болісне переживання краху найкращих ідей.

Ззапитання:

1.Як ви думаєте, чи могла сім'я Воликів все-таки вибитися з злиднів? Чому ж не вибивалася?

2.Що було причиною сварок між Маланкою та Андрієм? Чи пере­виховала б власна земля ледачого Андрія, як у цьому була впевнена дружина? Чому?

3.Як ставилися батьки до Гафійки? Чому оберігали від тяжкої роботи?

4.Хто був кращою парою для Гафійки - Прокіп чи Марко? Чому?

5.Чи ідеалізувала дівчина свого коханого? Чи не помилялася?

6.Коли втихли сварки в сім'ї Воликів? Чому?

7.Яке враження склалося у вас про Хому Ґудзя? Добра це людина чи погана? Чому?

8Чи варто було нищити ґуральню? Чому?

9.З якої причини Андрій Волик пішов нищити ґуральню? Чому і тоді, і пізніше він був впевнений, що за це йому нічого не буде?

10.Чому багаті селяни скористалися Хоминим методом залякування і вирішили вчинити самосуд? Чи можна це було робити з юридичної точки зору?

11.Яке ваше ставлення до Панаса Кандзюби? Чому автор використовує образ, почерпнутий з народної творчості, - закривавлені руки вбивці?

12.Яке ваше ставлення до Маланки Волик в кінці твору? Чому?

Первинне усвідомлення поданого матеріалу.

Варто проаналізувати картину самосуду, підказати учням, що Марко Гуща та Хома Ґудзь могли умовити багачів їх арештувати і посадити в сільську тюрму до суду державного, а не вбивати людей, які нічого не винні, бо за це доведеться відповідати перед законом. Але Марко і Хома втекли, а селяни, боячись розправи каральних загонів, звершили чорну справу.

Соседние файлы в предмете История украинской литературы