Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2313_Друга світова війна.ppt
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
988.67 Кб
Скачать

Пролог

В ніч з 17 на 18 вересня радянські війська взяли Тернопіль, впродовж 18-19 вересня Єзерну, Сокаль, Броди, Бібрку, Рогатин, і 19 вересня підійшли до Львова.

. Червона Армія здійснила декілька невдалих спроб здобути Львів. 22 вересня 1939 року після переговорів з радянським командуванням львівський гарнізон погодився капітулювати на почесних умовах, які, втім, не було виконано.

Епілог

Після низки дипломатичних перемовин і відповідного остаточного узгодження демаркаційної лінії, німецькі війська почали передавати СРСР раніше захоплені ними українські та білоруські міста. Так 22 вересня Червоній Армії було передано місто Стрий, 24 вересня Дрогобич. 22 вересня під час передачі радянській адміністрації білоруського міста Брест було проведено спільний військовий парад частин Вермахту і Червоної Армії .

Радянсько-фінська війна(1939-1940)

Casus belli

"Майнільский інцидент": 26 листопада 1939 року Радянський уряд звернувся до уряду Фінляндії з офіційною нотою, яка повідомляла, що внаслідок артилерійського обстрілу, вчиненого з території Фінляндії, загинуло четверо та було поранено дев'ятеро радянських військовослужбовців.

29 листопада СРСР розірвав із Фінляндією дипломатичні стосунки, а 30-го о 8:00 радянські війська одержали наказ перейти радянсько-фінський кордон та розпочати бойові дії. Офіційно війну ніколи не було оголошено.

Перший етап війни.

Основного удару червона армія завдала з двох напрямків - 7 армія мала подолати Карельський перешийок та захопити Віїпурі, 9-а армія завдавала удар на Рованіємі з метою розділити Фінляндію на дві частини. Добре озброєна 9 А маючи велику кількість танків та артилерії стрімко почала просуватися вперед, фінські війська відступали не маючи достатньої кількості протитанкових засобів.

Втім, одразу далася взнаки неузгодженість дій радянських військ - артилерія та авіація діяли окремо від задач піхоти, танки використовувалися неефективно. Добре замасковані снайпери завдавали значних втрат червоній армії.

На додачу, зіпсувалась погода - червоноармійці ще були у літній формі, радянське рушничне мастило на морозі тверділо, акумулятори вантажівок виходили з ладу.

Другий етап війни.

Ця війна, що увійшла в історію під назвою «зимової», по суті, була нерівною, хоча Червона Армія, знекровлена сталінськими «чистками», воювала неефективно і зазнала набагато більших втрат, ніж Фінляндія.

12 березня був підписаний радянсько-фінський мирний договір, за умовами якого Фінляндія здала Радянському Союзу в оренду на 30 років півострів Ханко. Радянсько-фінська війна тривала всього 105 днів. За цей час Радянський Союз втратив, за деякими даними, більше 722 тис. убитих, поранених і обморожених. 17 тис. чоловік пропали безвісти.

Наслідки війни

До складу СРСР увійшли весь Карельський перешийок із м. Виборгом, Виборзька затока з островами, західне і північне узбережжя Ладозького озера. Фінляндія поступилася СРСР півостровом Рибальським на півночі, частиною Карелії з Виборгом, північним Приладожжям.

Агресія Німеччини в Західній та Південній Європі

Вранці 9 квітня 1940 року німецькі посли в Осло і Копенгагені вручили урядам Норвегії і Данії однакові за змістом ноти, у яких збройний наступ Німеччини був обґрунтований вимушеною необхідністю захистити обидві нейтральні країни від нібито можливого в найближчий час нападу англійців

і французів.

Метою німецького уряду, говорилося в ноті, є мирна окупація обох країн.

Данія підкорилася вимозі Німеччини майже без опору.

Норвезька операція(9.4.-10.6.1940)

Інша ситуація склалася з Норвегією. У Норвегії німці 9 -10 квітня захопили головні норвезькі порти: Осло, Тронхейм, Берген, Нарвік. 14 квітня англо- французький десант висадився під Нарвіком, 16 квітня — у Намсусі, 17 квітня — в Ондальснесі. 19 квітня союзники розгорнули наступ на Тронхейм, але зазнали поразки і на початку травня змушені були вивести свої війська із центральної Норвегії.

Після ряду боїв за Нарвік союзники на початку червня евакуюються з північної частини країни. Пізніше, 10 червня 1940 року, капітулюють останні частини норвезької армії.

Норвегія опинилася під управлінням німецької окупаційної адміністрації.

Німеччина проти Франці та країн Бенілюксу (пролог)

· 10 травня Німеччина перервала « дивну війну», почавши швидкий і активний наступ на Бельгію, Нідерланди та Люксембург.

Цей наступ став класичним прикладом «швидкої війни» («бліцкріг», нім — Blitzkrieg), за результатами якого Німеччина окупувала Норвегію, Данію, Бельгію, Люксембург, Нідерланди, північні та центральні райони Франції.

Німеччина проти Франції та країн Бенілюксу(епілог)

Англійські і французькі війська у травні, в районі Дюнкерка, були притиснуті до моря німецькими військами.

Під час Другої Світової Війни місто стало відомим завдяки «Операції Динамо» — операції по евакуації британських та французьких військ у 1940 р.

Уінстон Черчилль назвав цю операцію «Дивом Дюнкерка», коли більш як 388 тисячам чоловік удалося втекти з оточеного німцями міста до Великобританії,залишивши всю важку техніку.

22 червня 1940 року Франція підписала мирну угоду з Німеччиною.

Соседние файлы в предмете История Украины