Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2313_Друга світова війна.ppt
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
988.67 Кб
Скачать

Друга світова війна

1939-1945

Початок війни. Перший етап.1939-1941.

Напад Німеччини на Польщу

Вступ Великобританії та Франції в війну

Вступ СРСР в війну проти Польщі

Радянсько-фінська війна

Агресія Німеччини в Західній та Північній Європі

Окупація Греції та Югославії

Польська компанія(початок)

1 вересня в 4 години 45 хвилин навчальний німецький корабель «Шлезвіг-Гольштейн» відкрив вогонь по польській військово-морській базі Вестерплатте на Балтиці. Цей обстріл вважається першими пострілами війни

Одночасно з початком обстрілу Вестерплатте розпочали наступ війська Вермахту. З півночі

вторгнення здійснювала група армій Бока, що мала у своєму складі дві армії. 3-я армія під командуванням Кюхлера завдавала удару зі Східної Пруссії на південь, а 4-а армія під командуванням Клюге — на схід через Польський коридор, щоб з'єднатися з військами 3-ї армії і завершити охоплення правого флангу поляків.

Польща 1939. Панорама війни.

Радянські окупанти?

Німецькі окупанти.1939.

Вони захищали

1939.

 

Польщу.1939.

 

 

Вступ Великобританії та Франції в війну

3 вересня 1939 року Велика Британія (о 5-00) і Франція (об 11-00), згідно попередніх домовленостей з польським урядом, оголосили війну Німеччині, однак замість того, щоб розпочати широкомасштабні бойові дії на західному фронті, франко-німецьке протистояння обмежувалося боями місцевого значення. Таким чином союзники Польщі з перших же днів перейшли до позиційної війни і реальної допомоги Польща так і не отримала.

Польська компанія (розгортання)

7 вересня дві польські армії «Помор'я» і «Познань» під час спроби відійти в район Варшави опинилися в оточенні.

9 вересня армія «Познань» в районі на південь від Бзури завдала раптового удару по німецьким піхотним дивізіям, що розтяглися в похідних колонах між Лечице й Ловичем.

11 вересня німецьке командування почало перекидати до Бзури основні сили 10-ї і 4-ї армій, підтягувалися резерви групи армій «Південь», була задіяна більша

частина авіації 4-го повітряного флоту.

Польська компанія(перелом)

16 вересня частини 10-і німецької армії з'єдналися в районі Влодави із частинами групи армій «Північ», оточивши значне угруповання польських військ.

Після двох днів безперервних боїв (18- 20 вересня) армії «Познань» і «Помор'я» були

повністю розбиті. Більша частина польських офіцерів і солдатів потрапила в полон.

Польська компанія(агонія)

Бої за Варшаву почалися 8 вересня. Близько 17 годин 4-а танкова дивізія 10-ї німецької армії своїм передовим загоном увірвалася з південного сходу в місто. Але в результаті просування 3-ї німецької армії через Нарев і Буг до півдня й виходу її частин на східні околиці столиці 14 вересня кільце оточення навколо Варшави замкнулося зі сходу.

19 вересня командуючий 8-ї німецької армії, на яку було покладене завдання взяти місто, віддав наказ про генеральний штурм.

28 вересня командування варшавського гарнізону, вичерпавши всі сили й засоби, які можна було використати для оборони, змушене було підписати акт про капітуляцію.

Польська компанія(фінал)

Одним з останніх епізодів війни була оборона нечисленним польським гарнізоном під командуванням капітана 1-го рангу В. Штейнера півострова Хель. Польські позиції піддавалися безперервному обстрілу з моря німецькими кораблями «Шлезвіг-Гольштейн» і «Шлезіен». 29 вересня німецькі частини почали штурм оборонних

позицій і вже 2 жовтня 1939 року гарнізон півострова Хель був змушений скласти зброю.

6 жовтня 1939 року німецьке верховне головнокомандування оголосило про успішне завершення військової операції проти Польщі.

Вступ СРСР у війну

17 вересня 1939 року о другій годині ночі Сталін в присутності Молотова і Ворошилова прийняв німецького посла Шуленбурга і повідомив про те, що Червона Армія приступає до бойових дій проти Польщі. О 3-15 ранку польському послові в Москві В. Гжибовському була вручена нота радянського уряду, у якій зазначалося, що«Польська держава і його уряд фактично перестали існувати. Тим самим припинили свої дії договори, укладені між СРСР і Польщею.

Надана самій собі й залишена без керівництва, Польща перетворилася в зручне поле для всяких випадків і несподіванок, що можуть створити загрозу для СРСР. Тому, будучи досі нейтральним, радянський уряд не може більш нейтрально ставитися до цих фактів»

Соседние файлы в предмете История Украины