Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / Gistologia_testy

.pdf
Скачиваний:
167
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
17.87 Mб
Скачать

Базовые тесты.

Цитологія

У клітині штучно блоковано синтез гістонових білків. Яка структура клітини буде пошкоджена?

AЯдерний хроматин

BЯдерце

CКомплекс Гольджі

DКлітинна оболонка

EЯдерна оболонка

На електронній фотографії представлена органела, що являє собою великий поліпротеазний комплекс, що складається з трубкоподібної та двох регуляторних частин, які розташовані на обох кінцях органели. Остання виконує функцію протеолізу. Назвіть цю органелу.

AПротеасома

BЦентріоль

CВключення

DРибосома

EКомплекс Гольджі

Вклітині порушена структура рибосом. Які процеси в першу чергу постраждають?

AСинтез білку (трансляція)

BСинтез білку (транскрипція)

CСинтез вуглеводів

DСинтез ліпідів

EСинтез мінеральних речовин

На електронній мікрофотографії представлена клітина, в якій відсутні ядерця та ядерна оболонка. Хромосоми вільно розміщені, центріолі мігрують до полюсів. В якій фазі клітинного циклу знаходиться клітина ?

A*В профазі.

BВ анафазі.

CВ метафазі.

DВ телофазі.

EВ інтерфазі.

Укультурі тканин ядерним опроміненням пошкоджені ядерця ядер. Відновлення яких органел

уцитоплазмі клітин стає проблематичним?

A*Рибосом

BЛізосом

CЕндоплазматичної сітки

DМікротрубочок

EКомплексу Гольджі

На гістологічному препараті видно соматичну клітину людини, що знаходиться у метафазі мітотичного поділу. Скільки хромосом входить до складу метафазної пластинки, враховуючи, що кожна хромосома містить дві сестринські хроматиди.

A*46 хромосом

B92 хромосоми

C23 хромосоми

D48 хромосом

E24 хромосоми

Цитохімічне дослідження виявило високий вміст в цитоплазмі гідролітичних ферментів. Про активність яких органел з означених нижче свідчить цей факт?

A*Лізосом

BМітохондрій

CПолісоми

DЕндоплазматичної сітки

EКлітинного центру

На культуру пухлинних клітин подіяли колхіцином, який блокує утворення білків-тубулинів, що утворюють веретено поділу. Які етапи клітинного циклу буде порушено?

A*Мітоз.

BПресинтетичний період.

CСинтетичний період.

DПостсинтетичний період.

E-

При проведені наукового експерименту дослідник зруйнував структуру однієї з частин клітини, що порушило здатність клітини до поділу. Яка структура була порушена найбільш ймовірно?

A*Центросома

BГлікокалікс

CПластичний комплекс

DМікрофібріли

EМітохондрії

На культуру пухлинних клітин подіяли колхіцином, який блокує утворення білків-тубулинів, що утворюють веретено поділу. Які етапи клітинного циклу будуть порушені?

A* Мітоз

BПресинтетичний період

CСинтетичний період

DПостсинтетичний період

EG - нульовий період

Удитини (7-ми років) із вродженою "хворобою накопичення" у клітинах організму виявлені аномальні біополімери. Про порушення функції яких органел йде мова?

A*Лізосом

BРибосом.

CГранулярної ендоплазматичної сітки.

DМітохондрій.

EПероксисом.

При проведені судово-медичного дослідження зразка крові у нейтрофільних гранулоцитах на поверхні одного із сегментів ядра хроматин виступає у вигляді барабанної палички. Як називається таке структурне утворення?

A*Тільце Барра

BТільце Лайон

CДеконденсований хроматин

DЕухроматин

EТільце Пачіні

Під час гістохімічного дослідження гепатоцита у цитоплазмі клітини виявлено пухирці діаметром 0,05-1,5 мкм заповнені ферментами перекисного окислення - каталазою, пероксидазою. Як назива_ються ці органели?

A* Пероксисоми.

BЛізосоми.

CМеланосоми.

DЛіпосоми.

EФагосоми.

На електронній мікрофотографії нервових клітин спиномозкового вузла виявлено органели, які складаються із цистерн , сплющених в центральній частині і розширених напериферії, та дрібних пухирців. Як називаються ці органели?

A *Комплекс Гольджі

BЦентріолі

CЛізосоми

DПероксисоми

EМітохондрії

Укультурі тканин ядерним опроміненням пошкоджені ядерця ядер. Відновлення яких органел

уцитоплазмі клітин стає проблематичним?

A*Рибосом

BЛізосом

CЕндоплазматичної сітки

DМікротрубочок

EКомплексу Гольджі

В клітині порушена структура рибосом. Які процеси в першу чергу постраждають?

A*Синтез білку (трансляція).

BСинтез білку (транскрипція).

CСинтез вуглеводів.

DСинтез ліпідів.

EСинтез мінеральних речовин.

На електронній мікрофотографії представлена клітина, в якій від-сутні ядерця та ядерна оболонка. Хромосоми вільно розміщені, центріолі мігрують до полюсів. В якій фазі клітинного циклу знаходиться клітина ?

A*В профазі.

BВ анафазі.

CВ метафазі.

DВ телофазі.

EВ інтерфазі.

При проведені наукового експерименту дослідник зруйнував структуру однієї з частин клітини, що порушило здатність клітини до поділу. Яка структура була порушена найбільш ймовірно?

A*Центросома

BГлікокалікс

CПластичний комплекс

DМікрофібріли

EМітохондрії

Для дослідження взято декілька клітин епітелію ротової порожнини. Після спеціальної обробки гістологічного препарату, в ядрах досліджуваних епітеліоцитів було виявлено статевий хроматин (тільце Бара). Із якої хромосоми утворюється статевий хроматин?

A*Х – жіночої конденсованої хромосоми.

BХ – жіночої неконденсованої хромосоми.

CХ – чоловічої конденсованої хромосоми.

DХ – чоловічої неконденсованої хромосоми.

EY – конденсованої хромосоми.

Миші тривалий час плавали у басейні. При морфологічному дослідженні їх скелетних м’язів виявлено збільшення кількості мітохондрій з багатьма кристами і просвітленим матриксом. Яка функція клітини знаходиться у надзвичайно напруженому стані?

A*Енергетична.

BСекреторна.

CСинтетична.

DЗахисна.

EТранспортна.

Високий рівень основного обміну без гіпертироїдизму може бути проявом хвороби, що на молекулярному рівні характеризується ушкодженням окисного фосфорилювання. Який клітинний компонент ушкоджується у цьому випадку?

A*Мітохондрії

BМікротрубочки

CЛізосоми

DКомплекс Гольджі

EПероксисоми

Упродовж ембріогенезу спостерігається поширене фізіологічне явище, що є запрограмованим генетично контрольованим процесом, який індукується кілерними генами. При цьому спостерігається ущільнення ядра, конденсація хроматину і розпад ядра на “мікроядра”, конденсація цитоплазми та її фрагментація. Клітина розділяється на тільця, що містять “мікроядра”, які

фагоцитуються макрофагами. Як називається це явище.

A*Апоптоз

BПікноз

CНекроз

D Ендомітоз

EЕндорепродукція

Ускладі кожної тканини присутні на протязі життя людини (або ж існували під час

ембріогенезу) найменш диференційовані і найменш комітовані клітини, що утворюють популяції, яким притаманні самопідтримання, диференціація у декількох напрямках, та через клітини-попередники у функціонально зрілі клітини. Як називаються такі клітини?

A*Стовбурові клітини

BСпеціалізовані клітини

CБагатофункціональні клітини

DКлітини гістогенезу

EБластомери

На препараті, забарвленому гематоксиліном і еозином, в ядрі визначаються темносині зерна і грудочки хроматину. В якій фазі клітинного циклу знаходиться ядро ?

A* Інтерфаза

BПрофаза

CМетафаза

DАнафаза

EТелофаза

На електронній мікрофотографії клітини ядро оточене тонкою пластинкою, побудованою з біологічної мембрани. Як вона називається?

A* Нуклеолема

BПлазмолема

CЦитолема

DЯдерна пора

EКомплекс пори

На електронній мікрофотографії клітини, взятої у тварини після впливу хімічної речовини в ядрі спостерігається його ущільнення. Який стан ядра в цій клітині?

A* Каріопікноз.

BМітоз.

CАмітоз.

DПоліплоїдія.

EМейоз.

За допомогою шпателя зроблено зішкреб зі слизової оболонки щоки, виготовлено мазок і пофарбовано метиленовим синім. Під мікроскопом біля внутрішньої мембрани ядер епітеліоцитів видно напівсферичні грудочки гетерохроматину. Що це за структура?

A*Тільця Барра

BПлямки Фордайса

CЖирове тілоБіша

DУ-хромосома

EРибосоми

Жінці 67 років видалена пухлина матки. При гістологічному дослідженні в пухлинних клітинах виявлені багатополюсні мітози - картини розходження хромосом не до двох, а до декількох полюсів. З порушенням стану, якої органели найбільш вірогідна поява багатополюсних мітозів?

A* Центріолей

BВторинних лізосом

CГладкій ендоплазматичній мережі

DГранулярній ендоплазматичній мережі

EПероксисом

При мікроскопічному вивченні ядра гепатоцита виявили дуже малий вміст гетерохроматину. Про який функціональний стан клітини це свідчить?

A*збільшення синтезу білків

Bапоптоз

Cнекроз

Dзменшення синтезу білків

Eвступ в мітоз

На практичному занятті студенти вивчали забарвлений мазок крові миші з бактеріями, фагоцитованими лейкоцитами. Яка органела завершує переварювання цих бактерій?

AЛізосоми

BРібосоми

CАпарат Гольджі

DГранулярна ендоплазматична мережа

E Мітохондрії

Для вивчення локалізації біосинтезу білка в клітинах, мишці ввели мічені амінокислоти аланин і триптофан. Біля якої органели спостерігатиметься накопичення мічених амінокислот?

AРібосоми

BАпарат Гольджі

CЛізосоми

DГладка ЕПС

EКлітинний центр

Для вивчення локалізації біосинтезу білка в клітинах, мишці ввели мічені амінокислоти аланин і триптофан. Біля якої органели спостерігатиметься накопичення мічених амінокислот?

AРібосоми

BГладка ЕПС

CЛізосоми

DАпарат Гольджі

EКлітинний центр

На електронній мікрофотографії науковець виявив структуру, утворену вісьма молекулами белков-гистонов і ділянкою молекули ДНК, яка проводить близько 1,75 оборотів навколо них. Яку структуру виявив дослідник?

AНуклеосома

BНапівхроматида

CХроматида

DЕлементарна волокнина

EХромосома

Ембріологія

В експерименті на зародку жаби зруйновано зовнішній зародковий листок – ектодерму. Яка морфологічна структура з перелічених не буде в подальшому розвиватись у даного зародка?

A* Епідерміс.

BСоміти.

CНефротом.

DСпланхнотом.

EКісткова тканина

Один з критичних періодів ембріогенезу людини є імплантація зародка в стінку матки на протязі 7-ої доби. Який процес гаструляції відбувається в ембріобласті в цей період?

A *Делямінація.

BМіграція.

CЕпіболія.

DІнвагінація.

EНейруляція.

Під час гаструляції у зародку недостатньо сформувався первинний Гензеновський вузлик. Розвиток якого осьового органу загальмується?

A*Хорди

BНервових гребінців

CНервового жолобка

DНервової трубки

EМантійного шару нервової трубки

При мікроскопічному дослідженні оболонок зародку визначається хоріон. Яку основну функцію забезпечує даний орган?

A*Обмін речовин між організмом матері та плода.

BКровотворчу.

CПродукцію околоплідних вод.

DУтворення первинних статевих клітин.

EУтворення лімфоцитів

Уембріона на 2-3 тижні виявлені гонобласти – попердники статевих клітин. В якому матеріалі диференцюються ці клітини?

A*У жовтковому мішку

BВ мезенхімі.

CВ зародковій ектодермі.

DВ дерматомах.

EВ зародковій ентодермі.

Рання гаструляція зародка людини відбувається шляхом деля-мінації ембріобласта. В якій структурі знаходиться зачаток нер-вової системи?

A*В епібласті.

BВ трофобласті.

CВ гіпобласті.

DВ крайовій зоні гіпобласта.

EВ центральній зоні гіпобласта.

На гістологічному препараті видно зародок курки на стадії диференціації мезодерми на соміти, сегментні ніжки та спланхнотом. З якого матеріалу розвиваються осьовий скелет?

A*Склеротом.

BДерматом.

CНефротом.

DСпланхнотом.

EМіотом.

Процес дроблення зиготи завершується утворенням бластули. Який тип бластули характерний для людини?

A*Бластоциста.

BЦелобластула.

CДискобластула.

DАмфібластула.

EМорула.

Розпочинається імплантація бластоцисти людини. Як називається період ембріогенезу, що розпочинається одночасно імплантацією?

A*Гаструляція

BІнвагінація.

CДиференціювання

DГістогенез

EДроблення

На третьому тижні ембріогенезу центральна частина клітин епібласту (ектодерми) прогинається і починається процес нейруляції. В якому напрямку диференціюється решта клітин, ектодерми ?

A*Шкіри

BКишки

CСомітів

DХорди

EЖовткового міхура

Людина народилася в сорочці”. Про яку "сорочку" йдеться в цьому прислів'ї?

A*Амніотичну

BЖовткову

CСерозну

Соседние файлы в папке Тесты