Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2_modul

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
27.53 Кб
Скачать

1. Що таке яр? Яри- глибокі, широкі й достатньо протяжні крутосхилі долини V-подібної форми, які виникають внаслідок ерозії пухких гірських порід тимчасовими лінійними водотоками під час потужних опадів, танення снігу, льоду чи льодовиків. Залежно від місць формування, яри бувають донними (вкладеними, вторинними) чи бічними (первинними, вихідними).

2.За якою формулою здійснюється розрахунок загальної лісистості?

Л*100

3.Описати особливості створення яружно-балкових насаджень

Основна роль захисних лісонасаджень – закріплення та захист берегів балок і укосів ярів від ерозії та регулювання стоку талих і зливових вод. Добір асортименту деревних порід та кущів необхідно проводити з урахуванням їхніх біологічних властивостей та відповідності до конкретних лісорослинних умов. На схилах стрімкістю до 6º проводимо суцільний обробіток грунту, на схилах стрімкістю більше 6º частковий: смугами, борознами із застосуванням механізмів та площадками вручну.

4. Протиерозійна підготовка грунту під яружно-балкові насадження залежно від ухилу.

Складність підготовки грунту для масивних захисних насаджень полягає у значній стрімкості та еродованості схилів.

- На схилах стрімкістю 4-6% із переважанням середньо- і сильно змитих грунтів проводять суцільну оранку з поглибленням до 35 см.

- на площах із ухилом 6-12 градусів підгот. грунтупровод. смугами. При йьому необроблені ділянки запобігають процесам ерозії на розорених смугах.Залежно від природно кліматичних умов і ширини смуги на ній висаджують 1-3 ряди дер.ікущ.порід. на схилах такої ж стрімкості проводять влаштування наорних терас завширшки 2.5-4.0 м.

- підготовку площ влаштуванням врізних терас проводять на схилах стрімкістю 12-35 град. Ширина таких терас становить 1,5-2,5 м і їх створюють із зворотнім ухилом, що сприяє утворенню певної місткості для затримання поверхневого стоку із міжтерасної ділянки території. Розміщують 1-2 ряди дер. і кущ. порід. Терасування запобігає руйнації і зносу грунту, сприяє його додатковому зволоженню за рахунок затримання вод поверхневого стоку.

Спільним завданням для всіх способів є отримання у найкоротші терміни зімкнутих насаджень з високими протиерозійними властивостями.

6. Що таке ерозія?

Ерозія- (роз’їдання) процес, який складається з 3 факторів: руйнування , переміщення, відкладання частинок грунту та материнської породи різними видами енергії- води, вітру.

7. Опишіть ґрунтозахисну дію трав’яного покриву.

Рослинний покрив відіграє багатогранну протиерозійну роль. Механізм його захисної ролі полягає у наступному:

1)Надземна частина рослин, як зелена броня, захищає грунт від удару дощових крапель під час зливу і руйнування ними грунтових агрегатів.;

2)Значна кількість опадів затримується надземною частиною рослин (польові культури до 10%, лісова рослинність до 30%);вона не досягає землі і не бере участі у формуванні поверхневого стоку;

3)Коренева система рослин скріплює грунт і тим самим збільшує його опір змиву і розмиву, покращує пористість і водопроникність грунту;разом з надземною частиною рослин створює підвищену шорсткість, що запобігає стоку поверхневих вод і створює умови для поглинання їх грунтом;

4)Лісова підстилка виконує суттєву протиерозійну роль(вона поглинає в 2-6 разів більше води, ніж маса самої підстилки;сприймає кінетичну енергію дощу і захищає грунт від руйнування;шорстка поверхня підстилки уповільнює швидкість стоку і кольматуєгрунт; із видаленням підстилки стік зростає, а водопроникність грунту зменшується в 5-10 разів);

5)Рослинність сприяє затриманню і рівномірному розподілу снігу та запобігає інтенсивному його таненню.

8. Функції та розміщення кольматуючих насаджень.

Кольматуючі насадження розміщують на дні елементів гідрографічної мережі-улоговинам, лощинам, балкам, ярам,-якими надходить значний об’єм поверхневого стоку із великим вмістом твердих частинок. Кольматаж у цьому випадку являє собою осідання таких частинок на дні названих елементів, що сприяє певному вирівнюванню території і поліпшенню лісо рослинних умов. Поряд з цим кольматувальні насадження виконують і низку інших меліоративних функцій:запобігають змиву і розмиву грунту;частково переносять поверхневий стік у підґрунтовий; поліпшують гідрологічний режим території;очищають води поверхневого стоку;захищають сінокісні угіддя від замулення і підвищують їх продуктивність.

9. Ширина відведення під різні види захисних лісових насаджень? Полезахисні лісові смуги 12,5-15 м; Водорегульовані лісові смуги 12,5-15 м; Л.с. вздовж каналів 3-3-1 м; Прияружні, прибалкові л.с. 17,5-21 м; Насадження на круглих схилах балок, відкосах ярів 4-8м, 2 м; Насадження навколо ставків, вздовж річок 26,5 м, 15-18м;

11.Перелічіть та схематично відобразіть стадії розвитку яру.

Соболєв виділяє 4 стадії розвитку ярів

1-утворенняпромоїни глибиною понад 30-50см(зарівнювані і не зарівнювані розмиви). Повздовжній профіль яру копіює профіль схилу, а поперечний-близький до трикутника, який переходить до трапецієподібного.

2-врізання яру вершиною, утворюється вершинний уступ. Яр має характер висячого, оскільки його гирло не досягає базису ерозії.

3- крива русла яру має увігнуту форму і досягає базису ерозії. На цій стадії визначається профіль рівноваги і відкоси(схили)яру близькі до кута природного схилу.

4- затухання яру, який поступово перетворюється в балку. Відкоси приймають кут природного схилу, відбувається їх задерніння.

11. Елементи яру

Вершина яру, від вершки, дно , русло, конус виносу,устя(гирло), базис ерозії;брівка,відкоси,прияружна смуга.

12. За якими вимогами здійснюється підбір деревних порід у розрізі грунтово-кліматичних зон для захисних лісових насаджень

- головна порода має виконувати основну захисну функцію насадження

- підбирати породи стійкі, що ростуть на еродованих грунтах та відновлюють їх родючість

- стійкі до посух для степових районів

14. Перелічіть коренепаросткові породи

Акб, Ос, Вхс, Кл ясенелистий, маслинка вузьколиста, обліпиха крушино подібна, терен, шипшина.

15. Що являють собою організаційно-господарські заходи.

Орг.-госп. заходи передбачають таку організацію території, за якої забезпечується вирішення 3-ох основних завдань:раціональне і диференційоване використання земель з отриманням високих та стійких урожаїв с/г культур;застосування сучасної техніки під час виконання польових робіт та широкої меліорації земель;надійне забезпечення захисту грунтів від ерозії та с/г культур від посух і суховіїв на основі застосування всіх інших складових частин системи протиерозійних заходів.

17. Перелічіть основні функції захисних лісових насаджень вздовж залізниць та вкажіть конструкцію, яка забезпечує їх виконання.

На шляхах залізничного транспорту за щільністю і продувністю розрізняють 3 типи лісових смуг:щільні, продувні і ажурні. Польові куліси мають бути продувної конструкції, завширшки до 15м. Пришляхові куліси формують щільної конструкції, їх ширина має бути більшою і становити 15-25м. Формування зазначених конструкцій лісових смуг забезпечує продування лісових узлісь, а ряди кущових порід на завітреному боці разом їз широкими розривами забезпечують відкладення основного об’єму снігу саме в міжсмугових інтервалах. До того ж, такі смуги значно рідше пошкоджуються сніголамом.

18. Від яких параметрів залежить ширина для створення водоохоронних насаджень.

Ширина смуг залежить від особливостей силових територій, інтенсивності розвитку ерозійних процесів та формування поверхневого стоку і може становити від 7.5 до 20м. Максимальної ширини смуги створюють за умови виконання ними вітроломної і протиерозійної функцій.Якщо смуга перетинає ланки гідрографічної мережі, то її ширину збільшують.Навколо великих господарських водосховищ, які мають важливе значення для того чи іншого регіону, ширину смуг збільшують до 60-120м.

19. Описати роль та види водоохоронних насаджень

1)лісосмуги вітрозахисного та протиерозійного значення;

2)берего закріплюючі лісосмуги

3)насадження-мулофільтри по дну балок і ярів

4) насадження чагарників по мокрому укосу земляної греблі

5)захисні насадження по сухому укосу греблі

Насадження вздовж річок включають:прируслові, призаплавні та надбрівочні смуги, масивні на схилах берегів, мулофільтри, атакож масивні насадження у верхів’ях річок.

20. Природні ухили для різних за гранулометричним складом грунтів

22. Види доглядових рубань, які проводяться в ПЛС

23. Яким показником визначають розгалуженість яружно-балкової системи?

За коефіцієнтом розгалуженості К=L/S Га/км2

25.Перелічіть елементи стародавньої ерозії

Улоговина, лощина, балка, суходіл, долина річки.

26. Опишіть основні функції захисних насаджень розташованих по дну яру

Створюють з метою припинення розмиву дна та сприяння кольматажу твердого стоку. Використання мулофільтрів із загатами забезпечує кольматаж твердої частини поверхневого стоку, впливає на підвищення дна яру і надання йому безпечного ухилу, що у свою чергу запобігає подальшому розвитку ерозійних процесів.

5,10,14,18,19,23,25,26

Соседние файлы в предмете Лесомелиорация ландшафтов