Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ОNEU / задачі на екзамен менедж

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.02.2020
Размер:
63.49 Кб
Скачать

№ 1

Побудуйте організаційну структуру Одеського державного економічного університету того, в склад якого входять:

- ректорат

- деканатів

- кафедр

- учбового відділу

- бухгалтерії

- планово-економічного відділу

Вкажіть кількість чоловік в підрозділах. Розподілите функції управління. Вкажіть, до якого типа відноситься дана структура.

Рішення

Організаційна структура повинна відповідати наступним вимогам: ієрархічність побудови, єдиновладдя, норма управління не більше 14 робітників підлеглих керівнику безпосередньо. Побудуємо організаційну структуру ОДЕУ. Функції управління, які виконують підрозділи (які їм делегуються) позначимо буквами: п - планування, о – організація, м – мотивація, к – контроль.

Підрозділи яким делегуються усі функції управління являються лінійними підрозділами (ректорат, деканати, кафедри), а яким тільки деякі – функціональними (бухгалтерія, учбовий відділ, планово-економічний відділ). Таким чином структура являється лінійно-функціональною. Кількість людей у підрозділах можна визначити спираючись на норму управління, не більше 14 робітників.

№ 2

Створіть систему мотивації працівників Одеського державного економічного університету, організаційна структура, якого складається з наступних ланок:

- ректорату

- деканатів

- кафедр

- учбового відділу

- бухгалтерії

- планово-економічного відділу

Вкажіть, які теорії мотивації можна використовувати і як, для кожної ланки, а які не можна, обґрунтуйте.

Рішення

Теорії мотивації розділяються на дві категорії, відповідно мотивам які впливають на діяльність працівників: змістові(базуються на потребах) та процесуальні(базуються на винагороді). Процесуальні теорії використовуються у випадках, коли можна виміряти результати роботи і відповідно визначити винагороду. Фактично в університети достатньо важко визначити результати роботи, тому для робітників більш підходять змістові теорії мотивації.

Так для управлінських робітників ректорату, деканату, завідуючих кафедр більш притаманні такі потреби теорії Маслоу, як повага, теорії Мак Клеланда, як влада, теорії Герцберга гігієнічні фактори – політика фірми та адміністрації, умови роботи, заробіток та ін., мотивації – перш за все це просування по службі. Також необхідно звернути уваги на те, щоб потреби первинного рівня у них були задоволені.

Робітників учбового відділу, бухгалтерії, планово-економічного відділу можна мотивувати такими потребами теорії Маслоу, як самовираження, теорії Мак Клеланда, як успіх, теорії Герцберга гігієнічні фактори – міжособистісні стосунки з начальством, колегами, підлеглими, умови роботи, заробіток та ін., мотивації – перш за все це успіх, та висока відповідальність. Також потреби первинного рівня повинні бути задоволені.

Викладачів можна мотивувати такими потребами теорії Маслоу, як самовираження та соціальні, теорії Мак Клеланда, як успіх, та причетність, теорії Герцберга гігієнічні фактори – міжособистісні стосунки з начальством, колегами, підлеглими, політика фірми та адміністрації, заробіток та ін., мотивації – перш за все це успіх, можливість творчого та ділового росту. Також потреби первинного рівня повинні бути задоволені.

Потреби потрібно визначати на стадії прийому на роботу і таким чином визначати місце роботи та перспективи просування.

№4

Побудуйте таблицю конкурентного статусу Одеського державного економічного університету. Існують можливості розвитку: потреба в спеціалістах економічного профілю, закриття малих начальних закладів, поява на ринку труда висококваліфікованих кадрів, державне замовлення; та загрози: кризовий стан підприємств, зниження платоспроможності населення, демографічна криза 90-х років, підвищення вимог міністерства до ВНЗ.

Як основних конкурентів візьміть Одеський національний університет і Одеський політехнічний університет. Проаналізуйте конкурентний статус ОДЕУ і вкажіть напрями його підвищення.

Рішення

Зовнішні стратегічні чинники

Вага

ОДЕУ

ОНУ

ОНПУ

Оцінка

Зважена оцінка

Оцінка

Зважена оцінка

Оцінка

Зважена оцінка

Можливості

1.Потреба в економістах

2.Закриття малих начальних закладів

3.Поява вільних труд. ресурсів

4.Державне замовлення

Загрози

1.Кризовий стан підприємств

2.Зниження платоспроможності населення

3.Демографічна криза 90-х років

4.Підвищення вимог міністерства до ВНЗ

0,11

0,07

0,1

0,16

0,16

0,14

0,16

0,1

5

3

4

4

4

4

4

3

0,55

0,21

0,4

0,64

0,64

0,56

0,64

0,3

4

5

5

4

3

3

3

5

0,44

0,35

0,5

0,64

0,48

0,43

0,48

0,5

3

4

4

3

2

2

2

4

0,33

0,28

0,4

0,48

0,32

0,28

0,32

0,4

Сумарна оцінка

1,00

3,94

3,82

2,81

ОДЕУ займає досить стабільну позицію на ринку економічної освіти, не зважаючи на статус «національного» ОНУ, займає перше місце. Особливу увагу слід звернути на можливості та загрози які мають найвищу вагу та найменшу оцінку. Це можливість 1, та загрози 1,2,3. Слід приймати активну участь в державних програмах, прагнути отримати статус національного, співпрацювати з підприємствами, утримувати ціну за навчання на конкурентному рівні,

№5

Побудуйте матрицю SWOT-аналізу Одеського державного економічного університету. Існують можливості розвитку: потреба в спеціалістах економічного профілю, закриття малих начальних закладів, поява на ринку труда висококваліфікованих кадрів, державне замовлення; та загрози: кризисний стан підприємств, зниження платіжоспроможності населення, демографічна криза 90-х років, підвищення вимог до ліцензування,

Сильні сторони: репутація, висококваліфікований персонал, економічна спеціалізація, державне фінансування. Слабкі сторони: відсутність реклами, скорочення набору, слабка матеріальна база, низькі зарплати персоналу.

На підставі матриці SWOT-аналізу визначите напрями формування стратегії ОДЕУ.

Рішення

Можливості

1.Потреба в економістах

2.Закриття малих начальних закладів

3.Поява вільних труд. ресурсів

4.Державне замовлення

Загрози

1.Кризовий стан підприємств

2.Зниження платоспроможності населення

3.Демографічна криза 90-х років

4.Підвищення вимог міністерства до ВНЗ

Сильні сторони

1.Репутація

2.Висококваліфікований персонал

3.Економічна спеціалізація

4.Державне фінансування

1-1,2,3

2-1,4

3-1,2,4

4-1,2,4

1-1,2,4

2-1,2,4

3-1,2,4

4-1,2

Слабкі сторони

1.Відсутність реклами

2.Скорочення набору

3.Слабка матеріальна база

4.Низькі зарплати персоналу.

1-1,2,3,4

2-1,3

3-1,4

4-1,3

1-1,4

2-1,2,3

3-1,2,3

4-1,2,3

По результатам матриці виділяють сильні та слабкі сторони які потребують уваги в першу чергу(найбільш часто зустрічаються у правій часті співвідношень). Це сильна сторона Репутація, та слабка сторона Відсутність реклами. Тому слід при формуванні стратегії в першу чергу розробити рекламну компанію ОДЕУ.

Соседние файлы в папке ОNEU