Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

УВД

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2020
Размер:
25.38 Кб
Скачать

  1. Поняття і визначення термінів.

Технологічна процедура - це частина виробничого процесу, яка містить цілеспрямовані дії по зміні і (або) визначення стану предмета праці.

Технологія роботи - сукупність процесів обробки або переробки матеріалів в певній галузі виробництва, а також науковий опис способів виробництва.

Технологічна операція - це частина технологічного процесу, виконувана безперервно на одному робочому місці, над одним або декількома одночасно оброблюваними чи збираються виробами, одним або декількома робітниками.

  1. Особливості діяльності диспетчера в системі ОПР.

Головною функцією авіадиспетчера є забезпечення безпечного, регулярного, упорядкованого і менш економічно витратного руху літаків, вертольотів та інших повітряних суден (далі ВС). Для успішного виконання цієї функції авіадиспетчер використовує знання повітряної навігації, авіаційної метеорології, англійської мови, а також строго встановлені правила та інструкції, які регламентують детальним чином всі аспекти його діяльності.

  1. Призначення та види планування повітряного руху.

Стратегічне планування: здійснюється за 2 і більше доби до дня використання повітряного простору з метою узгодження питань, пов'язаних з організацією використання повітряного простору та його забезпеченням.

Предтактіческое планування: здійснюється напередодні дня використання повітряного простору з метою розподілу повітряного простору за місцем, часом і висоті.

Тактичне планування: здійснюється в процесі виконання добового плану шляхом перерозподілу повітряного простору за часом, місцем і висоті з метою забезпечення безпеки спланованою діяльності та діяльності, плани якої надходять в поточну добу

  1. Основні принципи планування повітряного руху.

Являє собою розробку і реалізацію заходів, спрямованих на збір і обробку інформації про характер преполагает ВД, з метою приведення у відповідність потреб в вд з пропускною спроможністю еелемнтов системи ОВД та створення умов, що забезпечують безпеку і техніко-економічну ефективність польотів. Види планування: довгострокове (перспективне), добове, поточний. Реалізація кожного з них повинна враховувати цілий ряд характеристик, притаманних системі ОВД і визначаються в залежності від цілей і завдань, що вирішуються в процесі планування.

  1. Фактори, що враховуються при плануванні повітряного руху.

Для сучасних повітряних суден виконання польоту на неоптимальних швидкостях або висотах може призвести до значного збільшення витрати палива і емісії. Оптимальна висота визначається рядом складних змінних параметрів, але основними з них є вага повітряного судна, вітер, температура навколишнього повітря і швидкість. Ці фактори повинні враховуватися вже на етапі планування польоту.

  1. Види телеграфних повідомлень та їх структура

Телеграфне повідомлення - повідомлення, призначене для передачі засобами телеграфного зв'язку. Кодуються в формі струмових посилок, що чергуються з паузами. В даний час використовується кілька видів кодів, які є міжнародними.

  1. Передпольотне інформаційне обслуговування. Функції брифінгу.

Елемент передпольотної або послеполётной підготовки пілотів і льотних екіпажів в цивільної та військової авіації. На брифінгу доводиться необхідна метео інформація, обмеження щодо використання повітряного простору, повторюються процедурні аспекти, лунають роздруківки інформації, необхідної для виконання польотів, а також проводяться консультації.

  1. Структура, організація роботи та задачі брифінгу.

  1. Передпольотне інформаційне обслуговування. Пункт, структура, задачі та функції.

Передбачає надання професійно-орієнтованих теоретичних знань та відповідних практичних навиків стосовно забезпечення екіпажів ПС та органів обслуговування повітряного руху необхідною аеронавігаційною інформацією та повідомленнями щодо ОПР.

  1. ….

  2. ….

  3. Порядок застосування назв рівнів на абсолютній висоті переходу та нижче у контрольованому ПП України.

  4. Назвати горизонтальні інтервали, які застосовуються при заході на посадку при радіолокаційному обслуговуванні.

  5. Назвати горизонтальні інтервали, які застосовуються при ненаданні радіолокаційному обслуговуванні.

  6. Назвати мінімумі радіолокаційного ешелонування

  • за встановленими маршрутами ОПР в диспетчерських районах АСС, АРР - 20 км

  • у диспетчерському районі АРР (ТМА) з використанням АС КПР за винятком сегментів заходження на посадку - 10 км \

  1. Назвати мінімуми вертикального ешелонування

Скорочені мінімуми вертикального ешелонування - система заходів, покликана підвищити пропускну здатність повітряного простору за рахунок зниження встановлених інтервалів між ешелонами. Вже введена в багатьох країнах, вона передбачає інтервали в 1000 футів між ешелонами в верхньому повітряному просторі (в діапазоні FL290 - FL410).

  1. Назвати мінімуми не радіолокаційного ешелонування

  1. Терміни і визначення:

а) Візуальні метеорологічні умови – метеорологічні умови, виражені у значеннях дальності видимості, відстані до хмар та висоти нижньої межі хмар, що відповідають установленим значенням або перевищують їх.

б) Обслуговування повітряного руху – комплекс заходів, що забезпечує польотно-інформаційне обслуговування, аварійне сповіщення, диспетчерське обслуговування повітряного руху (районне диспетчерське обслуговування, диспетчерське обслуговування підходу або аеродромне диспетчерське обслуговування).

в) Диспетчерське обслуговування – обслуговування, що здійснюється з метою: запобігання зіткненням між повітряними суднами; запобігання зіткненням повітряних суден з перешкодами в зоні маневрування; прискорення та підтримки впорядкованого потоку повітряного руху.

г) Диспетчерський дозвіл – дозвіл, наданий командиру повітряного судна діяти відповідно до умов, установлених диспетчерським органом

д) Радіолокаційний моніторинг – використання радіолокатора з метою забезпечення повітряних суден інформацією та повідомленнями, пов'язаними зі значними відхиленнями від номінальної траєкторії польоту, включаючи відхилення від умов виданих диспетчерських дозволів.

є) «Слот» -

ж) «Трек» -

  1. Аеродромна диспетчерська вишка. Функції, що вона виконує.

Аеродромна диспетчерська вишка — орган, призначений для забезпечення диспетчерського обслуговування аеродромного руху.

Функції:

- повинні надавати інформацію та видавати дозволи ПС, які перебувають під їх контролем, для підтримання безпечного, впорядкованого та прискореного потоку ПС на аеродромі або навколо нього і з метою запобігання зіткненням.

- повинні постійно спостерігати за всіма польотами над аеродромом та навколо нього, а також за рухом транспортних засобів та людей у зоні маневрування аеродрому. Спостереження проводять візуально із застосуванням в умовах низької видимості систем спостереження ОПР (за наявності).

- Функції АДВ можуть виконуватися на таких робочих місцях:

Диспетчер АДВ (РМ TWR)відповідає за операції на ЗПС та за ПС, які виконують

польоти у зоні відповідальності АДВ.

Диспетчер АДВ (РМ GND) відповідає за наземний рух у зоні маневрування, за

винятком ЗПС.

Диспетчер DELIVERY (РМ DLV) відповідає за передавання дозволів на запуск двигунів та диспетчерських дозволів на виліт ПС, які вилітають за ППП.

- відповідають за сповіщення керівника пошуково-рятувальних робіт та підрозділів аварійно-рятувальної команди аеродрому.

- повинні повідомляти відповідний РДЦ та КЦПР про ПС, яке не виходить на зв'язок після передачі його під контроль АДВ, або радіозв'язок з яким втрачено після початкового встановлення зв'язку, або яке не виконало посадку протягом п'яти хвилин після розрахункового часу посадки.

  1. Організація роботи диспетчера АДВ. Підготовка до чергування.

  1. Організація роботи диспетчера АДВ. При прийомі чергування на робочому місці.

  2. Принципи вибору робочої злітно-посадкової смуги.

- ЗПС для зльоту або посадки відповідно до типу операцій може бути призначена з метою зменшення рівня шуму, що досягається по можливості використанням тих ЗПС, які дають змогу ПС уникати польотів над зонами, чутливими до рівня шуму, під час початкового етапу вильоту та етапу кінцевого заходження на посадку в разі прибуття.

- ПС виконує посадку або злітає проти вітру, якщо вимоги щодо безпеки польотів, конфігурація ЗПС, метеорологічні умови та наявні інструментальні процедури заходження на посадку за приладами або повітряна обстановка не визначають протилежний напрямок як більш прийнятний. При цьому, визначаючи робочу ЗПС, АДВ повинна поряд із напрямком та швидкістю вітру враховувати також інші відповідні фактори, зокрема аеродромні кола польотів, довжину ЗПС, а також наявні засоби заходження на посадку.

- ЗПС, які не обладнані відповідним наведенням за глісадою (наприклад ILS) або системою візуальної індикації глісади для використання у візуальних метеорологічних умовах, не повинні призначатися для виконання посадок з метою зменшення рівня шуму.

- Зменшення рівня шуму не повинно бути визначальним фактором призначення ЗПС для зльоту, якщо видимість менше ніж 1900 м.

  1. Керування світло системами забезпечення польотів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]