Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальне підприємництво (магістерський рівень в.о.).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2

Тема 6. Кроскультурний менеджмент та бізнес етика

Вплив культури на міжнародні ділові відносини. Основи культурної орієнтації суспільства (цінності, ставлення, поведінка). Міжкультурне ділове спілкування. Культурні розходження в стилі управління. Кроскультурні розходження в мотивації персоналу. Кроскультурні аспекти міжнародних переговорів.

Етичні проблеми бізнесу та управління. Шляхи формування етики підприємства. Етика і соціальна відповідальність. Взаємостосунки представників держави і підприємництва. Адміністративна етика. Питання підготовки та проведення ділових зустрічей. Практика та шляхи досягнення взаєморозуміння. Основні моменти організації ділових прийомів. Техніка ділового спілкування.

Тема 7. Операційний менеджмент у глобальній перспективі

Операційна система як об’єкт управління. Ієрархія системи. Особливості операційних (виробничих) систем. Операційні пріоритети. Поняття операційної діяльності підприємства. Операційна стратегія глобального підприємства та її можливості. Етапи формування операційної стратегії глобальних стартапів. Формування стратегії виробництва товару. Особливості сфери послуг, що впливають на операційну стратегію.

Основні принципи організації виробничих процесів у глобальному підприємстві. Облік витрат операційної діяльності за міжнародними стандартами. Технічні удосконалення, що відповідають світовим технологіям. Міжнародні стандарти системи якості (ISO 9000, ISO 10000, ISO 14000).

Управління операційною якістю по «Кайдзен». Принципи «Тойота». Зміст, види та функції запасів (система «5S»). Поняття «Терблідж». Модульне обладнання робочих місць. Інструменти контролю якості.

Тема 8. Інноваційне підприємництво

Інновації та підприємництво. Генезис інноваційного підприємництва. Теорія інноваційного підприємництва П.Друкера. Стратегії розвитку інноваційного підприємництва в умовах глобалізації. Інновації в глобальному підприємництві. Види інновацій підприємств. Технічні, технологічні, виробничі, управлінські, маркетингові, соціальні, екологічні інновації. Патентування в інноваційній підприємницькій діяльності.

Інноваційні бар’єри у глобальному підприємництві. Інноваційні бар'єри для малих та середніх біотехнологічних, ІКТ компаній та фірм чистих технологій. Роль малих та середні підприємств в глобальній системі Бізнес-інкубаторів, технологічних парків, кластерів. Кооперація для технологічних інновацій в малому та середньому підприємниці.

Характеристика ролі малого та середнього інноваційного підприємництва в економічному розвитку країни: європейський та національний виміри. Система підтримка інноваційного підприємництва в європейських програмах «Horizon 2020» та COSME.

Тема 9. Соціальне підприємництво

Соціальна економіка. Сутність, характеристика, принципи та критерії соціального підприємництва. Моделі соціального підприємництва. Класифікація суб’єктів соціального підприємництва. Організаційні форми. Потенційні переваги, ризики та бар'єри соціального підприємництва. Сфери функціонування соціального підприємництва.

Законодавче забезпечення соціального підприємництва. Джерела фінансування та фінансова підтримка соціального підприємництва. Особливості маркетингу. Соціальне підприємництво та інновації.

Соціальна корпоративна відповідальність – корпоративний вимір та роль малого і середнього бізнесу. Соціальне підприємництво в Європі. Кращі європейські практики. Тенденції соціального підприємництва в Україні. Можливості для розвитку соціального підприємництва в Україні.