Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальне підприємництво (магістерський рівень в.о.).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Розробники:

Лихолет С.І., кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки, e-mail: lykholet@gmail.com

Форма навчання —

денна

Семестр —

2

Кількість кредитів ECTS —

4

Форма підсумкового контролю —

залік

Мова викладання

українська

Форма навчання —

заочна

Семестр —

2

Кількість кредитів ECTS —

4

Форма підсумкового контролю —

залік

Мова викладання

українська

© С.І. Лихолет, 2018

© КНЕУ, 2018

ЗМІСТ

ВСТУП .................................................................................................................

4

1 ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ …..........................

6

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1 ...................................................................................

6

Тема 1. Глобальне підприємництво як навчальна дисципліна ..........................

6

Тема 2. Глобальне підприємництво ......................................................................

6

Тема 3. Регіональні особливості підприємництва ...............................................

6

Тема 4. Механізми фінансування в системі глобального підприємництва ......

6

Тема 5. Особливості підприємницького маркетингу в глобальному крос-культурному середовищі ................................................................................

7

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2 ...................................................................................

8

Тема 6. Крос-культурний менеджмент та бізнес етика ......................................

8

Тема 7. Операційний менеджмент у глобальній перспективі ............................

8

Тема 8. Інноваційне підприємництво ...................................................................

8

Тема 9. Соціальне підприємництво ......................................................................

9

Тема 10. Гендерні аспекти підприємництва ........................................................

9

2. ПОТОЧНА НАВЧАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ...........................................................................................................

10

2.1. Карта навчальної роботи студента

10

2.2. Критерії оцінювання поточних результатів вивчення дисципліни

11

3. ПОТОЧНА НАВЧАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

12

3.1. Карта навчальної роботи студента

12

3.2. Критерії оцінювання поточних результатів вивчення дисципліни

13

4. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

14

4.1. Вимоги до виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи

14

5. РЕКОМЕНДОВАНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ..................................

18

4.1. Нормативно – правова……………………………………………………….

18

4.2. Основна література .........................................................................................

18

4.3. Додаткова література .......................................................................................

19

ВСТУП

Навчальна дисципліна «Глобальне підприємництво» є однією із складових комплексної підготовки фахівців галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки»» спеціальності 051 «Економіка».

Анотація навчальної дисципліни:

Глобальне підприємництво призначена для ознайомлення студентів із можливостями глобальної підприємницької діяльності. Цей курс розглядає питання, що стосуються пошуку та виявлення можливостей на зовнішніх ринках, міжнародної експансії бізнесу, крос-культурного ділового спілкування, міжнародних угод та мереж. В ході курсу також розглядається вплив міжкультурних особливостей та інституційних мереж на глобальне підприємництво. Досліджуються переваги та протиріччя цього процесу.

Міждисциплінарні зв’язки робочої програми навчальної дисципліни: «Глобальне підприємництво» входить до циклу спеціалізованих економічних дисциплін на Факультеті міжнародної економіки і менеджменту та спирається на раніше засвоєні студентами предмети: «Міжнародна економіка», «Економіка підприємства», «Менеджмент», «Міжнародна торгівля», тощо. Дисципліна закладає основи системи знань і навичок щодо створення та управління глобальним підприємством.

Мета вивчення дисципліни – сформування системи теоретичних знань, практичних вмінь та навичок, інноваційних підходів до ведення підприємницької діяльності в глобальному контексті.

Завдання (навчальні цілі) дисципліни полягає розвитку лідерських якостей, що допоможуть реалізувати підприємницький хист в глобальному середовищі; формуванні розуміння сутності та можливостей підприємницької діяльності в глобальному просторі; наданні знань щодо глобальних можливостей ведення бізнесу; навчання аналізувати умови для розвитку підприємництва в різних країнах; розробці альтернативних бізнес-концепції для реалізації міжнародних можливостей; опануванні знаннями механізму підприємництва та сформуванні практичними навичками ведення підприємницької діяльності в глобальному середовищі; формуванні вміння використовувати одержані знання у практиці зовнішньоекономічної діяльності.

Предметом дисципліни є : система відносин суб’єктів глобального підприємницького середовища.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен набути такі результати навчання:

  1. Знання:

концептуальних положень управління міжнародною конкурентоспроможністю, теоретичних та методичних підходів щодо впровадження у глобальну діяльність господарюючих суб’єктів ефективних методів, інструментів та стратегій управління їх конкурентоспроможністю.

  1. Уміння:

орієнтуватися в основних тенденціях та напрямах розвитку світової економіки; аналізувати, планувати і розробляти проекти у сфері управління конкурентоспроможністю суб’єктів міжнародних економічних відносин;здійснювати методичне та ресурсне забезпечення, що передбачає збирання та інтерпретацію інформації; ефективно розв’язувати складні задачі та проблеми у спеціалізованих сферах професійної діяльності.

  1. Комунікація:

здатність працювати у глобальному підприємницькому середовищі, обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання, формувати ідеї, пропозиції і висновки зрозумілі фахівцям різного рівня компетенції.

  1. Автономність та відповідальність:

продемонструвати розуміння особистої відповідальності за прийняття управлінських рішень щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання в частині розробки проектів у сфері управління їх конкурентоспроможністю, здійснення їх методичного та ресурсного забезпечення у непередбачуваних умовах.

1. Зміст навчальної дисципліни за темами змістовий модуль 1

Тема 1. Глобальне підприємництво як навчальна дисципліна

Об’єкт та предмет науки «Глобальне підприємництво». Місце «Глобального підприємництва» в системі економічних наук. Методологія дисципліни «Глобальне підприємництво». Глобальне середовище. Світові бізнес тенденції (економічні, політичні, демографічні, технологічні). Завдання для опанування дисципліною «Глобальне підприємництво». Структура «Глобального підприємництва» як навчальної дисципліни. Система відносин суб’єктів глобального підприємницького середовища як предмет дослідження. Теоретичні основи глобального підприємництва. Глобальна трансформація конкуренції. Можливості та загрози підприємництва. Особливості експансії малих та середніх компаній.

Тема 2. Глобальне підприємництво

Поняття підприємництва. Типи підприємництва. Відношення до підприємництва у суспільстві. Мотиви підприємницької діяльності. Орієнтація на міжнародний ринок.

Сутність та механізми глобального підприємництва. Сучасні масштаби глобального підприємництва. Швидкість інтернаціоналізації компаній. Глобальні стартапи. Відмінність глобальних підприємств від міжнародних компаній. Відмінність глобальних підприємств від ТНК. Ключові особливості глобальних підприємств. Роль особистості у підприємницькій діяльності. Регулювання глобального підприємництва. Глобальний моніторинг підприємництва (GEM).

Тема 3. Регіональні особливості підприємництва

Еволюція підприємництва в країнах-членах ЄС. Європейська хартія малих підприємств. Акт малого бізнесу.

Підприємництво в США. Стратегії ведення бізнесу у країнах з ринками що формуються. Еволюція підприємництва в Китаї. Особливості підприємництва в ісламських країнах. Розвиток підприємництва в Україні. Проблеми розвитку МСП в Україні.

Принципи державного регулювання в демократичних країнах світу. Підтримка розвитку підприємництва в умовах економічної кризи.