Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 4 тема 3 Механізм та інструменти забезпечення національної економічної безпеки.pptx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
307.95 Кб
Скачать

ТЕМ А 3.М ЕХ А Н ІЗМ И ТА ІН СТРУ М ЕН ТИ ЗА Б ЕЗП ЕЧ ЕН Н Я Н А Ц ІО Н А Л Ь Н О Ї

ЕК О Н О М ІЧ Н О ЇБ ЕЗП ЕК И

Лектор: кандидат економічних наук, доцент

кафедри міжнародної економіки

Черницька Тетяна Володимирівна

План лекції:

1. Сутність, критерії та індикатори національної економічної безпеки.

2.Реалізація національних інтересів країн у зовнішньоекономічній сфері.

3.Сучасний інструментарій забезпечення економічної безпеки країн.

Матерiальною основою функцiонування суспiльства є продуктивнi сили, тому нацiональна безпека будь-якої держави у стратегiчному планi спирається передусім на її економiчний потенцiал i набуває вигляду економiчної

безпеки.

Економ ічна безпека -

спроможність держави самостійно виробляти та здійснювати власну економічну політику, а також визначати та реалізувати власні національні інтереси тощо.

Економ ічна

безпеканаявність в державі достатніх- можливостей для забезпечення репродукції виробничого потенціалу в промисловості, сільському господарстві та в усіх сферах докладання соціально корисної праці…, а також для забезпечення стабільності суспільного ладу, суверенності

держави (Український центр економічних і політичних досліджень ім.О.Разумкова);

… визначає спроможність держави забезпечувати захист національних економічних інтересів від зовнішніх та внутрішніх загроз, здійснювати поступальний розвиток економіки з метою підтримання стабільності суспільства і достатнього оборонного потенціалу за будь-яких умов і варіантів розвитку подій (Б.Губський);

сукупність умов і факторів, які забезпечують незалежність національної економіки, її стабільність та сталість, здатність до постійного оновлення і самовдосконалювання (Академік Л.Абалкін)

Економ ічна

безпекаскладна багатофакторна- категорія, що характеризує здатність національної економіки до розширеного самовідтворення з метою задоволення на визначеному рівні потреб власного населення і держави, протистояння дестабілізуючій дії чинників, що створюють загрозу нормальному розвитку країни, забезпечення конкурентоспроможності національної економіки у світовій системі господарювання.

Економічна безпека характеризує дієздатність національної економічної системи – найголовнішу системну ознаку, яка перебуває у центрі уваги економічної стратегії держави.

О б´єкт забезпечення економ ічноїбезпеки -

це не лише дієздатність самої держави, тобто її спроможність реалізовувати власні владні рішення, але й можливість для економічних суб´єктів різних рівнів діяти відповідно до своїх базових інтересів, проте в загальному руслі закріплення економічної безпеки країни.

П ри аналізіеконом ічноїбезпеки вид іляю ть три основнісклад ові:

1. Економічна незалежність, що означає насамперед можливість здійснення державного контролю над національними ресурсами, спроможність використовувати національні конкурентні переваги для забезпечення рівноправної участі у міжнародній торгівлі.

2. Стійкість і стабільність національної економіки

передбачає міцність і надійність усіх елементів економічної системи, захист усіх форм власності, створення гарантій для ефективної підприємницької діяльності, стримування дестабілізуючих факторів.

3. Здатність до саморозвитку і прогресу, тобто спроможність самостійно реалізовувати і захищати національні економічні інтереси, здійснювати постійну модернізацію виробництва, ефективну інвестиційну та інноваційну політику, розвивати інтелектуальний і трудовий потенціал країни.

СУСП ІЛ ЬН Е

ВІД ТВО РЕН Н Я -

є інтегральним показником і підґрунтям економічної безпеки країни, "підсумовує" поняття економічної безпеки індивідуума, суб’єкта господарської діяльності (СГД) і держави.