Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практичне заняття 5. Тема Світовий ринок праці

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.04 Кб
Скачать

товарів і виведенні за кордон капіталу. Ми спеціалізуємося на бідності. Весь річний товарний експорт України (65 млрд. дол.), фактично дорівнює річному високотехнологічному виробництву міста побратима Києва – Чикаго (60 млрд. дол.). А інноваційна складова нашої економіки – менше 4%, в Нікарагуа – 5 % , в Китаї – 28 %, у Сінгапурі – 50 %. А в сучасному світі ростуть тільки високотехнологічні економіки.

Аналогічний рейтинг (Індекс продуктивності праці) обчислює тижневик «Коментарі:» на підставі даних МВФ і Міжнародної організації праці для 85 країн, українці посідають 72 місце, пише тижневик.

Так, кожен з працюючих українців у 2013 році приніс нації 16082 дол. Лідерами рейтингу виявилися Люксембург (кожен працівник там заробив для країни 192931 дол.), Сінгапур (129129 дол.) і Норвегія (101919 дол.). Найближчими «сусідами» України за показниками ефективності праці жителі Вірменії (16762 дол.), Азербайджану (18456 дол.), Таїланду (14459 дол.) та Іраку (13902 дол.).

За оцінками аналітиків McKinsey Company, для підтримки темпів зростання ВВП Україні необхідно підвищити продуктивність праці як мінімум в 2,6 рази, тобто вийти на рівень Польщі, Туреччини, Естонії, Литви та Чилі.

За даними дослідження IMAS International, проведеного за підтримки Erste Group, більшість українців докладають максимум зусиль для створення резерву на «чорний день». Приблизно 68% українців вважають заощадження важливими, що зближає їх з австрійцями й сербами (69% громадян цих країн вважають заощадження важливими). Відповідальніше до заощаджень ставляться тільки румуни й угорці (83% і 85% громадян, відповідно, прагнуть накопичувати гроші). Національністю, що найбільш легковажно ставиться до формування заощаджень, є чехи, де цей показник становить усього 57%.

Що ж до обсягу заощаджень, то в Україні вони становлять всього 9,2% від сукупних витрат. Для порівняння: у Швейцарії в заощадження йде приблизно 17,1%, у Німеччині - 16,7%, Словенії - 16,4%, Австрії - 16,3%, Іспанії - 10,2%.

Тестові завдання

Тест №1

Світовий ринок праці це система відносин, що виникають між державами з приводу узгодження попиту та пропозиції світових трудових ресурсів, умов формування робочої сили, оплати праці та соціального захисту:

а) так б) ні

Тест №2 Яка з наведених тенденцій не відноситься до сучасного етапу розвитку ринку праці а) посилення соціальної орієнтації світової економіки;

б) злиття регіональних ринків праці; в) інтернаціоналізація вимог до відтворення робочої сили;

г) стандартизація умов життя і праці людей у різних частинах планети;

Тест №3

Сегмент охоплює робочу силу, яка характеризується відносно постійною зайнятістю, стабільністю трудових навичок, високим рівнем кваліфікації й зарплати, а також доволі чіткою ієрархією кваліфікації відноситься до:

а) перший сегмент б) другий сегмент в) третій сегмент

г) четвертий сегмент

Тест №4

Формується шостий сегмент – це __________________________________

Цим професійним кадрам притаманна висока міжнародна мобільність: вони готові в будь-який момент задовольнити попит на робочу силу з боку підприємств, розташованих у різних районах світу. Такі групи утворилися, наприклад, у країнах Азії, Західної Європи, Африки, в районі мексиканськоамериканського кордону

Тест №5

Передавання частини функцій по обслуговуванню діяльності своєї компанії іншій організації, яка спеціалізується на даній сфері називається:

а) аутсорсинг б) аутстаффінг в) темпінг г) лізинг

Тест №6

Набір персоналу на короткостроковий період називається а) аутсорсинг б) аутстаффінг в) темпінг г) лізинг

Тест №7

Виведення співробітника за штат компанії-замовника і оформлення його у штат компанії провайдера, при цьому він продовжує працювати на попередньому місці і виконувати свої обов'язки, але обов'язки роботодавця по відношенню до нього вже виконує компанія-провайдер називається аутстаффінг:

а) так б) ні

Тест №8

Аутсорсинг – це виведення співробітника за штат компанії-замовника і оформлення його у штат компанії провайдера, при цьому він продовжує працювати на попередньому місці і виконувати свої обов'язки, але обов'язки роботодавця по відношенню до нього вже виконує компанія-провайдер:

а) так б) ні

Тест №9

Категорія працівників, які покинули свою країн, регіон через катастрофічні природні умови змушені покидати свої насаджені місця, шукати роботу в інших країнах та регіонах називаються:

а) «екологічних біженців» б) нелегали в) віськові

Тест №10

Найбільший рівень безробіття – серед жінок: а) так б) ні

Рекомендовані джерела

1.Рівень безробіття в регіональному розрізі - http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/multimedia/maps-and- charts/WCMS_337911/lang--en/index.htm

2.Which sector will create the most jobs? - http://www.ilo.org/global/about- the-ilo/multimedia/maps-and-charts/WCMS_337082/lang-- en/index.htm?utm_content=buffer164b1&utm_medium=social&utm_source =twitter.com&utm_campaign=buffer

3.Where will unemployment be the highest over the next five years? - http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/multimedia/maps-and- charts/WCMS_336950/lang--en/index.htm

4.Мінімальна зарплата в Україні тепер нижче, ніж у Замбії і Гані (відео) - http://ukr.segodnya.ua/economics/enews/minimalnaya-zarplata-v-ukraine- teper-nizhe-chem-v-zambii-i-gane-595203.html

5.У рейтингу продуктивності праці Україна — друга з кінця...

http://www.wz.lviv.ua/news/33721

6.Продуктивність праці - http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=PDB_LV