Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_mater_Trening_6503.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
276.48 Кб
Скачать

Виконання та захист індивідуального аналітичного завдання №2 «swot-аналізу діяльності підприємств-експортерів азотних добрив на ринках Європи, Південної Америки, Північної Америки, Азії та України»

Мета: з використанням розширеної матриці SWOT-аналізу дослідити міжнародну діяльність підприємств-експортерів азотних добрих на ринках Європи, Південної Америки, Північної Америки, Азії та України.

Кожна команда повинна здійснити SWOT-аналіз щодо визначення сильних, слабких сторін, загроз та можливостей, що стоять перед підприємствами–експортерами на обраному ринку (для аналізу використовується інформація отримана на основі результатів у бізнес грі власної віртуальної компанії).

Для цього потрібно дослідити:

внутрішнє середовище:

  • Strengths (сильні сторони),

  • Weaknesses (слабкі сторони),

а також зовнішнє середовище:

  • Opportunities (можливості),

  • Threats (загрози)

діяльності компанії.

Сильні сторони підприємства мають забезпечити його прискорене просування до досягнення стратегічних цілей, у той час як його «слабкості» викликають гальмування. Тут також природно враховувати можливості й загрози зовнішнього середовища, без яких неможливо чітко визначити сценарії розвитку організації.

Можливості — це тенденції або події у зовнішньому середовищі, при адекватній реакції на які організація домагається істотного просування до поставлених стратегічних цілей.

Загрози — це тенденції або події в зовнішньому середовищі, які під час відсутності відповідної реакції організації спричиняють значне погіршення стану організації на шляху до виконання своїх планів.

Слабкі сторони — негативні властивості компанії, що визначають її гальмування у процесі руху до досягнення стратегічних цілей. Гальмування стає істотним при злитті (синтезі) основних слабостей організаційної системи з істотними погрозами зовнішнього середовища. При цьому також не можна ігнорувати сильні сторони підприємства й можливості зовнішнього середовища. Так формується варіант песимістичного сценарію розвитку організації. Такий сценарій може трансформуватися в «спіраль краху», якщо має місце тенденція («ефект доміно») до ослаблення можливостей і сильних сторін, з одного боку, і посиленню погроз зовнішнього середовища в сполученні з наростанням слабких сторін організації.

Поле (СС+МО) — це властивість організаційної системи, що за умови синтезу з можливостями зовнішнього середовища забезпечує прискорене просування системи до досягнення стратегічних цілей. Особливий інтерес при цьому представляє утворення «спіралі розвитку» — траєкторії, що формується внаслідок «накладення» (синтезу) сильних сторін організаційної системи на сприятливі можливості зовнішнього середовища (з урахуванням слабких сторін організаційної системи й погроз зовнішнього середовища).

Поле (СЛС+МО) – вказує на те, за рахунок яких можливостей зовнішнього середовища компанія може подолати свої слабкі сторони.

Поле (СС+ЗАГ) – визначає, які сили необхідно використовувати підприємству для подолання загроз.

Поле (СЛС+ЗАГ) – допомагає визначити від яких слабких сторін необхідно позбавитися у першу чергу, щоб попередити потенційні загрози компанії.

Матриця SWOT-аналізу компанії

МОЖЛИВОСТІ (МО):

-

-

-

-

-

ЗАГРОЗИ (ЗАГ):

-

-

-

-

-

CC + MO:

-

-

-

-

-

CC + ЗАГ:

-

-

-

-

-

СИЛЬНІ СТОРОНИ (СС):

-

-

-

-

-

СЛАБКІ СТОРОНИ (СЛС):

-

-

-

-

-

CЛC + МО:

-

-

-

-

-

CЛC + ЗАГ:

-

-

-

-

-

На основі проведеного аналізу побудуйте матрицю SWOT-аналізу компанії.

Оцініть отримані результати та запропонуйте адекватну конкурентну стратегію подальшого розвитку вашого підприємства: лідирування за витратами, диференціації, зосередження тощо. Розробіть пакет пропозицій щодо оптимізації діяльності підприємств відповідно до здійсненого SWOT-аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]