Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Послеродовой период..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Патологоанатомічні зміни:

При розтині трупів поросят, що загинули в гострий період інвазії, основні зміни виявляють у печінці та легенях. Печінка повнокровна, поверхня вкрита численними білуватими осередками, від яких відходять білуваті тяжі, що утворюють сітчасту структуру. У перші дні після зараження легені набувають плямистого вигляду, помітні крововиливи. При кишковій формі відмічають катаральне запалення слизової оболонки тонких кишок, атрофію ворсинок, скупчення в кишках значної кількості гельмінтів.

Діагностика:

Діагноз установлюють комплексно з урахуванням епізоотологічних даних, клінічних ознак, патологоанатомічних змін. Зажиттєва діагностика легеневої форми аскарозу складна, оскільки паразити не досягли статевої зрілості й не виділяють яйця.

Діагностика ранніх стадій аскаридоза у сисунів та відйомишів проводиться як прижиттєве за допомогою алергічної реакції, так і посмертно - розтином трупа.

При розтині на поверхні легень та печінки знаходять крапкові чи плямисті крововиливи. За допомогою компресорія чи метода Бермана можна виявити личинки в легеневій та печінковій тканинах.

Розроблена також алергічна діагностика ранніх стадій аскаридоза у поросят до 5 місяців за допомогою алергена, виготовленого з дорослих аскарид. За допомогою внутрішньошкірної проби у поросят можна виявити ранні стадії інвазії вже на 11-21 день після зараження. Крім цього, алерген дає позитивну реакцію у свиней при наявності дорослих форм аскарид.

Діагностика імагінальної форми аскарид здійснюється методом гельмінтоовоскопії. Найкращі результати дає метод Фюллеборна та флотаційний центрифугуюий метод Щербовича з використанням сірчанокислої магнезії, в якості флотаційного розчину. „При дослідженні за методом Фюллеборна незапліднені яйця не спливають на поверхню, тому для їх виявлення досліджують осад.

Лікування

Високоефективними є переважна більшість препаратів групи бензімідазолів: альбендазол задають індивідуально чи груповим методом у дозі 7,5-10 мг/кг однарозово; камбендазол - у дозі 20мг/кг одноразово; мебендазол однаразово індивідуально і груповим методом 20мг/кг; фенбендазол індивідульно і груповим методом 15 мг/кг щодня 5 днів.

Фебантел застосовують перорально в дозі 7,5мг/кг, 2 дні. Фенбендазол орально 150 мг/кг. Левамізол застосовують у вигляді розчину для ін'єкцій у дозі 7,5 мг/кг одноразово. Застосовують обережно для поросят, оскільки можливі ускладнення у вигляді тремору, збудження, проносу, блювання, задишки.

Препарати групи макроциклічних лактонів у вигляді 1% розчинів підшкірно в дозі 1 мл на 33 кг маси тіла, одноразово.

Препарати піперазину (адипінат, гексагідрат, дигідрохлорид, дитіокарбонат, моногідрохлорид, сульфат, фосфат, цитрат) призначають груповим методом після голодної дієти в суміші з половинною кількістю корму в дозах: поросятам масою до 50 кг- 0,3г/кг, свиням понад 50 кг-15г на тварину. Препарати дають двічі (вранці та ввечері). Поросят зі зниженим апетитом дегельмінтизують невеликими групами.

Для профілактики захворювання приміщення необхідно підтримувати в належному санітарному стані, підлога має бути з твердим покриттям. Необхідно проводити профілактичні та преімагінальні дегельмінтизації. Важливим заходом профілактики є дезінвазія приміщень, для цього використовують 5% розчин їдкого натру з розрахунку 0.5л на 1м або 10% розчин ксилонафту.