Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Календула.ppt
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
993.28 Кб
Скачать

Показання до призначення.

Рани, ушиби, гнійні запалення шкіри, фурункульоз, опіки, висипання на шкірі, лишай, набряки внаслідок відмороження, запалення вен на ногах, ангіна, стоматит, пліснявка, порізи, гангрена, сикоз, екзема, ерозія шийки матки, трихомонадний кольпіт, білі, проктит, парапроктит, хронічні свищі, пародонтоз, блефарит, гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, коліт, ентероколіт, гепатит, хвороби селезінки, гіпертонічна хвороба, безсоння в період клімаксу.

Ліки з нагідок використовують також для пом'якшення шкіри, розсмоктування затвердінь на шкірі (бородавок, мозолів, ячменів, вугрів), при виразках, хронічних ранах на шкірі, хворобах сечового міхура, рахіті, нервовій гарячці, для регулювання менструацій, як засіб, що затримує розвиток раку.

Дiя i застосування Нагідок

лікарських.

Суцвiття нагiдок допомагають загоєнню i прискорюють епiтелiзацiю при виразках i атонiчних шкiрних ранах, мають протизапальну i протимiкробну дiю.

Воднi витяжки з нагiдок мають бактерицидну дiю щодо багатьох патогенних мікрооpганiзмiв, особливо стафiлококiв. Детальнi дослiдження впливу водних витяжок з нагiдок на експериментальнi виразки шлунка у пацюкiв показали, що нагiдки мають добре виражений ульцепротективний ефект, який запобiгає появi деструктивних змiн у слизовiй оболонцi шлунка у 40-70% хворих. Тому нагiдки приписують при запальних процесах слизової оболонки ротової порожнини, шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритi, дитячій диспепсiї, стрептококовiй i стафiлококовiй iнфекцiї, гнiйних ранах, пiореї, карбункулах i фурункулах, ранах вiд опiкiв, виразках вiд розширення вен i склерозу судин.

Квiтки нагiдок дiють заспокiйливо на центральну нервову систему, знижують рефлекторну збудливiсть, посилюють дiяльнiсть серця, тобто збiльшують амплiтуду серцевих скорочень та уповільнюють ритм. Приписують при серцевих захворюваннях з порушенням ритму i гiпертонiчнiй хворобі, в клімактеричний перiод.

20% спиртова витяжка з нагiдок дає добрий антигіпертонiчний ефект та знаходить застосування в стоматологiї для лiкyвaннi стоматитiв, афтозу, парадонтозу. Воднi витяжки нагідок мають холеретичну (жовчотворну) дiю при жовчнiй дискiнезiї i хронiчному холециститi. Дослiди над тваринами показали, що нагідкам лiкарським притаманна значна iнгiбуюча дiя на деякi експериментальнi злоякiснi пухлини.

Народна медицина радить нагiдки при головному болю, клiмаксi, жовтусi, хворобах селезiнки, недостатнiй i хворобливiй менструацiї, туберкульозi шкiри, раку шкiри, запаленнi лiмфатичних вузлiв, для полiпшення апетиту й сну тощо.

Способи застосування.

Внутрішньо — настій квітів (1 столова ложка квітів на склянку окропу, настоюють у теплому місці протягом 12 год) по 1 столовій ложці 3 рази на день або по 1 склянці на добу.

Зовнішньо — для загоювання ран використовують есенцію, мазь та примочки з квітів. Компреси — 2 чайні ложки настойки (1 частину квітів на 10 частин 40% етилового спирту) розводять в 100 мл води. Мазь — 5—10 г настойки змішують з 25 г вазеліну або товчені квіти розтирають з коров'ячим маслом. Для компресів, промивання і примочок виготовляють настій (2 чайні ложки квітів на 2 склянки окропу) або використовують настойку (1 чайна ложка на 0,5 л води). Для клізм і спринцювання беруть 10 г настойки на склянку води.

Застосування в народній медицині.

Настоянка календули - офіційний препарат (продається в аптеках) зазвичай її використовують зовнішньо, іноді призначають внутрішньо. Настоянку можна приготувати самостійно з розрахунку 20 г квіток на 100 мл 40%-ного спирту або горілки.

В вигляді полоскань настойку призначають при хворобах порожнини рота - пародонтозі, молочниці, гінгівіті, ангіні. Для полоскання використовують чайну ложку настоянки на склянку води. Полоскати через кожні 1,5-2 год

Настоянку застосовують також при лікуванні дрібних ран, порізів, забитих місць, опіків, відморожень, фурункульозу. Для цього чайну ложку настоянки розводять у 0,5 л води і використовують для примочок.

При захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчного міхура настоянку календули вживають починаючи від 30 крапель і до чайної ложки на прийом 2-3 рази на день.

Застосування в народній медицині.

В гінекологічній практиці вживають при ерозіях шийки матки і кольпітах. Для цього чайну ложку настоянки розводять у 200 мл води і застосовують для спринцювання.

В терапії проктити і парапроктітов призначають лікувальні клізми: чайна ложка настоянки календули на 1/4 склянки води.

При хронічному гнійному середньому отиті настойку закапують у вухо по 6-8 крапель 3 рази на день.

Іноді настоянку календули п'ють як жовчогінний препарат по 10 - 20 крапель на прийом. При гіпертонічній хворобі настоянку календули приймають по 20-30 крапель 3 рази на день. При цьому наголошується зникнення головних болів, поліпшення сну і підвищення працездатності.

Іноді в косметиці застосовується настойка з суцвіть календули у вигляді компресів. Особливо корисна вона при жирній себореї, рожевих і вульгарних вуграх (чайна ложка настоянки на 1/2 склянки теплої кип'яченої води).

КІНЕЦЬ