- •Лабораторна робота №1
- •1.Назва: Робота в інтегрованому середовищі програмування Borland с
- •2.1 Підготовка каталога і запуск системи програмування
- •2.3 Налагодження робочого середовища
- •2.3.1. Встановлення каталогів
- •2.3.2. Параметри компіляції
- •3.6. Збереження параметрів середовища
- •2.4. Використання підказки
- •2.3.3. Параметри програми Make
- •2.3.4. Параметри компонувальника
- •2.3.5. Параметри відладчика
- •2.5. Створення, редагування й збереження програми
- •2.6. Компіляція й виконання програми
- •2.7. Діагностика помилок і попередження компілятора й компонувальника
- •2.8. Відлагодження програми
- •2.9. Структура програми
- •4.Приклад
- •3.Виконання роботи
- •Варіанти завдань
2.5. Створення, редагування й збереження програми
Давним давно відомо що єдиний дієвий спосіб чомусь навчитися – це починати робити. Але із чого почати? Знову ж таки відповідь теж добре й давно відома – почати із прикладів(очі бояться, а руки роблять). Отже, починаємо.
Виберіть Головне Меню -> File -> New. У вас на екрані відкриється порожнє вікно редактора із заголовком 00.CPP. У цьому вікні наберіть текст програми, приведений нижче (нумерацію рядків, яка дана зліва, набирати не треба).
При наборі і подальшому редагуванні тексту ширше використовуйте спеціальні клавіші і комбінації клавіш, такі як: Home, End, Ctrl<-, Ctrl->, Ctrl+Y і ін. Також корисною можуть бути блокові команди: Ctrl+K B (виділити початок блоку), Ctrl+K К (виділити кінець блоку), Ctrl+K С (копіювати блок), Ctrl+K V (перемістити блок), Ctrl+K H (відмінити виділення). Докладну підказку по спеціальних клавішах і комбінаціях можна отримати про Головне Меню -> Help -> Contents -> Editor Commands.
Текст, який Ви набираєте, зберігається в оперативній пам'яті, тому якщо під час набору виникне якась аварія (наприклад, виключення живлення), усе, що Ви набрали, буде втрачено. Щоб уникнути такої небезпеки, потрібно зберегти текст у файлі на зовнішній пам'яті. Набравши декілька перших рядків, збережіть текст. Для цього виконайте: Головне Меню -> File -> Save as... . При цьому у Вас на екрані з'являється вікно Save File As. У верхньому полі цього вікна наберіть ім'я, під яким Ви хочете зберегти текст програми. Якщо Ви наберете тільки ім'я (без розширення) система автоматично додасть до імені Вашої програми розширення CPP - стандартне розширення для програм, написаних на мові C++. Ми рекомендуємо явно задавати розширення C, наприклад: myfile.cрр. Набравши ім'я, натисніть на клавішу Enter або "натисніть" на кнопку OK.
При першому збереженні програми Ви дали їй ім'я (зверніть увагу - це ім'я тепер є заголовком вікна редактора). Далі після кожного додавання декількох рядків або при внесенні деякої кількості змін у текст зберігайте програму під тим же ім'ям. Для цього достатньо виконати: Головне Меню -> File -> Save або натиснути клавішу F2.
Згодом, якщо Вам потрібно буде знову завантажити в редактора текст тієї ж програми, виконайте: Головне Меню -> File -> Open (або натисніть клавішу F3). Ви отримаєте вікно Open а File, яке дуже схоже на вікно Save File As. У верхньому полі цього вікна виводиться маска для файлів, з яких можна вибирати файл для відкриття, у нижньому - список файлів, імена яких відповідають цій масці. Міняючи маску у верхньому полі, Ви змінюєте склад списку в нижньому. Досягнувши того, що й нижньому полі буде саме той список, який Вам потрібен, перейдіть у нижнє поле. Виберіть потрібний файл і натисніть на клавішу Enter або "натисніть" на кнопку OK. Файл, який Ви вибрали, відкриється у вікні редактора.
2.6. Компіляція й виконання програми
Закінчивши набір тексту й зберігши файл програми на диску, виконайте компіляцію програми. Для цього виконаєте: Головне Меню -> Compile -> Compile або натисніть комбінацію клавіш Alt+F9. На екрані з'являється вікно Compiling, у якому відображається хід компіляції. При нормальному завершенні компіляції в нижньому рядку цього вікна повинне бути виведений:
Success: Press any key
Якщо там виводиться:
Errors: Press any key
або:
Warnings: Press any key
- ваша програма вимагає корекції.
Роботу з діагностикою помилок ми докладніше розглянемо в наступному розділі. Після того, як Ви відкомпілювали програму без помилок, запустіть її на виконання. Для цього виконаєте: Головне Меню -> Run -> Run або натисніть комбінацію клавіш Ctrl+F9. На екрані з'являється вікно Linking, у якому відображається хід компоновки. При нормальному завершенні компоновки це вікно пропадає саме собою, і виконується програма.
Якщо ж у цьому вікні виводиться:
Errors: Press any key
- ваша програма вимагає корекції.
Якщо Ваша програма не вимагає введення даних (а саме такою є та програма, з якою ми зараз працюємо), Ви навіть не встигнете помітити, як ця програма виконується. Щоб подивитися результати, які програма видала на екран, виконайте: Головне Меню -> Window -> User screen або натисніть комбінацію клавіш Alt+F5. Ви побачите чорний екран із тим, що вивела Ваша програма (в нашому випадку це повинне бути: 200 100). Щоб вийти з режиму проглядання результатів, натисніть будь-яку клавішу.
Перевірте зміст Вашого робочого каталога. Якщо текст Вашої програми був збережений у файлі myfile.c, то після компіляції в каталозі повинен з'явиться файл myfile.obj, а після виконання - ще і myfile.exe.
