Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ветеринарні імунобіологічні препарати.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
871.94 Кб
Скачать

Nobilis Gumboro d 78 (Нобіліс Гамборо d 78) – вакцина жива ліофілізована проти інфекційної бурсальної хвороби (хвороби Гамборо) птиці

(Intervet International B.V., Нідерланди)

…Імунізацію проводять з 8–28-денного віку.

Метод випоювання. 1000 доз вакцини розчинити у стількох літрах питної води, скільки днів курчатам, але не більше, ніж у 40 л. Розчин вакцини птиця повинна випити впродовж 2 год.

Інтраокулярний/інтраназальний метод. 1000 доз вакцини розчинити у 30 мл фізіологічного розчину і закрапувати за допомогою стандартної піпетки – одну краплю в око, або в ніздрю птиці.

Перед проведеням вакцинації необхідно визначити рівень антитіл.

При відсутності материнських антитіл або при низькому їх рівні, птицю можна вакцинувати, починаючи з 1-денного віку. Якщо титри материнських антитіл мінливі, птицю рекомендується вакцинувати двічі, з інтервалом 7 днів.

Імунітет настає на 7-й день після вакцинації і зберігається впродовж сприйнятливого до інфекційної бурсальної хвороби періоду…

Nobilis Gumboro 228е (Нобіліс Гамборо 228е) – вакцина жива ліофілізована проти інфекційної бурсальної хвороби (хвороби Гамборо) птиці

(Intervet International B.V., Нідерланди)

…Вакцину застосовують методом випоювання.

Вакцину розчиняють питною водою у кількості, що відповідає кількості, що відповідає кількості води, що буде спожита птицею впродовж 2 год. Вік вакцинованих курчат залежить від рівня материнських антитіл, а також від виду курчат та способу обробки материнського поголів’я.

Схема вакцинації:

– бройлерів, отриманих від батьківського поголів’я, яке було вакциноване живою вакциною проти хвороби Гамборо, вакцинують у віці 7–14 діб;

– бройлерів, отриманих від батьківського поголів’я, яке було вакциноване інактивованою вакциною проти хвороби Гамборо, вакцинують у віці 7–14 діб;

– несучок, отриманих від батьківського поголів’я, яке було вакциноване живою вакциною проти хвороби Гамборо, вакцинують у віці 14–21 добу;

несучок, отриманих від батьківського поголів’я, яке було вакциноване живою та інактивованою вакцинами проти хвороби Гамборо, вакцинують у віці 21–28 діб.

Імунітет настає через 2 тижні…

Nobilis ib ma5 (Нобіліс іб ма5) – вакцина проти інфекційного бронхіту птиці, ліофілізована, жива

(Intervet International B.V., Нідерланди)

…Живий вірус інфекційного бронхіту птиці штам МА 5 (Массачусетс)…

Бройлерів, несучок, племінну птицю вакцинують у 1-денному віці методом спрею, інтраназальним/інтраокулярним методом.

Метод спрею. Флакони з вакциною відкривають під водою. Вакцину розчиняють у питній воді, що не містять заліза й хлору, з розрахунку: – для одноденних курчат – 1000 доз на 0,25 л води; – для старших – 1000 доз на 1 води.

Вакцинують методом крупно-дисперсного розпилення (методом спрею). Апарат для розпилення повинен бути очищений від осаду, іржі, залишків дезінфектанту.

Вакцина застосовується на визначену кількість птиці з відстані 30–40 см, бажано на птицю, яка сидить.

Інтраназальний/інтраокулярний метод. Вакцину розчиняють розчинником Diluent Oculo Nazal (30 мл на 1000 доз), що додається та вводять стандартною піпеткою-дозатором одну краплю у одну ніздрю або око.

Метод випоювання. Флакони з вакциною відкривати під водою. Вакцинацію проводити рано вранці, так як це основний період випоювання. Залежно від погодних умов можливе відлучення птиці від води перед вакцинацією.

1000 доз вакцини розчиняють у стількох літрах води, скільки днів курчатам, але не більше, ніж у 40 л. Для стабілізації вакцини додають 0,2% сухого молока. Потрібно забезпечити значну кількість контейнерів з водою для забезпечення достатньої площі випоювання.

При вакцинації великої кількості птиці рекомендують розчиняти тільки частину вакцини.

Ревакцинацію проводять у віці 6 тижнів.

За 3–4 тижні до початку несучості проводять щеплення інактивованою вакциною…