Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВС курсова 2013 нормальна.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ННІ ветеринарної медицини, якості та безпеки продукції тваринництва

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра епізоотології та організації

ветеринарної справи

КУРСОВА РОБОТА

з організації та економіки ветеринарної справи

на тему:

Профілактика і економічна ефективність оздоровчих заходів по оздоровленню господарства від лейкозу у СТОВ «Надія» Семенівського району Чернігівської області

Виконала - студентка

5 курсу 3 групи

Шевченко Наталія Іванівна

Київ 2013

План

Вступ

  1. Власні дослідження

1.1.Характеристика господарства

1.2.Ветеринарна документація

1.3.Економічна ефективність оздоровчих проти лейкозних заходів

2. Інструкція щодо профілактики лейкозу

Висновок

Список використаної літератури

ВСТУП

Серед вірусних захворювань сільськогосподарських тварин лейкоз великої рогатої худоби (ВРХ) займає одне з основних місць в Україні. Розповсюдження лейкозу в стадах великої рогатої худоби не є винятком для жодної розведеної в Україні породи або лінії цього виду тварин. Тваринництво при цьому несе значні матеріальні збитки: недоотримання приплоду і молока через обґрунтовану передчасну вибраковку маточного поголів’я.

І, що головне, – через вживання молока від хворих тварин є потенційною небезпекою для здоров’я людини через накопичення в такому молоці канцерогенних речовин. Проте це не вирок: за правильного підходу до справи, виконання рекомендацій державної служби ветмедицини є можливість якомога швидше оздоровити тваринництво від даної хвороби.

1. Власні дослідження.

1.1.Характеристика господарства.

СТОВ «Надія» Семенівського району Чернігівської області спеціалізується на виробництві молока, м'яса яловичини.

В склад зооветеринарної служби господарства входять :

  • головний лікар ветеринарної медицини – 1 чол. ;

  • ветеринарний фельдшер - 1 чол. ;

  • технік штучного осіменіння – 1 чол. ;

  • зоотехнік – 2 чол. ;

Господарство має комплексне землекористування. Загальна площа земель складає 898,1 га , в тому числі сільськогосподарських угідь – 629,3 га , із них орної землі – 410,0 га , сінокосів – 101, 3 га , пасовищ - 118, 0 га , лісів та лісовідкритих площ – 11,6 га , багаторічні насадження – 167,2 га , здано в оренду – 87,9 га .

Поголів`я великої рогатої худоби утримується в двох- і чотирьохрядних приміщеннях.

Станом на 01.01.2012 року налічувалось слідуюче поголів`я :

1.Великої рогатої худоби – 516 голів:

  • корів – 250 голів ;

  • нетелів – 48 голів ;

  • молодняка всіх вікових груп – 119 голів ;

  • бугаїв – 4 голови ;

  • корів на відгодівлі – 15 голів.

2.Свиней –62голови :

  • свиноматок основних – 25 голів ;

  • хряків – 3 голови ;

  • свиней ремонтних – 21 голова ;

  • поросята до 2-х місячного віку – 13 голів.

Вся велика рогата худоба чорно-рябої породи. Більшість корів середньої висоти , мають довгий тулуб , об`ємну грудну клітку. Корови мають виражений молочний тип конституції. Вихід телят на 100 корів становить – 80 голів , а середньодобовий приріст – 389 г.

Утримання тварин прив`язне. Для підстилання використовують свіжу тирсу , або суху солому.

Склад раціону в господарстві змінюється відповідно до сезону року , вікової групи , продуктивності і виду тварин. Взимку тварин переважно годують сіном , соломою , кукурудзяним силосом та концентрованими кормами , а літом більшу частину раціону займають зелені корми.

Як зимою , так і літом корови розбиті на групи і закріплені за доярками. Кожна доярка доглядає за своєю групою , слідкує за появою охоти і тічки у корів і при наявності їх повідомляє техніку штучноо осіменіння або головному лікарю ветеринарної медицини.

Крім основних ветеринарних журналів в господарстві заведені журнали обліку маточного поголів`я і обліку молодняка. В журналі обліку маточного поголів`я корів записано все поголів`я корів. Кожна корова записана на окремому листку , де помічено : інвентарний номер , кличку , породу , вік , масть , походження , дата останнього отелу , дата осіменіння і дата очікуваного отелу. В журналі обліку молодняка записано все поголів`я по віковим і статевим групам , а також відмічаються їх походження і порода.

Із ветеринарних приміщень є : ветеринарний пункт , ветеринарна аптека і пункт штучного осіменіння.

1.2.Ветеринарна документація

В господарстві СТОВ «НАДІЯ» ветеринарний лікар веде таку документацію:

– форма № 1 «Журнал для реєстрації хворих тварин». Він призначений для реєстрації хворих тварин, записів про надану їм лікувальній допомозі і результаті хвороби. Його ведуть фахівці – ветеринари ферм;

– форма № 2 «Журнал для запису протиепізоотичних заходів». Його заповнює ветлікар господарства. У журналі реєструють всі заходи, що проводяться проти заразливих хвороб: обстеження, щеплення, обробка тварин;

– форма № 3 «Журнал для запису епізоотичного стану району (міста)». Журнал ведуть районні ветеринарні станції, а в містах - міські ветеринарно-санітарні станції (головні ветеринарні лікарі міст, ветеринарні відділи міськвиконкомів).

Журнал є основним документом, в якому відображають всі дані про деякі інфекційні та інвазійні хвороби, що виникають на території адміністративного району або міста.

Всі журнали (книги) обліку повинні бути переплетені і пронумеровані. На титульному листі позначають призначення журналу (книги), найменування установи (господарства, організації), дати початку і закінчення записів.

Журнали (книги) обліку у ветеринарії підлягають зберіганню протягом 3 років з часу закінчення в них записів (за винятком журналу для запису епізоотичного стану району який підлягає постійному зберіганню).

Розмір журналів обліку стандартний – 20Х30 см, кількість аркушів в кожному журналі – 100–200.

Існує три форми звітності. Їх складають ветеринарні лікарі (фельдшери) господарств.

Форму № 1-вет «Звіт про заразні хвороби тварин» подають в районну ветеринарну станцію щомісяця. Дані для звіту формою № 1-вет беруться з описаних вище журналів по формах № 1 і № 2.

Форму № 1-вет А «Звіт про незаразні хвороби тварин» представляють щокварталу у вет. ділянку або в дільничну ветлікарню.

Форму № 5-вет «Звіт про ветеринарно-санітарний нагляд на забійних пунктах господарств, організацій і на м’ясо-молочних і харчових контрольних станціях» представляють один раз на квартал в районну ветстанцію (головному ветеринарному лікареві району).

Але в даному господарстві ведеться тільки:

–форма№1 «Журнал для реєстрації хворих тварин».

–форма№2 «Журнал для запису протиепізоотичних заходів».

Ці журнали переплетені і пронумеровані. На титульному аркуші позначено призначення журналу, найменування установи господарства, дати початку і закінчення записів.

Журнали зберігають 3 роки з часу закінчення в них записів. Розмір журналів обліку – 20Х30 см, кількість аркушів в кожному журналі – 100–200.

Існує дві форми звітності. Їх складають ветеринарний лікар

–форму№1-вет «Звіт про заразні хвороби тварин»

–форму№5-вет «Звіт про ветеринарно-санітарний нагляд на забійних пунктах господарств, організацій і на м’ясо-молочних і харчових контрольних станціях»

Всі звіти складають в двох екземплярах. Один здають вищому ветеринарному органу, а другою залишається в справі агрофірми і зберігається нарівні з іншими документами.

Господарство благополучне з особливо небезпечним заразних захворювань, в тому числі по бруцельозу, туберкульозу, лептоспірозу, сибірки; не благополучно по вірусному лейкозу великої рогатої худоби. У господарстві велику рогату худобу вакцинують проти сибірки, туберкульозу, лептоспірозу, паратифу. Також проводяться обробки проти фасціольозу та диктіокаульозу.

Рівень механізації під час годівлі становить 70% , прибирання гною і водонапування на 90 % механізоване. Роздача кормів здійснюється за допомогою універсального кормороздатчика КТУ-10 , вантажопідйомністю 3,5 тони. Напування тварин здійснюється з індивідуальних поїлок типу ПА-7М. Прибирання приміщення відбувається при допомозі ланцюгово-скребкових транспортерів типів ТСР-3 і ТСН-160.