Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metriti.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
197.72 Кб
Скачать

Міністерство агропромислового комплексу україни національний аграрний університет

Профілактика, діагностика І лікування післяпологового метриту у корів

Рекомендації

Київ - 1998

Рекомендації підготував канд. вет. наук., доцент В.Й.Любецькин.

Рекомендації складено з використанням досягнень вітчизняної науки (Зверева Г.В., Хомин С.П., Логвинов Д.Д., Яблонський В.А., Мо­роз І.Г., Косенко М.В., Харута Г.Г., Калиновський Г.М. та ін.) і практики, результатів досліджень кафедри акушерства та штучного осіменіння с.-г. тварин Національного аграрного університету.

Рецензент - Завідувач кафедри акушерства та штучного осіменіння с.-г. тварин Білоцерківського державного аграрного університету д-р. вет. наук, професор Г. Г. Харута.

Рекомендовано до друку Вченою радою факультету ветеринарної медицини НАУ (протокол № 6 від 12.02.1996 р.)

Рекомендації розглянуто і затверджено на засіданні секції “Ветеринарна медицина ” НТР Мінсільгосппроду України

24 Грудня 1997р. (протокол № 3)

© Любецький В.И., 1998 р.

з

Вступ

Серед патології статевих органів корів значною мірою поширений післяпологовий метрит, який викликає морфологічні зміни та функціональні розлади в статевому апараті.

Запалення матки у корів протікає частіше у вигляді ендометриту. За перебігом він може бути гострим і хронічним, за проявом - клінічно-вираженим і субклінічним, а за характером ексудату - катаральним, гнійним, фібринозним, некротичним або гангренозним. Перераховані форми запалення неможливо розглядати окремо, бо кожна з них, залежно від причини, резистентності організму, лікування та тривалості перебігу патологічного процесу, може збігатися з іншими формами. До того ж, запалення слизової оболонки в ряді випадків розповсюджується на м'язову оболонку (міометрит ), серозний шар (периметрит ), маточні зв’язки та сполучно-тканинну клітковину (параметрит). У зв'язку з цим, визначення форм запалення матки залежно від локалізації патологічного процесу, є умовним.

Про те, що при запаленні слизової оболонки матки (ендометриті) патологічний процес часто переходить на міометрій, свідчить порушення скорочувальної функції матки та патоморфологічні зміни в ній. Клінічно установити точно, який шар матки вражений, як правило, дуже важко.

На сучасному етапі розвитку тваринництва не відмічається тенденції до зниження частоти запальних процесів, які ускладнюють перебіг післяпологового періоду у тварин. За даними літератури і результатів наших досліджень, від 11 до 72% корів молочного стада у ряді господарств України хворіють на метрит з гострим чи хронічним перебігом.

Нині в умовах використання антибактеріальних препаратів перед фахівцями ветеринарної медицини виникло ряд нових складних проблем. До них належать: накопичення і розповсюдження в господарствах високорезистентних до антибіотиків штамів мікроорганізмів, зниження імунологічної реактивності організму тварин, розвиток дисбактеріозів. Вищезазначене знаходить своє місце в етіологічній структурі сучасних запальних процесів статевих органів у корів, головними збудниками яких є умовно-патогенні та патогенні мікроорганізми, які обумовлюють неспецифічні запальні процеси після пологів (метрит, міоцервіцит, сальпінгіт) і порушують відтворну функцію. Несвоєчасне і недостатньо ефективне лікування у більшості випадків призводить до виникнення в статевих органах необоротних структурних і функціональних патологічних змін. Такі тварини після гострого перебігу хвороби довгий час залишаються неплідними і, як правило, в подальшому вибраковуються.