Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентация Microsoft PowerPoint (2).pptx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
839.93 Кб
Скачать

Недиференційований тип

займає проміжне положення між лепроматозним та туберкулоїдним типом лепри та може переходити в один з них.

Характеризується переважним ураженням шкіри та нервової системи.

Для нього характерна переважно неврологічна симптоматика з симетричним ураженням ліктьових, великих вушних, малогомілкових та ін. нервів, які потовщені та викликають болісні відчуття. Порушення чутливості, можливі рухові та трофічні розлади (облисіння, атрофія нігтьових пластинок тощо).

Діагностика

Лепру невипадково називають «великим імітатором» різних синдромів. У момент первинного звернення пацієнта до лікаря у хворих виявляються дифузні зміни забарвлення шкірного покриву, одиночні або множинні плямисті висипання, які варіюють по локалізації, формі, розмірам і забарвленням обмежені або розлиті інфільтрації шкіри, вузли, горбки, папули, риніт, випадання брів, вій, ламкість нігтів, іхтіоз, виразки. Відзначаються також ознаки периферичної вегетативної недостатності та симптоми рефлекторно-судинних розладів.

Таким чином, початковим проявам лепри притаманні симптоми, характерні для дерматозів: генодерматозов, туберкульозу, алергічних раскулітов, дисхромія та ін При перших зверненнях хворих у медичні установи нерідкі помилкові діагнози: токсидермії, вузлувата еритема, нейрофіброматоз, дерматоміозит і т.п.

Всі типи лепри діагностуються на підставі кардинальних симптомів захворювання: наявність плямистих, Бугорковато-вузлуватих елементів, випадіння волосся з характерним порушенням чутливості, наявні неврологічні симптоми з потовщенням нервових стовбурів, що визначаються пальпаторно.

Підтверджується діагноз лепри виявленням лепрозних бацил в тканинному соці, мазках зі слизових оболонок або гістологічнихпрепаратах.

Профилактика

Всі члени сім'ї обстежуються не рідше 1 разу на рік.

Новонароджені негайно відокремлюються від хворих на лепру матерів і переводяться на штучне вигодовування, а більш дорослі діти допускаються до навчання в загальних школах за умови їх клініко- лабораторного обстеження не рідше 2 разів на рік.

У місцях, ендемічних по лепрі, проводять масове обстеження населення.

Особам, які перебували в контакті з хворими, проводять лепромінова пробу. Лепромінова проба - внутрішньошкірне введення лепромінавтоклавірованной суспензії мікобактерій лепри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]