Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

норки (2)

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
27.9 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Кафедра годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д.Пшеничного

Навчально-практична робота

Тема: Годівля лисиць

Виконала

Студентка 2 курсу 6 групи

Сікало Віталіна Володимирівна

Підготовка кормів до згодовування. Сучасна технологія клітинного звірівництва хижих хутрових передбачає дачу кормів тільки у вигляді сумішей. Процес підготовки кормосуміші складається з наступних груп операцій: доставка, відтавання, мийка, сортування; варіння умовно придатних м'ясних кормів, зернових і деяких інших; дозування і подрібнення; змішування компонентів, доведення кормосуміші до заданої температури і, при необхідності, додаткове подрібнення; вантаження суміші в транспортні засоби та доставка її на ферму. Крім умовно придатних м'ясо-рибних кормів варять крупу і кормову муку (дерть), а також комбікорми, висівки та інші зернові, доброякісність яких викликає сумнів. Варять каші в негерметичних котлах з «сорочкою» або відкритим пором, повільно помішуючи. Каші з подрібненими субпродуктами, які вимагають термічної обробки, можна варити в герметизованих котлах.Куколку тутового шовкопряда зазвичай пропарюють, попередньо ретельно очистивши від домішок - старих коконів і сторонніх включень.

Овочі та зелені корми перед змішуванням рекомендується мити під струменем води і подрібнювати. М'ясо-рибні корми (морожена риба ціла і субпродукти в блоках, туші морських звірів і сільськогосподарських тварин, голови, ноги і т. д.), як правило, подрібнюють триразово: на розпилювальних машинах і дробарках; на м'ясорубках (до змішування ); на гомогенизаторах або м'ясорубках (після змішування корму). Незаморожених корми (рибу, м'які субпродукти) подрібнюють тільки на м'ясорубках. Корми з високим вмістом вітамінів (печінка, дріжджі, зелень і т. д.) та вітамінні препарати подають у змішувач в останню чергу. Готова кормосуміш повинна складатися з тонко подрібнених кормів, бути однорідною за масою, мати певну в'язкістю і по консистенції відповідати віку звірів і сезону. Наприклад, більш рідка маса потрібна цуценятам раннього віку та лактуючим самкам. У морозну погоду краще давати масу більш густу, ніж влітку.

Раціони годування становлять виходячи з наявності кормів в господарстві. При цьому враховується поживність кожного з них, вага тварини і їх стан. На підставі норм годівлі складають кормові раціони. Кормовим раціоном називається набір певної кількості кормів, поїдаються тваринами за певний проміжок часу. Раціон, що повністю задовольняє потребу звіра в сухій речовині, енергії, поживних речовинах, вітамінах, називають збалансованим. Нижче наводяться приблизні раціони для лисиць в різні фізіологічні періоди.

Годування в період спокою. Дорослих звірів краще годувати двічі на день, розділяючи масу кормів порівну. У жовтні - листопаді вводять «голодний день» - у неділю (витримуючи при цьому тижневий обсяг корми). При груповому утриманні не рекомендується для окремих звірів влаштовувати «голодні» дні, тому що між тваринами можуть виникнути бійки і збільшуватися число травм. Добре нагодовані лисиці зазвичай сидять в будиночку або гріються на сонці. Якщо ж вони голодні, то бігають по клітці і часто обнюхують годівницю. В осінні місяці лисиці повинні регулярно отримувати воду для пиття (або сніг і лід). У тих випадках, коли сухі і консервовані хімічними методами корму не згодовують, допускається утримання хутрових звірів без напування.

Годування самців і самок в період гону. Самців і самок під час гону можна годувати один раз на день. Спочатку годують самок, які не прийшли в охоту, потім самців і самок, СПАР на початку дня, і, нарешті, партнерів, які перебували в гоні. Найбільш активним самцям необхідна підгодівля з мускульного і печінкового фаршу, яєць, молока і сиру, аскорбінової кислоти. Можна підпоювати самців прокип'яченими пекарськими дріжджами.

Годування вагітних самок. Вагітність у лисиць триває в середньому 52 дні (з коливаннями від 48 до 58 днів), причому розрізняють першу половину (25-30 днів) і другу - до моменту щеніння. На спеціальний раціон вагітних самок переводять, у міру їх покриття, невеликими групами один раз в 3-5 днів. У першу половину вагітності лисиць годують відповідно до їх апетитом, в другу половину вагітності вони їдять менше. Молоді самки з'їдають більшу кількість корму, ніж дорослі звірі. Сильно ожирілим дорослим самкам лисиць (особливо у віці 5 років і старше) свідомо знижують кількість корму, щоб вони були більш рухливі і нормальної вгодованості. В останні 5-8 днів до очікуваного часу щеніння об'єм корму, що дається лисицям, поступово зменшують, відповідно до їх апетитом, до 100-200 м. Звірі перед пологами часто перестають приймати їжу. Раціони годування слід враховувати при складанні сумішей залежно від наявності в господарстві окремих видів кормів. Згодовування молока, сиру, печінки та інших субпродуктів I категорії може бути значно збільшена. В останні дні перед щенінням самкам корисно давати з кормом вікасол (препарат вітаміну К), що підтримує нормальну згортання крові і запобігає різного роду крововиливу у новонародженого молодняка.

Вікасол дають один-два рази перед щенінням з інтервалом у 5 днів по 2 мг на лисицю. Годують самок лисиць під час вагітності два рази в день, причому зазвичай вранці дають 40, а ввечері - 60% денної норми. Протягом усієї вагітності і особливо в її останні дні самки повинні бути забезпечені водою (снігом або льодом) для пиття. У період вагітності лисиць з раціонів виключають: рибне борошно, дріжджі кормові, кров, пташині субпродукти, вим'я. У разі відсутності будь-якого повноцінного і охоче поїдається корму його замінюють на рівноцінний за поживністю. Для формування кістяка цуценят в обов'язковому порядку включають до раціону подрібнену кістку - не менше 5 г на 100 ккал енергії або 1,0-1,5 г кісткового борошна. Питома вага варених тваринних кормів не повинен перевищувати 20%. В останні дні вагітності і в перші 2-3 дні після пологів самкам знижують рівень корму. У період вагітності можна використовувати і диференційований рівень годівлі з урахуванням строку вагітності: рясний в першу і помірний в другу половину вагітності.

Годування лактуючих самок. У звірів, як і у всіх ссавців, молоко матері служить в перший час єдиною їжею для дитинчат. Збереження приплоду та його розвиток в перші 3-4 тижні життя повністю залежать від молочності самок. Висока молочність досягається при рясному годуванні самок висококонцентрованим з утримання енергії та білка кормом. Лактуючих самок годують не менше двох разів на добу. У цей період роблять коригування корми, враховуючи при цьому живу масу самки, декаду лактації та кількість цуценят під самкою. Самок і щенят зважують не менше двох разів на місяць. Жива маса самок у квітні - травні повинна складати 84% від її грудневої маси, а цуценят до відсадженні - не менше 1,6 кг. З моменту поїдання корму цуценятами кормосуміш розбавляють кип'яченим молоком до напіврідкого стану. Крім того, в перші дні поїдання корму цуценятами в раціон включають м'язове м'ясо, печінка, яйця (без шкаралупи), цільну рибу, гидролізин, молоко, сир, цукрову крихту. Для зниження лактаційного виснаження у самок в раціон вводять поварену сіль (0,3 г на 100 ккал).

Підгодівля підсисних цуценят. Починаючи з 20-25-го дня щенята лисиць починають поїдати кормосуміш. Для цуценят лисиць і песців корм спочатку поміщають на кормові дощечки, а потім в клітці у лазу. У цей період для цуценят в невеликих кількостях готують спеціальні напіврідкі підгодівлі з мускульного м'яса, печінки, кращих видів риби, молока, зелені, концентратів вітамінів, а потім поступово переводять на загальний корм. У господарствах, де лактуючим самкам в достатній кількості дають повноцінні легкозасвоювані корми (свіже мускульне м'ясо, печінка, незбиране молоко), складати спеціальні підгодівлі для цуценят не слід. Корм для самок слід робити лише більш рідким, щоб щенята швидше звикали до самостійного його поїдання. На цей час з раціону виключають всі інгредієнти, які можуть викликати роздратування і розлад кишечника у цуценят, такі як консервовані субпродукти і риба, кропива, рідкі пивні дріжджі, груба непросіяна борошно з ячменю чи вівса, корми з прогірклим жиром, пророслий картопля та ін. Дуже важливо дотримувати встановлений режим годування, особливо в морозні дні, тому що при запізненні з роздачею деякі самки можуть передчасно вийти з будиночка, і, таким чином, щенята надовго залишаться одні і можуть замерзнути. Важливе значення в цей період має безперебійне постачання водою не тільки самок, але і цуценят. Для цього в другу половину лактації при спекотній погоді у районі від лазу будиночка тимчасово встановлюють додаткові поїлки.

Годування отсаженного молодняку. Молодняк у віці до чотирьох місяців відрізняється високою інтенсивністю росту. Тому особливо важливе значення має його годування в перші 1,5-2 місяці після відсадження, коли цуценята повністю переходять на самостійне харчування і швидко додають у масі. Вирішальним для формування хутра у молодняка є період з 15 липня по 15 серпня. У цей час похибки в годівлі (дефіцит або неповноцінність білка, відсутність дріжджів) викликають такі великі дефекти, як недостатній розвиток остевого волоса і волосся в центрі шкурки, різко знижують її вартість. З жовтня до забою молодняку в раціоні знижують частку рибних кормів до 13 г на 100 ккал, тому що велика їх кількість викликає побуріння волосяного покриву.

Раціон для самця у період спокою. Маса 5,1 кг. Вік 1 рік.

Показник

Маса корму, кг

Обмінна енергія, МДж

Суха речовина, кг

Перетравний протеїн, г

Сирий жир, г

Сира клітковина, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Норма за живою масою, надоєм

-

1469

216

133,2

100

11

0,75

0,4

Додано на:

-

-

Всього за нормою

-

Хек цілий, свіжий

1,5

197,3

30

17,1

20,1

-

0,91

0,58

М’язовий шлунок свіжий

6

706.2

37.5

102

30

-

0,02

0,16

Зерно Ячмінне

1,5

296,7

66

9,45

9,45

-

-

-

Риб’ячий жир

0,5

174,4

49,5

-

-

-

-

-

Картопля варена

1

88,9

23

0.8

0,1

0,7

-

-

Всього в раціоні

-

1469

206

129,3

59,6

0,7

0,93

0,74

Різниця від норми, +/-

0

10

4,1

40,4

10,3

0,18

0,34

Раціон на період гону для самця. Вага 4.1 кг

Показник

Маса корму, кг

Обмінна енергія, МДж

Суха речовина, кг

Перетравний протеїн, г

Сирий жир, г

Сира клітковина, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Норма за живою масою, надоєм

-

1978

245

165,2

100

15

0,96

0,9

Додано на:

-

М’ясний продукт(60г)

-

97,8

Всього за нормою

-

2075,8

Лапки курячі свіжі

6.5

757,9

214,6

760,07

48,75

-

13,6

4,95

Скумбрія атлантична ціла, свіжий

1

207,3

30

18.1

10,6

-

1,1

-

Зерно Ячмінне

1,5

335,5

66

10,45

9,45

-

-

-

Картопля варена

1

105,1

23

2,4

0,1

0,7

-

-

Риб’ячий жир

0,1

297,9

9,9

-

-

-

-

-

Конина свіжа

0,6

372,1

17.4

28,3

5,6

0,18

0,02

-

Всього в раціоні

-

2075,8

360,9

116,3

74,5

0,88

14,72

4,95

Різниця від норми, +/-

0

-146,3

16,8

25,5

10,1

-13,9

-4,5

Добовий раціон для для лисиці у літній період

Показник

Маса корму, кг

Обмінна енергія, МДж

Суха речовина, кг

Перетравний протеїн, г

Сирий жир, г

Сира клітковина, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Норма за живою масою, надоєм

-

1501

216

133,2

100

11

0,75

0,4

Додано на:

-

М’ясний продукт(60г)

-

97,8

Всього за нормою

-

1598,8

Лапки курячі свіжі

6.5

697,4

214,6

60,07

48,75

-

13,6

4,95

Конина свіжа

0,6

97,86

17.4

28,3

5,6

0,18

0,02

-

Зерно Ячмінне

1,5

276,6

66

9,45

9,45

-

-

-

Картопля варена

1

78,9

23

2,4

0,1

0,7

-

-

Скумбрія атлантична ціла, свіжий

1

160,3

30

16.1

10,6

-

1,1

-

Риб’ячий жир

0,1

107,83

9,9

-

-

-

-

-

Всього в раціоні

-

1598,8

360,9

116,3

74,5

0,88

14,72

4,95

Різниця від норми, +/-

0

-146,3

16,8

25,5

10,1

-13,9

-4,5

4.Захворювання при недотриманні раціону

Мочекам'яна хвороба

Виникає в першу чергу через неправильне годування. Захворювання найчастіше розвивається у тварин, які їдять як натуральну їжу, так і сухі корми. Симптом, який свідчить про сечокам'яної хворобу, це кров в сечі і труднощі при сечовипусканні. Лікувати хворобу можна медикаментозним або хірургічним способом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]