Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Злобіна І.УТВОРЕННЯ РЕФЛЕКСІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТИПУ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В КОНЕЙ

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
16.62 Кб
Скачать

УДК 619:611.81:636.1

УТВОРЕННЯ РЕФЛЕКСІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТИПУ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В КОНЕЙ

Злобіна І. А., студентка 2 курсу, Журенко О.В., кандидат біологічних наук, доцент (ingazlobina.98@gmail.com)

Кафедра фізіології, патофізіології та імунології

Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

Основа координаційного функціонування центральної нервової системи - правильне відношення між збудженням і гальмуванням. За класифікацією І. П. Павлова типи вищої нервової діяльності у коней поділяються на чотири основних типи : сильний неврівноважений (нестримний), сильний урівноважений рухливий, сильний урівноважений інертний і слабкий.

Коні сильно неврівноваженого (нестримного) типу відрізняються силою збуджувального і гальмівного процесів. Однак ці процеси у них неврівноважені, збудження превалює над гальмуванням. Позитивні умовні рефлекси у них утворюються легко (після 2-3 поєднань) і закріплюються швидко, відрізняються міцністю, стійкістю і великою силою. Гальмівні умовні рефлекси і диференціювання виробляються у них значно повільніше і з великими труднощами. За типом поведінки це сміливі, енергійні дуже рухливі коні, які за рекордні терміни беруть короткі дистанції. Вони швидко звикають до нової обстановки.

Коні сильного врівноваженого рухливого типу характеризуються тим, що у них як збудливий, так і гальмівний процеси володіють великою силою, врівноваженістю і хорошою рухливістю. Позитивні умовні рефлекси у них виробляються легко (після 2 - 7 поєднань), швидко закріплюються і стають міцними і стійкими. У коней цього типу порівняно швидко виробляються гальмівні умовні рефлекси і легко відбувається переробка умовного подразника в негативний і навпаки. Тварини цього типу відрізняються сміливістю, рухливістю, швидко освоюються в навколишньому оточенні.

Коні сильного врівноваженого інертного типу володіють сильними збуджувальними і гальмівними процесами, які врівноважені, але малорухливі. Позитивні умовні рефлекси у них виробляються легко (після 5 - 7 поєднань) і швидко закріплюються. Диференціація виробляється повільніше. Гальмівний рефлекс досягає високої концентрації. Однак через малу рухливість і інертність нервових процесів переробка позитивного подразника в негативний і навпаки здійснюється дуже повільно (через 80 - 100 поєднань). Коні цього типу сміливі, спокійні тварини, швидко пристосовуються до умов навколишнього середовища.

Коні слабкого типу відрізняються слабкістю і малорухомістю обох основних нервових процесів. Позитивні умовні рефлекси у них виробляються значно повільніше (після 7 - 112 поєднань), ніж у коней сильних типів, вони не стійкі . Сила умовного рефлексу постійно коливається. Гальмівні умовні рефлекси і диференціювання у них виробляються з великими труднощами. У коней, що відносяться до сильної варіації слабкого типу умовний рефлекс на подразник утворюється, проте, у них швидко розвивається позамежне охоронне гальмування. Характерною особливістю коней цього типу є боягузлива поведінка, внаслідок чого вони повільно пристосовуються до умов навколишнього середовища.

Отже, у коней встановлено тісний зв'язок між топологічними особливостями ВНД, працездатністю і жвавістю. Тварини сильного врівноваженого та рухомого типу працездатні при всіх видах їх використання. У спорті вони можуть досягати значних успіхів. Коні сильного неврівноваженого (нестримного) типу виявляють високу працездатність на рисі із зниженою силою тяги, але при підвищенні тяги працездатність їх знижується. Коні слабкого типу відрізняються зниженою працездатністю.