Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

lkjv'

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
42.75 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Кафедра годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д.Пшеничного

Навчально-практична робота

Тема: Годівля норок

Виконала Студентка 2 курсу 6 групи

Злобіна Інга Андріївна

Раціон і режим ГОДУВАННЯ

ПОТРЕБА ТВАРИН В ЕНЕРГІЇ І ПОЖИВНИХ РЕЧОВИНАХ

Будь-який корм в своєму складі має органічні і мінеральні речовини. Органічна частина сухого речовин корму складається з азотистих і безазотистих елементів. Азотисті речовини корму називають також сирим протеїном, безазотистих представляють собою жири і вуглеводи. Основні енергетичні речовини кормів - протеїни (білки), жири та вуглеводи, біологічно активні речовини - вітаміни мікроелементи, ферменти.

БІЛОК

Серед поживних речовин входять до складу корму, особливе місце належить білку, оскільки він не може бути замінений ні жиром, ні вуглеводами.

Найбільше значення для хутрових звірів мають лізин, триптофан метіонін і цистин, зміст яких у багатьох білках дуже обмежено для хижих хутрових звірів джерелом повноцінного білка є в основному м'ясо теплокровних тварин і риба, а також молоко і молочні продукти.

Норми годівлі норок передбачають в літньо-осінній період 8-9 г, а в зимово-весняний - 10-11 г перетравного протеїну на 100 ккал обмінної енергії.

ЖИРИ

Жири дають в два з гаком рази більше енергії, ніж білок і вуглеводи, і тому є важливим джерел резервної енергії. Жири відрізняються за складом насичених жирних кислот. До жирів, що містить велику кількість ненасичених кислот, відносяться рослинні масла риб'ячий і кінський жир. В інших жирах (свинячий, яловичий і ін.) Більше насичених кислот. При згодовуванні у великій кількості кормів з високим вмістом ненасичених жирних кислот у молодняку ​​норок нерідко виникає авітаміноз, що веде до порушення функцій розміщення, погіршення забарвлення волосяного покриву, некротичного переродження печінки, дегенерації жиру тіла (жовтий жир). Для попередження цих захворювань необхідно вводити в раціон достатню кількість вітаміну Е.

При високій питомій вазі в раціоні сирих повноцінних тваринних кормів кількість жиру може бути зменшено до 3,5-4,2 г на 100 ккал. Збагачення раціону звірів жиром (4,5-5,2 г на 100 ккал) сприятливо впливає на їх ріст, економить дефіцитний тваринний білок і не знижує якість хутра. В останні два місяці перед забоєм рівень жиру в кормі знижують і замінюють вуглеводної кормами, щоб не порушити сечовиділення, при якому у норок на череві виникає дефект, званий «підмокання».

ВУГЛЕВОДИ

Вуглеводи утворюють основну масу рослинних кормів і підрозділяються на легкозасвоювані (безазотистих екстрактивні речовини, МЕВ: крохмаль, глікоген, цукор) і важкозасвоювані (сира клітковина). Сира клітковина - це основна частина оболонок рослинних клітин. Клітковину звірі не можуть використовувати, так як їх травні соки не містять, ферментів, здатних розщепити її на більш прості речовини. Саме цьому в тваривництві зазвичай уникають корми з високим вмістом клітковини. В обмежених же кількостях (11,5% від сухої речовини) клітковина може бути корисною, надаючи сприятливу дію на травлення і апетит звірів. Хижі хутрові звірі, які отримують багато свіже молотої кістки, можуть зовсім обходитися без клітковини або з малою кількістю її. Оптимальні норми вуглеводів для норок - 15-30% обмінної енергії раціону.

МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ

Мінеральні речовини необхідні для тваринного організму. Найчастіше звірі відчувають дефіцит в таких мін. речовинах як: кальцій, фосфор, натрій, хлор та залізо. Що ж стосується інших мінеральних речовин, то їх в кормі зазвичай міститься достатня кількість.

ВОДА

Потреба звірів у воді залежить від змісту в кормі вологи, загального стану організму тварини, температури і вологості навколишнього середовища та ін. Цуценята стандартної норки у віці трьох місяців споживають з кормом близько 180 мл води на добу. У прохолодні дні вони випивають до 48 мл, а в жаркі (до 27 ° С) - в 2,5 рази більше. В осінньо-зимовий період самки повинні отримувати води 175-200мл, самци- 200-245 мл на добу. При голодуванні добова потреба введенні у самців норок становить близько 120мл.

ОБМІННА ЕНЕРГІЯ

Для правильної організації годування звірів слід знати не тільки потреба їх в незамінних органічних (білки, жири, вуглеводи, вітаміни) і мінеральних речовинах, але і загальну потребу в кормі, виражену в обмінній енергії. Потреба в енергії на підтримку життя у дорослих норок становить влітку 213 ккал (894,9 КДж) , восени - 201 ккал(844,2 КДж), взимку-175 ккал(735,0 КДж) на 1 кг живої маси, взятої в ступеня 0,73 (W0,73) і позначається як обмінна жива маса тварини.

Оцінка поживності корів і раціонів проводиться по калорійності, кількості перетравного протеїну, перетравного жиру, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів

2.ХАРАКТЕРИСТИКА КОРМІВ

Основу корму хутрових звірів складають продукти тваринного походження - м'ясо домашніх тварин, молочні та рибні корми, на їх частку припадає зазвичай більше 70% загальної калорійності раціону. З рослинних кормів використовують крупу і муку вівсяну, гречану, ячмінну, просяну, горохову і ін. Згодовують також макуху соняшникову, соєву і лляну, моркву, буряк, турнепс, картоплю, зернові овочі та ягоди.

Для нормального розвитку тварин і правильних фізіологічних функцій їх організму потрібні і так звані додаткові корми, до складу яких зазвичай додають різні мінеральні речовини: кухонну сіль, кісткове борошно та ін. Крім того організму тварин необхідні вітаміни, які додають у вигляді концентратів, комплексів вітамінів або багатих на вітаміни кормів.

До раціону норок входять такі структурні одиниці:

1.М’ясо м’язове

2.Риба і рибні продукти

3.Субпродукти м’які

4.Субпродукти м’ясо кісткові

5.Зернові корми

6.Молочні корми

7.Жир кормовий

8.Овочі

м'ясні корми

М’ЯСО

М'ясом називають- м'язи тварини разом з жиром, зв'язками, сухожиллями, кровоносними судинами і нервами. М'ясо кінське, яловиче, бараняче, оленя, кролика нутрії, морських ссавців дуже поживний корм для хутрових звірів. Воно містить 17-20% біологічно повноцінного білка. У м'ясі крім того міститься від 2 до 30% жиру, багато вітамінів В, В2 і ін., А також велика кількість заліза і фосфору.

Незважаючи на високу біологічну повноцінність, м'ясо згодовують звірам в обмеженій кількості, так як воно дороге і підвищує собівартість хутровий продукції.

М'ясо зазвичай згодовують в сирому вигляді, але в деяких випадках (за вказівкою лікаря) його необхідно проварити, щоб попередити можливість захворювання звірів.

Кінське м'ясо до початку 50-х голів ХХ століття було основним кормом для хутрових звірів, але в останні роки воно становить не більше 5-7% їх потреби в м'ясо-рибний кормах. Конину, як і інші види м'язового м'яса, згодовують в основному в період відтворення. Яловичина і баранина не має істотного значення в кормовому балансі звірівницьких господарств. Найчастіше в господарства надходить нестандартне худе м'ясо вимушено забитих тварин. М'ясо свиняче використовується в невеликих кількостях. Нехарчову свинину згодовують тільки у вареному вигляді через небезпеку зараження хворобою Ауєскі.

СУБПРОДУКТИ

Субпродукти - це побічні продукти, одержувані при переробці туш тварин. Залежно від харчової цінності їх - поділяють на дві категорії. До I категорії відносять печінка, язик, мізки, м'ясну обріз, серце, діафрагму, хвости яловичі і баранячі, вим'я; до II категорії - рубці, свинячі шлунки,м'язове м'ясо стравоходу, зв'язки, свинячі хвости, легені, яловичі і баранячі голови, трахеї, селезінку, летошкі (книжки), ноги, губи і вуха.

Тельбухами прийнято називати складний шлунок жуйних (рубець з сіткою і книжка) або кишечник коней зі шлунком. Ці субпродукти є хорошим і дешевим кормом для хутрових звірів. Тельбух менш повноцінний корм, ніж м'ясо, тому холостим звірам її згодовують в необмеженій кількості. Дорослим звірам в періоди підготовки до гону, вагітності і лактації тельбухами можна замінити до половини м'ясо-рибний кормів.

Під назвою Лівер об'єднують печінку, серце, нирки, легені і селезінку тварин.

Печінка - найбільш цінна частина ліверу. Вона має високі дієтичні властивості. У годуванні хутрових звірів печінку застосовується виключно як вітамінний корм. Вона багата вітамінами А і В, залізом і міддю. Її рекомендується згодовувати перед гоном, в період вагітності та лактуючим самкам. Не дивлячись на відносно високу вартість деяких видів печінки, згодовування її звірам економічно виправдано. Печінку згодовують норкам в обмеженій кількості не більше 10 г на голову на добу.

Селезінка за поживністю рівноцінна м'ясу. Висока насиченість селезінки антитілами, ферментами і багатьма вітамінами наближає її по кормової цінності до печінки; згодовування її звірам корисно в усі виробничі періоди.

Серце і нирки за поживними якостями не поступаються будь-якому м'ясу, проте менш корисні, ніж печінка. У порівнянні з м'язовим м'ясом вони багаті вітамінами особливо вітамінами групи В; У нирках міститься також вітамін А. Серце і нирки хутрових звірів можна згодовувати в необмеженій кількості.

Печінка, нирки, серце і селезінку слід використовувати в сирому вигляді. Варка печінки дещо знижує її поживність, але не знецінює повністю.

Найменш цінна частина ліверу - легені, вони бідні вітамінами, відрізняються неповноцінним білком і низькою перетравністю. Згодовувати легені можна в значній кількості всім хутровим звірам.

Вим'я містить відносно небагато (близько 12%) протеїну половину якого складають неповноцінні білки і велику кількість жиру (близько 12%). Таким чином, поживна цінність вимені по білку невелика, в основному вона визначається вмістом жирів.

Ноги, вуха, губи, як і голови, містять мало повноцінний протеїн і можуть бути використані для годування звірів у поєднанні з іншими тваринами кормами.

РИБА І РИБНІ ПРОДУКТИ

Риба становить велику питому вагу в раціонах хутрових звірів. Широке використання риби пояснюється її високою поживністю. За вмістом поживних речовин вона не поступається м'ясу тварин.

У раціоні норок риба може становити до 80%. У центральних районах, розташованих далеко від морів, рибу згодовують у кількості не менше 30% від усіх тваринних кормів.

Однак згодовування деяких видів риби тривалий час і у великій кількості викликає у звірів різні захворювання, зниження відтворювальних здібностей, затримку росту, порушення нормальної пігментації волосяного покриву і т. Д. Причиною цих порушень є деякі специфічні речовини (тріметіламіноксід, тіаміназа і ін.), що містяться в окремих видах риб. Вони перешкоджають нормальному використанню заліза з корми руйнують вітамін B 1 в результаті чого у звірів падає апетит, порушуються статевий цикл і ембріональний розвиток. Деякі риби викликають отруєння і зараження гельмінтами. До таких риб відносяться пікша, Мерлуза, сріблястий хек, сайда, минтай.

М'ясо кальмара

М'ясо кальмара в порівнянні з кониною має більше мінеральних речовин, але в 2,6 рази менше сирого жиру, а вміст протеїну (білка) в ньому нижче лише на 1,5%. Додавання в корм м'яса кальмара не призводить до зниження вмісту в ньому важливого для хутрових звірів вітаміну В1 і сприятливо впливає на поліпшення кольору хутра у норок.

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ТА ЯЙЦЯ

Молочні продукти і яйця - високо цінні поживні продукти, що містять легкозасвоюваний білок, значна кількість вітамінів і мінеральних речовин. Особливо корисно ці корми давати вагітним, а також молодняку ​​в ранньому віці. Молоко і навпаки надає послаблюючу дію, тому збільшувати їх кількість в раціоні слід поступово.

Сир - прекрасний корм в усі біологічні періоди. Його виробляють з цільного і знежиреного молока, в залежності від цього вміст жиру в ньому коливається від 1,3 до 7,3%. Сиром можна замінювати до 60% м'ясних і рибних кормів в будь-який час року. Це не призведе до зниження відтворювальної здатності звірів і якості їхнього хутра.

Сухе молоко (молочний порошок) - прекрасне джерело протеїнів і вітамінів групи В.

Яйця - високо живильний, дієтичний корм. Їх дуже корисно давати звірам, в період гону, а також хворим і слабким звірам, особливо під час лактації. Білок має бактерицидні властивості, але вітамінів в ньому небагато. У жовтку містяться вітаміни А, D, Е і групи В. У той же час в сирому білку яєць міститься авидин - речовина нейтралізує біотин (вітамін Н). Тому в господарствах, де широко використовується яйця, їх перед згодовуванням необхідно варити, щоб попередити небажану дію авідіна.

СУХІ КОНЦЕНТРОВНІ ТВАРИННІ КОРМИ

М'ясне і м'ясо-кісткове борошно - високоякісне джерело протеїну для звірів.

Поживна цінність м'ясного і м'ясо-кісткового борошна залежить від вихідного матеріалу. Чим вищий вміст кісток у вихідному продукті, тим нижче кормова цінність борошна. Перш ніж включити в раціон м'ясну і м'ясо-кісткове борошно, її необхідно піддати всебічному аналізу.

Рибне борошно готують з цілої нехарчової риби і рибних відходів. Рибне борошно високої якості повинна містити 65-70% сирого протеїну 6-8% жиру і до 10% (не більше) золи. Колір її повинен бути світло-сірим або жовтим, що вказує на помірну температуру, дотримувалася при сушінні. Борошно темного кольору норки перетравлюють погано. Якщо золи мало, то можна бути впевненим, що борошно готувалося з цілої риби.

Борошно з відходів філейного виробництва містить 18-22% золи, 60-70% сирого протеїну і 7-9% жиру. Таку борошно норка перетравлює на 70%.

Рибне борошно повинна містити кухонної солі не більше 3% від сирої маси. Вміст солі - показник якості сировини, з якого готувалася борошно.

РОСЛИННІ КОРМИ

СОКОВИТІ КОРМИ

Соковиті корми містять до 70-80% води, в невеликій кількості жир, протеїн, клітковину і мінеральні речовини. У той же час вони багаті легкоперетравними вуглеводами і вітамінами, тому дуже добре засвоюються, сприятливо впливають на апетит, травлення, підвищують молочність самок.

З овочів в хижому хутровому звероводстві найбільш часто застосовують капусту і помідори. Навесні і влітку згодовують - зелену цибулю, молоду траву, бадилля коренеплодів. Овочі згодовують сирими, тонко подрібненими, а ще краще - розтертими в суміші з іншими кормами. Соковитих кормів можна давати звірам до 2-3% від загальної калорійності раціону.

ЗЕНОВІ КОРМИ

Зернові корми багаті протеїном, мінеральними речовинами, але бідні вітамінами (крім висівок і проростків).

Зернові хижакам згодовують у вигляді круто зварених каш з пшоняної, ячної або вівсяної крупи, у вигляді хліба, сухарів або пророслого насіння. Сире борошно в суміш не включають.

ВІДХОДИ БОРОШНОМЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА

Поживними і дешевими кормами є відходи борошномельного виробництва: висівки, шрот, макуха. Під час вилучення жиру з насіння олійних культур в якості відходів отримують макухи та шроти. В макусі залишається близько 8-10% жиру, в шроті - 1-3%. Як макухи, таки шроти багаті білком (38-46%), тому для звірів їх використовують як частковий замінник тваринних кормів. Можна використовувати соняшникові, соєві, лляні і арахісову макухи.

Для хутряного молодняку ​​норок допускається заміна до 10-15% тваринного білка протеїном макухи.

ВІТАМІННІ І МІНЕРАЛЬНІ ДОБАВКИ

ВІТАМІННІ ДОБАВКИ

Як вітамінні добавки зазвичай використовують дріжджі і риб'ячий жир.

Дріжджі як джерело вітамінів групи. В - обов'язковий компонент раціонів в усі періоди року. За багатством вітамінів перше місце займають сухі пивні дріжджі, друге - пекарські і третє - кормові

Риб'ячий жир - один з кращих джерел вітамінів A і D для тварин. Готують його з печінки тріски, китів, морського окуня, палтуса та інших риб. Кількість вітамінів в риб'ячому жирі коливається в широких межах і залежить від виду риб. Якщо в ньому мало вітамінів, його витаминизируют, додаючи концентрат вітамінів A і D.Кожна партія риб'ячого жиру повинна бути забезпечена паспортом, в якому вказується вміст вітамінів. Якщо такого паспорта немає, то жир слід піддати аналізу на вміст вітамінів.

МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ

Як мінеральні добавки застосовують кісткове борошно і сіль.

Кісткове борошно використовують в тому випадку, якщо раціон складається переважно з м'яса або великої кількості лялечки тутового шовкопряда.борошна слід давати по 1 г дорослим звірам і по 1,5 г молодняку ​​на кожні 100 ккал раціону.

Іноді в раціон додають кухонну сіль. Вважають, що загальна кількість солі в добовому раціоні норки не повинна перевищувати 1 м.

3.Раціон і режим ГОДУВАННЯ

Типи годівлі норок розрізняють по співвідношенню груп кормів в раціоні. Якщо в середньорічному раціоні переважає риба (понад 50% калорійності раціону) і на одну голову вирощеного молодняка (з урахуванням частки витрат на доросле - поголів'я), то такий тип годування повинен бути позначений як рибний. Якщо ж в раціоні міститься більше 50% (по калорійності) м'ясних кормів (м'язове м'ясо різні тварин, субпродукти), то такий тип годування слід вважати м'ясним. При вмісті в раціоні приблизно однакової кількості м'ясних і рибних кормів тип годування називають м'ясо-рибний.

Режим годування тварин повинен бути дворазовим - вранці і ввечері і завжди в певні години. Вагітних самок годують 3-4 рази на день. Корм потрібно давати щодня, без перерви, так як на тварин дуже, погано відбивається навіть короткочасне голодування - вони втрачають у вазі і хутро блякне і стає менш густим. Не рекомендується різко змінювати харчовий режим, до нової їжі потрібно привчати звірів поступово, збільшуючи її частку в раціоні. Замінювати воду молоком також потрібно поступово, в іншому випадку у тварини почнеться розлад шлунково-кишкового тракту, і воно відмовиться від їжі.

Годування в різні фізіологічні періоди

В годуванні дорослих звірів прийнято розрізняти наступні періоди: для самок - спокій, підготовка до гону, гін (спаровування), вагітність і лактація; для самців - спокій і гон.

Період підготовки звірів до гону. М’ясні та рибні корми у цей період для норок складають 73 %, для лисиць – 60 %, для песців – 70 %, зернові корми – відповідно 20, 32 і 21 %, соковиті корми – 2–4 %, дріжджі – 2–3 %, риб’ячий жир – 2 % від обмінної енергії раціону.

. У цей період потреба в обмінній енергії в самців норок становить 1256 кДж, у самок – 1109 кДж.

Раціон для самця у період спокою. Маса 2,1 кг. Вік 1 рік.

Показник

Маса корму, кг

Обмінна енергія, МДж

Суха речовина, кг

Перетравний протеїн, г

Сирий жир, г

Сира клітковина, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Норма за живою масою, надоєм

-

1256

216

133,2

100

11

0,75

0,4

Додано на:

-

-

Всього за нормою

-

М’язовий шлунок свіжий

6

636.3

37.5

102

30

-

0,02

0,16

Хек цілий, свіжий

1,5

122,7

30

17,1

20,1

-

0,91

0,58

Зерно Ячмінне

1,5

289,7

66

9,45

9,45

-

-

-

Картопля варена

1

78,9

23

0.8

0,1

0,7

-

-

Риб’ячий жир

0,5

125,4

49,5

-

-

-

-

-

Всього в раціоні

-

1256

206

129,3

59,6

0,7

0,93

0,74

Різниця від норми, +/-

0

10

4,1

40,4

10,3

0,18

0,34

Годування самців в період гону

У період гону апетит у звірів зазвичай погіршується, тому необхідно поліпшити смакові якості суміші, підвищити її засвоюваність і поживність при одночасному зменшенні обсягу. Не слід складати раціон з кормів які викликають запори, а також з об'ємистих кормів з великим вмістом кісток і клітковини. У період гону в раціон потрібно включати підвищені дози сирого мускульного м'яса цілої риби, крові, ліверу борошна з обваленого зерна. Підвищити поїдання корму можна шляхом включення в раціон доброякісних овочів і гідропонній зелені. У цей період звірі повинні отримувати достатню кількість всіх вітамінних добавок у вигляді риб'ячого жиру, дріжджів, печінки і вітамінних препаратів.

У самців в період гону в зв'язку з посиленою спермопродукції підвищується потреба в білку, тому особливо активним самцям додатково до раціону періодично дають підгодівлю, що складається з суміші м'язового м'яса, печінки, мізків курячих яєць і молока (по 50 г на голову). Підживлення їм дають додатково до основного раціону ввечері або окремо днем. Зайве ожирілим самцям, які через це втратили активність рекомендується зменшити раціон.

Період гону. У цей період потреба в обмінній енергії в самців норок становить 1321 КДж для самців. Потреба в перетравному протеїні залишається на минулому рівні. У період гону звірів склад раціону повинен бути подібним або аналогічним, як і в останні місяці перед гоном. Корм у цей період згодовують 1 раз на добу, але самців додатково підгодовують м’ясним фаршем або іншими м’ясними продуктами.(+60г).

Раціон на період гону для самця. Вага 2.1 кг Вік 1 рік.

Показник

Маса корму, кг

Обмінна енергія, МДж

Суха речовина, кг

Перетравний протеїн, г

Сирий жир, г

Сира клітковина, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Норма за живою масою, надоєм

-

1321

216

133,2

100

11

0,75

0,4

Додано на:

-

М’ясний продукт(60г)

-

97,8

Всього за нормою

-

1418,8

Лапки курячі свіжі

6.5

697,4

214,6

60,07

48,75

-

13,6

4,95

Скумбрія атлантична ціла, свіжий

1

160,3

30

16.1

10,6

-

1,1

-

Зерно Ячмінне

1,5

276,6

66

9,45

9,45

-

-

-

Картопля варена

1

78,9

23

2,4

0,1

0,7

-

-

Риб’ячий жир

0,1

107,83

9,9

-

-

-

-

-

Конина свіжа

0,6

97,86

17.4

28,3

5,6

0,18

0,02

-

Всього в раціоні

-

1 418,8

360,9

116,3

74,5

0,88

14,72

4,95

Різниця від норми, +/-

0

-146,3

16,8

25,5

10,1

-13,9

-4,5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]