Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Расчетно-графическая работа №1 [укр. язык].doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Приклади виконання завдань Модуль1. Статика твердого тіла

Завдання С1. Рівновага системи збіжних сил .

Задача С1.1.Визначення реакцій опор плоскої конструкції.

.Невагома плоска конструкція (балка,брус, рама :рис. С.1) знаходиться в рівновазі під дією сили F , точка прикладення і напрям якої надані в таблиці С-1 , де також вказані розміри, тип та місце (точки А,В,С,Д ) кріплення балки . Знайти реакції в’язей , якщо F=10 кН .

Задача С1.1. – на рівновагу тіла під дією трьох непаралельних сил . При розв’язанні задачі геометричним способом скористуватися теоремою про три сили. За цією теоремою : – якщо на тіло, якє знаходиться у рівновазі, діють три непаралельні сили (включаючи реакції в”язей – опор, стрижнів, гнучких ниток та інших закріплень ), то вони лежать в одній площині, лінії дії всіх сил перетинаються в одній точці, а силовий трикутник , побудова- ний на цих силах, має бути замкненим. З цього трикутника і визначають реакції в”язей або інші невідомі величини.

Приклад С1.1 Для рами АВСД , зображеної на рис.С1.1, визначити реакції опори А на стержня ВЕ яка з’являється під дією сили та прикладеної в точці С .

Дано : F=10кН , а = 0,5м ,

Знайти: RA і SB.

, . .

Рис. С1

Розв'язання. I. Об'єкт рівноваги: рама АВСД

2.Активна сила F.

3.В'язі : нерухома опора в точці А, стрижень BЕ.

4 Рееакції в'язей: SB напрямлена по стрижню ВЕ та прикладена в точці В; RА - реакція опори А, напрям якої знаходять по теоремі про три непаралельні сили: лнія дії реакції RA проходить через точку К перетину лінії дії інших сил F та SB (рис. Cl.a ). Так як рама знаходиться у рівновазі, то рівнодіюча цих трьох сил повинна бути рівною 0, тобто

F+RA+SB=0

Далі задачу слід вирішувати геометричним або аналітичним способом .

1. Геометричний спосіб . З початку зображають раму у масштабі , потім знаходять точку К , з якої починають побудову трикутника сил :

-вибірають масштаб для сил , переносять силу F по лінії дії та прикладуть в точці К . Через початок та кінець цієї сили проводять прямі ,паралельні лініям дії двох інших сил .

Таким чином встановлюють напрям реакції RA та SB. Модулі цих реакцій знаходять як сторони в прямокутному трикутнику (рис. С1):

RA = FкН

Sв = F=5 кН

Визначивши напрям реакції RA та SBприкладаємо їх в точці А та точці В рами (рис. С1 б.)

Рис.С1.а Рис.С1.б

2.Аналітичний спосіб. Реакції RA та SB які розташовані на прямих АК та КВ, напрамляють довільно на рис.С1.б. Сили F, RA, SB утворюють систему збіжних сил, для якої записують рівняння рівноваги в проекціях на координатні вісі АХ та АУ:

F= 0, - Fsin30 + Rcos- Ssin30= 0, (3)

F= 0, Fcos30- Rsin- S cos30= 0. (4)

З подібності трикутників АСК та АЕК встановлюють що кут = 30. Розв’язують систему рівнянь (3) і (4) та знаходять відповідь Ra = 5 кH, Sв = 5 кH.

Задача С1.2 Визначення зусиль у стриженях просторовоі конструкції

Приклад С1.2 Конструкція складається з невагомих стрижнів 1,2, ... ,6 , з'єднаних один з одним (у вузлах К і М) та з нерухомими опорами А,В, С, D шарнірами .У вузлах К i М прикладені сили Р і Q, що утворюють з координатними осями кути , , та , , відповідно (на рисунку показані тільки кути, , ).

Дано: Р=100Н, =60°,=60°,=45°; Q=50H. =45°. =60°. =60°; =30°, =60°, =74°. Визначити зусилля у стрижнях 1-

.

Рис.1

Соседние файлы в предмете Теоретические основы электротехники