Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_ukazania_k_prakt_Ilyustrator_ch21.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.03.2025
Размер:
14 Мб
Скачать
☆

Практичне заняття 9. Робота з об’ємними ефектами

Ціль: освоїти принцип застосування тривимірних ефектів для створення складних об’єктів.

9.1. Застосування зd ефектів

  1. Створіть прямокутник інструментом Rectangle Tool (Прямокутник) розміром як документ. Залийте його градієнтом із трьома відтінками, центр градієнта повинен бути трохи вищий центру прямокутника, потім зафіксуйте шар (рис. 9.1).

Рисунок 9.1 – Вихідне зображення

  1. Оберіть інструмент Star Tool (Зірка) і натисніть один раз по полотну. У вікні введіть значення, наведені нижче. Заповніть зірку радіальним градієнтом, що йде від білого в центрі до світлого-блакитного по краях (рис. 9.2).

Рисунок 9.2 – Створення додаткових об’єктів

  1. За допомогою інструмента Selection Tool (V) (Вибір) перетягніть зірку на панель Simbol (Символи), щоб створити новий символ. Назвіть його і виберіть тип Graphic (Графіка) (рис. 9.3).

Рисунок 9.3 – Створення символів

  1. Клацніть два рази на інструменті Symbol Sprayer Tool на панелі інструментів, щоб викликати панель налаштувань. Значення діаметра, визначає розмір інструмента (область розпилення). Залежно від того, скільки зірок і якої щільності ви хочете бачити в своїй ілюстрації, збільшуйте або зменшуйте інтенсивність і щільність набору символів, значення Intensity та Symbol Set Density відповідно.

  2. Інтенсивність показує, скільки символів з'явиться при одному розпиленні. Щільність – наскільки близько символи будуть розміщені один до одного (рис. 9.4).

Рисунок 9.4 – Створення символів

  1. Розпиліть символ зірки на фоні (рис. 9.5).

Рисунок 9.5 – Створення символів

  1. Коли ви нанесли символи, стільки скільки вам треба, виберіть інструмент Symbol Sizer Tool (щоб це зробити, натисніть і утримуйте ліво. кнопкою мишrb інструмент Symbol Spray Тооl, у віконці вибиріть потрібний інструмент) (рис. 9.6).

Рисунок 9.6 – Створення неба, заповненого зірками

  1. Щоб додати глибини в ілюстрації, створіть новий символ з крихітного кола. Розпиліть символи на Ваш смак (рис. 9.7).

Рисунок 9.7 – Створення символів

  1. Зафіксуйте шар із зірками та створіть новий, поверх нього. Назвіть цей шар «Планета». Виберіть інструмент Ellipse Tool (Еліпс) і з затиснутою клавішею Shift створіть коло.

  2. Потім накресліть лінію в середині кола і відцентруйте їх відносно один одного, для цього оберіть обидва об'єкти на панелі Align і натисніть Horizontal А1іgn Center (Вирівнювання по центру) (рис. 9.8).

Рисунок 9.8 – Створення основи для 3D-об’єкта

  1. Використовуючи панель Pathfinder (Слідопит), відріжте половину кола. Виберіть обидва об'єкти (коло і лінію) і натисніть Divide (Розділити). Видаліть ліву половину, а праву залийте синім кольором, обведення не повинно бути (рис. 9.9).

Рисунок 9.9 – Створення основи для 3D-об’єкта

  1. Оберіть півколо і застосуйте Effect> 3D> Revolve (Ефект<3d<Обертати). Натисніть кнопку More Options (Більше опцій), установіть галочку для Попереднього перегляду (Preview). У секції Revolve (Обертання) кут повинен бути встановлений 360°.

  2. У секції Surface (Поверхня) оберіть в діалоговому вікні Diffuse Shading (Розкидана тінь). Інтенсивність світла (Light Intensity) виставте 100%. Навколишній світ (Ambient Light) виставте 50%. Blend Steps – 50 (за допомогою цього параметра ми задаємо якість світлового ефекту).

  3. Перемістіть центр вани (маленький білий кружок) у правий нижній кут сфери так, щоб світло падало знизу.

  4. Залежно від обраного кольору заливки півкола ви можете зміню-вати налаштування, але постарайтеся, щоб ваша сфера була схожа на зображення внизу (рис. 9.10).

Рисунок 9.10 – Створення додаткових символів

  1. Створіть еліпс і заповніть його яскравим синім кольором. Створіть еліпс менший за розмірами і залийте його більш темним кольором. Розмістіть його в середині першого еліпса.

  2. Згрупуйте два об’єкти, для цього виберіть обидва об'єкти і тисніть Ctrl + G. Створіть кілька копій кратера і змініть їх розміри, продовжуйте, поки у Вас не вийде маленька група кратерів. Згрупуйте всі об'єкти і перетягніть їх на панель Symbol (Символ), щоб створити новий символ (рис. 9.11).

Рисунок 9.11 – Створення символів для нанесення структури

  1. Виберіть сферу. В панелі Appearance клацніть по ефекту 3D Revolve, щоб викликати його діалогове вікно (рис. 9.12).

Рисунок 9.12 – Доступ до дулового вікна 3D-Revolve (Обертання)

  1. Поставте галочку попереднього перегляду (Preview). Клацніть по Map art (Карта текстури) – з'явиться діалогове вікно. Виберіть з випадного меню символ кратерів, який Ви щойно створили.

  2. Помістіть символ у білу область сітки (біла – видима частина сфери) (рис. 9.13). Ви можете редагувати символ (змінювати розмір, а також обертати).

Рисунок 9.13 – Розміщення символів на об’єктів

  1. Переконайтеся, що у Вас включений попередній перегляд і натис-кайте Ok лише після того, як будете задоволені зовнішнім вигля-дом кратерів планети.

  2. Помістіть планету в правий верхній кут документа, якщо треба змінити розмір фігури.

Рисунок 9.14 – Ілюстрація до п. 22

  1. Зробіть ще кілька фінальних штрихів. Виділіть планету та оберіть Effect> Stylize> Outer Glow. Встановіть режим накладення (Mode) – освітлення (Screen), колір заливки – білий.

  2. Непрозорість (Opacity) встановіть 100%, розмиття (Blur) поставте на ваш розсуд (рис. 9.15).

Рисунок 9.15 – Налаштування прозорості об’єкта

  1. Створіть зірку за допомогою інструмента Star Tool, для цього клацніть обраним інструментом по полотну й у вікні введіть значення, як показано нижче. Значення Points характеризує кількість променів у зірки (рис. 9.16).

Рисунок 9.16 – Створення об’єкта зірки

  1. Застосуйте Effect> Distort & Transform> Pucker & Bloat (Ефекти < Зміна та трансформація < Скручування та роздування об’єкта), dстановіть значення як на рисунку 9.17.

Рисунок 9.17 – Налаштування ефекту Pucker & Bloat

  1. Залийте білим кольором і встановіть значення непрозорості 70%. Помістіть зірку позаду сфери так, щоб це було подібне на величезний промінь світла, що б'є із-за планети (рис. 9.18).

Рисунок 9.18 – Ілюстрація до п. 27

  1. Виберіть інструмент Flare Tool.

  2. Обраним інструментом клацніть по полотну, з'явиться діалогове вікно з налаштуваннями.

  3. Кожна секція відповідає за певну частину спалаху, пограйте з настройками, поки не отримаєте результат, який вам сподобається. Помістіть спалах на самий край планети (рис. 9.19).

Рисунок 9.19 – Налаштування інструмента Flare Tool

  1. Створіть прямокутник розміром із документ, помістіть його поверх планети. Оберіть обидва об'єкти та Object> Clipping Mask> Make (Об’єкти >Відсікаюча маска>Створити) (рис. 9.19).

Рисунок 9.20 – Фінальне зображення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]