Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц-пед досл..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
354.3 Кб
Скачать

1. Відбір будинку

Для відбору будинків необхідно зробити підрахунок кроку відбору. "Чисельником" буде кількість житлових будинків на маршруті (враховуючи житлові будинки з дробовими номерами, будинки з номерами, що містять літери (наприклад, 10А, 10Б) та житлові корпуси будинків (наприклад, б. 12, корпус 1; б. 12, корпус 2)). „Знаменником" стане кількість респондентів, яких треба опитати. Отже, крок відбору дорівнюватиме: „чисельник" поділити на „знаменник". Відбір житлового будинку здійснюється в порядку збільшення номерів житлових будинків, починаючи з боку вулиці з непарними номерами. Коли будинки на непарному боці закінчилися, інтерв'юер переходить на інший бік вулиці (парні номери) і продовжує відбір у протилежному напрямі (у порядку зменшення номерів). Розпочинати відбір треба з житлового будинку, який за своїм порядковим номером дорівнює половині кроку. Якщо вулиця однобічна, то відповідно відбір здійснюється по заселеному боці вулиці, незалежно від парностї/непарності нумерації.

Як краще розрахувати, які саме будинки треба відібрати до виходу на маршрут? Для цього пропонуємо скласти власний список будинків на вулиці за допомогою карти. Якщо це виявиться неможливим, то список складається вже на маршруті. У верхньому рядку списку розмісти непарні номери житлових будинків у порядку збільшення, а у нижньому – парні номери житлових будинків у порядку збільшення. Таким чином, список віддзеркалить розташування житлових будинків на вулиці. Після розрахунку кроку відбору будинків та визначення стартового будинку дуже легко встановити усі будинки, які треба відібрати.

Отже, спробуємо проілюструвати це на прикладі. Ми отримали завдання опитати 10 респондентів на вулиці Полуничній у селі Ягідному. Визначимо кількість будинків і категорію забудови. На вулиці Полуничній 26 житлових одноквартирних/приватних та 4 триповерхових будинки, крім того будинок сільради (під № 5), який ми не враховуємо, - отже всього 30 житлових будинків. Таким чином, наступний етап - визначення кроку відбору будинку. Крок становитиме З (ЗО: 10=3). Відбір будинку треба починати з 2-го житлового будинку (3:2=1,5=2).

Наш список виглядатиме так:

√ √ √ √ √

№1 №3 №7 №7А №9 №9А №11 №13 №15 №17 №17 №.19 №21 №23 №25

> —> —> -> ^

<— < < < < ^

№2 №4 №8 №10 №12 №14 №16 №18 №20 №22 №24 №26 №28 №30 №32 √ √ √ √ √

Стрілочками зображено напрямок руху (-►), а галочками номери будинків, які треба відібрати ().

Починаємо з будинку № 3 по вулиці з непарною нумерацією в напрямку збільшення, з ним № 9 і так далі до будинку № 23, потім переходимо на інший бік вулиці й починаємо рух у протилежний бік з № 30, далі № 24 і т. д.

Зауважимо, якщо в будинку менш ніж 99 квартир, то можна відібрати тільки 1-го респондента. Якщо кількість квартир у будинку більша ніж 100 квартир, то можна відібрати 2-х респондентів, але обов'язково з різних під'їздів. Якщо у багатоквартирному (понад 100 квартир) будинку один під'їзд, то можна відібрати 2-х респондентів, але з різних поверхів (див. нижче)