Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РобПр ЕТ 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
425.98 Кб
Скачать

Тернопіль – 2011

Робоча програма складена на основі програми курсу «Економічна теорія», затвердженою Вченою Радою ТНЕУ протокол № 8 від 25 червня 2011 року.

Робочу програму розробила: канд.екон.наук, доцент Вергелес Т.І.

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри економічної теорії, протокол № 1 від 25 серпня 2011 р.

Завідувач кафедри, проф. Козюк в.В.

Розглянуто і схвалено науково-методичною комісією з дисциплін циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки, протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

Голова нмк д.Е.Н., професор Козюк в.В.

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

дисципліни «Економічна теорія»

1. Опис навчальної програми дисципліни «Економічна теорія»

Дисципліна – Політична економія

Напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS - 5

Галузь знань:

0305 «Економіка та підприємництво».

0201 «Культура»

Нормативна дисципліна

Кількість залікових модулів -6

Напрям підготовки:

6.030508 «Фінанси і кредит».

6.030509 «Облік і аудит».

6.030504 «Економіка підприємства».

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці».

6.030502 «Економічна кібернетика».

6.030503 «Міжнародна економіка».

6.030507 «Маркетинг».

6.010205 «Документознавство та інформаційна діяльність».

Рік підготовки:

Денна – 1

Заочна –1

Семестр:

Денна – 1

Заочна -1, 2

Кількість змістових модулів - 4

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Лекції:

Денна – 54 год.

Заочна – 12 год.

Семінарські заняття:

Денна – 54 год.

Заочна – 4 год.

Загальна кількість годин - 180

Самостійна робота:

Денна – 66 год.

Заочна – 164 год.

Індивідуальна робота (ІНДЗ) – 6 год.

Тижневих годин:

Денна форма навчання

1 семестр – 10 год., з них аудиторних – 6 год

Вид підсумкового контролю – екзамен

2. Мета і завдання вивчення курсу «Економічна теорія»

Мета вивчення дисципліни

Мета: формування системи знань про економічні відносини як суспільну форму виробництва, проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і шляхи забезпечення суспільних потреб у різних суспільно-економічних формаціях.

Завдання: вивчення загальних засад економічного життя суспільства; розкриття закономірностей розвитку економічної системи та діалектики взаємозв'язку її структурних елементів; з'ясування механізму дії економічних законів і механізму використання їх людьми у процесі господарської діяльності; визначення принципових рис основних соціально-економічних систем та напрямів їх еволюції, ролі економічної теорії у розробленні шляхів ринкової трансформації національної економіки.

Предмет: Економічна теорія – це наука про поведінку людини і груп людей у виробництві, розподілі, обміні та споживанні життєвих благ з метою задоволення потреб за умови обмеженості (рідкісності) ресурсів, що породжує проблему економічного вибору та конкуренцію за їх використання.

Завдання курсу

Завдання курсу полягає в одержанні студентами систематичних теоретичних знань в галузі економіки на лекціях, семінарських заняттях, консультаціях, під час самостійної та індивідуальної роботи під керівництвом викладачів та практичних навичок у їх застосуванні. У процесі вивчення курсу студенти повинні засвоїти методологію економічних досліджень для розуміння тих ринкових перетво­рень, що відбуваються у національній економіці, виробити вміння здійснювати економічний аналіз та робити практичні висновки. Вони мають опанувати загальні засади економічного життя суспільства, закономірності розвитку та функціонування економічної системи, вивчити механізм дії економічних законів і принципів, використання їх людьми у господарській діяльності, з’ясувати роль політичної економії у формуванні економічної політики та економічному регулюванні.

Завдання лекційного курсу полягає у викладенні студентам у відповідності з програмою та робочим планом системи політичної економії як науки, її методологічних і теоретичних принципів, фор­мування у них уявлень про суть та механізм функціонування економічної системи в цілому та окремих її елементів, засвоєння цілісної системи економічних знань. Більшість лекцій викладається проблемно – у розрахунку на попередню самостійну роботу студентів над спеціально підготовленим для цього курсом лекцій.

Завдання семінарських занять полягає у закріпленні теоретичних знань студентів, здобутих ними під час лекцій та вивчення навчальної літератури, опануванні окремих економічних категорій, принципів та законів у процесі їх дискусійного обговорення, коллективному знаходженні правильних шляхів розв’язання теоретичних та практичних проблем, виробленні вміння застосовувати одержані знання у практичній і фаховій діяльності. На семінарських заняттях студенти розв’язують практичні задачі, виконують письмові та тестові контрольні завдання.

Завдання самостійної роботи студентів над курсом політичної економії полягає в опрацюванні навчальних тем через конспект лекцій та навчальну літературу, самостійному вивченні тих розділів, які для цього визначені, веденні словника окремих категорій і понять економічної науки для їх глибшого розуміння та наступного застосування одержаних знань на семінарських заняттях та у майбутній фаховій діяльності. Під час самостійної роботи над предметом студенти готуються до проблемних лекцій, семінарських занять, консультацій, працюють у бібліотеках, інтернеті тощо, готують виступи з реферативними повідомленнями на семінарських заняттях, самостійно виконують задачі та практичні завдання, здобувають навички роботи над тестами у відповідності з планами семінарських занять та індивідуальними завданнями. Під час самостійної роботи студенти працюють над науковими джере­лами по обраній темі курсової роботи з політичної економії, збирають матеріал та готують текст курсо­вої роботи.

Завдання індивідуальної роботи (навчального проекту) студентів з курсу політичної економії полягає у ґрунтовному вивченні окремих вузлових проблем курсу, які лягають в основу індивідуальних навчально-дослідних завдань та індивідуальних студентських наукових досліджень, зокрема за темати­кою реферативних виступів та студентського наукового гуртка з політичної економії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]