Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типова програма_зведена.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 18. Інститут президентства

Визначення і зміст терміну “Інститут президентства”. Форми президентства: класична американська модель, європейська модель (напівпрезидентська, парламентсько-президентська), латино-американська, афро-азіатська та інші. Критерії президентської форми правління Дж.Сарторі. Порівняльна характеристика способів обрання, повноважень, функцій, процедури припинення повноважень президентів різних країн.

Конституційно-правовий статус Президента України. Еволюція конституційно-правового статусу та повноважень Президента України: 1991-2010 рр. Правові норми, що визначають порядок виборів і вступу на посаду, встановлюють компетенцію, регулюють порядок припинення повноважень Президента України. Порядок обрання і вступу на посаду. Інавгурація. Присяга Президента України. Повноваження Президента України: в галузі національної безпеки і оборони; в галузі зовнішньополітичної діяльності; у стосунках з Кабінетом Міністрів України, з іншими Центральними органами виконавчої влади і місцевими державними адміністраціями; щодо організації роботи Верховної Ради України; процесу прийняття законів (законодавча ініціатива, підписання законів, право “вето”); призначення і звільнення вищих посадових осіб; щодо органів влади Автономної Республіки Крим. Інші повноваження президента: послання до народу і щорічні та позачергові послання до Верховної ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України; призначення і проголошення референдуму; надання і припинення громадянства України, надання притулку в Україні, здійснення помилування, присвоєння вищих спеціальних звань і класних чинів, нагородження державними нагородами, встановлення та нагородження президентськими відзнаками.

ція держави і влади, політична практика націонал-соціалізму. Історичні уроки та наслідки націонал-соціалізму як політичного руху та ідеології. Взаємовплив італійського фашизму та німецького нацизму. Радикальний та поміркований націоналізм. Практична роль націоналістичних ідеологічних течій в ХХ – на початку ХХІ ст. Умови зародження ідей анархізму. Внесок Штірнера, П.Прудона, М.Бакуніна та І.Кропоткіна у розвиток анархістської ідеології. Абсолютизація індивідуалізму та свободи як філософська основа анархізму. Розуміння природи і соціальної ролі держави. Суперечності між анархізмом і марксизмом. Основні течії анархізму: мютюелізм, анархо-комунізм, анархо-синдикалізм, їх особливості.