Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОЕКТУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЯ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТ...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
13.8 Mб
Скачать

3 Порядок виконання роботи

3.1 Згідно таблиці 2.1 ознайомитись з правилами застосування літерних кодів під час виконання принципових електричних схем при проектуванні електротехнічних об’єктів. Виписати в зошит найбільш поширені літерні коди для електрообладнання, пристроїв кіл вторинної комутації, а також приладів.

3.2 Ознайомитись з правилами літерного позначення силових кіл постійного струмів та кіл керування, захисту, вимірювання. В зошиті накреслити схему силового кола і кола нереверсивного керування асинхронним короткозамкненим електродвигуном за допомогою магнітного пускача і надати літерні позначення (коди) згідно Держстандарту і ЕСКД.

3.3 Згідно таблиці 2.2 ознайомитись з правилами застосування літерних кодів для функціонального призначення проектую чого об’єкта. Визначити, до якого функціонального призначення відноситься ланцюг схеми керування, що накреслена в зошиті відповідно пункту 3.2.

3.4 На форматі А4 для текстових документів з великим штампом накреслити абстрактну схему ПС, що містить 2ФСД “живлення”, 2ФСД “розподіл” і 8ФСД “споживання” і надати практичну реалізацію у вигляді принципової однолінійної електричної схеми. Напругу силового трансформатора для кожної бригади визначає викладач згідно варіантів:

- варіант 1 – напруга силового трансформатора 110/35/10кВ або 330/110/35 кВ.

- варіант 2 – напруга силового трансформатора 110/10 кВ або 35/10 кВ.

- варіант 3 – напруга силового трансформатора 10/0,4 кВ або 110/35 кВ.

Примітка: всі графічні і літерні позначення повинні бути виконані згідно Держстандарту і ЕСКД.

4 ЗМІСТ ЗВІТУ

4.1 Привести найбільш поширені літерні позначення (коди) для електрообладнання, кіл вторинної комутації, приладів.

4.2 Накреслити силове коло і коло керування асинхронним короткозамкненим нереверсивним електродвигуном, використовуючи магнітний пускач, автоматичний вимикач, теплові реле і кнопки “Пуск” і “Стоп”. Креслення і літерні позначення (коди) виконати згідно Держстандарту і ЕСКД. На схемі керування позначити її функціональне призначення

4.3 Провести на форматі А4 з великим штампом абстрактну схему ПС, згідно завдання, і надати їй практичну реалізацію у вигляді однолінійної принципової електричної схеми з літерними кодами, що відповідають Держстандарту і ЕСКД.

5 Контрольні запитання

5.1 Напишіть літерні коди (позначення) для: трансформаторів силових, трансформаторів струму, напруги; конденсаторів; електричних машин, генераторів; дроселів, що використовують під час проектування електричної схеми.

5.2 Які літерні коди застосовують для позначення розрядників, запобіжників, вимикачів, роз’єднувачів, резисторів, шунтів, потенціометрів на електричних схемах?

5.3 Які літерні коди потрібні для позначення пристроїв керування сигналізації і вимірювання в електричних схемах вторинної комутації?

5.4 Якими літерами на електричних схемах позначають перетворю-вачі електричних величин в електричні і неелектричних в електричні та освітлювальні пристрої і нагрівальні елементи?

5.5 Для чого потрібні літерні коди функціонального призначення?

5.6 Який формат застосовують для виконання текстової частини і які штампи?

5.7 Яким чином виконуються умовні позначення функціонально-самостійних ділянок (ФСД) “живлення”, “розподіл” і “споживання”? Наведіть приклад.

5.8 Як здійснюється практична реалізація ФСД “живлення”, “розподіл”, “споживання” на принципових електричних схемах? Надайте приклади практичної реалізації Ж, Р, С.