Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМКД АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ АП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Зміст курсу

(для студентів денної форми навчання)

Модуль I: Актуальна проблематика адміністративного права

Тема 1. Механізм адміністративно-правового регулювання

Визнання України правовою, соціальною та демократичною державою є історичною необхідністю. За таких умов пріоритетними для нашої країни стають такі напрямки, як забезпечення та захист прав і свобод людини і громадянина. Провідним моментом у цьому аспекті аналіз дефініції адміністративно-правового регулювання.

Студентам юридичного факультету для розгляду пропонуються такі питання: зміст та дефініція механізму адміністративно-правового регулювання; складові елементи механізму адміністративно-правового регулювання; форми механізму адміністративно-правового регулювання.

Тема 2. Адміністративно-правова охорона

Як відомо з теорії права, основними напрямками впливу права на суспільні відносини з метою їх упорядкування є спеціально-юридичні функції – регулятивна та охоронна.

Студентам юридичного факультету для розгляду пропонуються такі питання: зміст та сутність адміністративно-правової охорони; особливості розмежування адміністративно-правової охорони та адміністративно-правового захисту; особливості адміністративно-правової охорони в різних сферах.

Тема 3. Адміністративно-правові режими

Сучасний розвиток правової демократичної держави вимагає по-новому переосмислити проблеми адміністративно-правового регулювання, у тому числі й адміністративно-правових режимів.

У цій темі розглядаються такі питання: адміністративно-правові режими; об’єкт, предмет та сутність адміністративно-правових режимів; компоненти адміністративно-правових режимів; зміст та сутність застосування адміністративно-правових режимів.

Тема 4. Проблеми тлумачення норм адміністративного права

Існують різні види тлумачення правових норм, які були розглянуті в інших курсах, у цій тематиці ми розглянемо проблеми тлумачення норм адміністративного права.

Студентам юридичного факультету для розгляду пропонуються такі питання: професійне та побутове тлумачення норм адміністративного права; особливості тлумачення нормативно-правових актів; порівняльний аналіз тлумачення норм адміністративного права.

Тема 5. Ефективність адміністративно-правового регулювання

Україна прямує до соціальної, демократичної та правової держави з громадянським суспільством, отже ефективність адміністративно-правового регулювання набуває особливого значення.

Студентам юридичного факультету для розгляду пропонуються такі питання: рівні ефективності норм адміністративного права; характеристики та риси ефективності адміністративно-правового регулювання; зміст ефективності адміністративно-правового регулювання.

Тема 6. Особливості адміністративних процедур

Для вітчизняної правової науки розроблення особливостей адміністративних процедур є першочерговим завданням для забезпечення всіх форм власності, забезпечення балансу державного інтересу фізичних та юридичних осіб.

Студентам юридичного факультету для розгляду пропонуються такі питання: категоріальний апарат адміністративних процедур; ознаки та риси адміністративних процедур; типи адміністративних процедур.