Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сила. Розвиток силових здібностей.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
82.25 Кб
Скачать

Висновки

  1. Аналіз вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, вивчення методики тренування волейболістів 15 – 17 років на сучасному етапі свідчать про те, що реалізація технічних дій волейболістів с урахуванням їх ігрового амплуа потребує високого прояву швидкісно-силових здібностей. Встановлено, що швидкісно-силова підготовка, як компонент фізичної підготовки, нині проводиться без урахування специфіки змагальної діяльності різних ігрових амплуа.

  2. У результаті експериментальних досліджень вивчені морфологічні особливості та показники швидкісно-силової підготовленості, стан тонусу м'язів нижніх кінцівок і опорно-ресорні властивості стоп волейболістів 15 – 17 років. Абсолютні значення досліджуваних показників свідчать про те, що між волейболістами 15 і 16 років розходження не достовірні (Р<0,05), а між волейболістами 15 і 17 років у більшості досліджуваних показників були виявлені достовірні розходження (Р>0,05).

  3. Установлено, що волейболісти 15-16 років різних ігрових амплуа мають достовірні розходження в показниках: антропометрії, швидкісно-силовий підготовленості, міотонометрії, опорно-ресорної функції ступні (Р<0,05). Між нападаючими амплуа першого та другого темпу достовірних розходжень у досліджуваних показниках не було виявлено (Р>0,05). Найбільша кількість достовірних розходжень спостерігалася між нападаючими амплуа обох темпів і ліберо.

  4. Експериментально доведена ефективність розробленої програми фізичної підготовки з урахуванням ігрового амплуа волейболістів. В експериментальній групі середні значення показників силових і швидкісно-силових здібностей волейболістів статистично вірогідно виросли (P<0,05). Відзначено прогресуючу динаміку поліпшення опорно-ресорних властивостей ступні: висота склепіння ступні збільшилася від 0,5 до 2,5 мм. У контрольній групі, що займалася за загальноприйнятою програмою для ДЮСШ, не були виявлені статистично достовірні зміни в досліджуваних показниках протягом експериментального періоду. Вивчення опорно-ресорних властивостей ступні волейболістів нападаючих амплуа першого та другого темпу контрольної групи показало незначне зменшення висоти склепіння та відповідно плюсневого і п'яткового кутів. Даний факт підтверджує надмірність навантаження на кістково-м'язовий апарат нижніх кінцівок волейболістів атакуючих амплуа.

  5. Практичне використання розробленої програми диференційованої фізичної підготовки волейболістів 15 – 17 років у підготовчому періоді річного циклу дозволяє істотно підвищити ефективність тренувального процесу на підставі зміни обсягу і спрямованості підготовки залежно від специфіки змагальної діяльності ігрових амплуа.

  6. На початку проведення педагогічного експерименту результати тестування швидкісно-силових показників кваліфікованих борців греко-римського стилю не виявили суттєвих різниці між показниками у експериментальній і контрольній групах, що свідчить про їх однорідність (Р>0,05).

  7. У результаті реєстрації підсумкових контрольних показників було встановлено, що представники ЕГ суттєво переважали представників КГ за результатами тестування у всіх показниках.

  8. Спостереження за змагальною діяльністю представників досліджуваних груп показали, що на офіційних змаганнях кращі результати спостерігались у представників ЕГ, вони вибороли 1 перше місце, 1— друге, 2—третіх тощо. 1 борець ЕГ виконав норматив МС України і 1— КМС. Представники КГ на офіційних змаганнях посіли 1 четверте місце, 1—п’яте і 1—шосте. Два представники КГ виконали нормативи КМС.

  9. Також з опрацьованих досліджень ми дізнались що безпосередня посилена швидкісно-силова підготовка позитивно впливає як на волейболістів 15 – 17 років різного ігрового амплуа в підготовчому періоді річного циклу тренування, так і на кваліфікованих борців греко-римського стилю у передзмагальному періоді.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]