Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лётка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
521.6 Кб
Скачать

Хід роботи:

осилограф

Рисунок 4.6 - Схема макету

1)На рис. 4.6 приведена принципова схема макету, що досліджується в лабораторній роботі.

Блок являє собою одновходовий компаратор на мікросхемі ДА1(521САЗ), що має наступні електричні параметри:

  • напруга живлення: Ції 1=5 В, ЦП2=-5 В;

  • рівні сигналів на виході: Ш=(2.5 — 4) В;Ш=0.3 В;

—- час перемикання вихідної напруги з низького на високий рівень: Ізад0.-1=130 не.

На інвертуючий вхід компаратору ДА1 окрім опорної напруги Иоп подається ще й змінний синусоїдальний сигнал ивх(1:) з генератора.

Опорна напруга та вхідний сигнал подаються на вхід компаратора через резисторний суматор з параметрами: Ю=10к0м; Я2=1кОм; Ю=ЮкОм.

Спостереження форми та вимірювання параметрів вихідного сигналу з компаратора здійснюється підключенням осцилографа до виходу компаратора.

• 2)Проведемо розрахунок передатної характеристики схеми компаратора (рис.4.6) для варіантів змінної опорної напруги. 3)Проведемо розрахунок скважності імпульсів при зміні ефективного

тіеФ

№ Досл.

і

2

3

4

Шп

3

3

3

3

3.5

4

4.5

2.5

0

4.9

3.5

3.1

-

• Дослід

Дослід 3:

1:

Дослід 2:

Висновок: На цій лабораторній роботі , я дослідив парамери і характеристики електричної схеми аналового компоратора та його електричні сигнали.Лабораторна робота №4 Тема: Дослідження генератора аналогових сигналів

Мета роботи: вивчення роботи одного з варіантів виконання електричних схем генераторів сигналів спеціальної форми."

Хід роботи:

1)Електрична схема макету генератора, що досліджується зображена на рис. 5.4.

РИ

ґ 1

.р^Н

— с

X

Рисунок 5.4 - Електрична схема макету генератора прямокутних імпульсів

На мікросхемі К140УД8А зібраний генератор прямокутних імпульсів. Напруга трикутної форми знімається з конденсатора СІ Дані резисторів каскаду: Ш=1 кОм 112=100 кОм; 1^3=47 кОм. С1=1мкФ.

Сигнал трикутної форми можна подати для спостереження на один з входів двопроменевого осцилографу.

  • Користуючись значеннями параметрів схеми генератора та формулами проведемо розрахунки періоду та частоти вихідного сигналу генератора.

  • Виходячи з умови, що напруга насичення на виході операційного підсилювача на (2 - 3) В менш напруги живлення, визначимо очікувану амплітуду Имах прямокутних імпульсів на виході генератора.

  • Виходячи з епюр сигналів на виході генератора та параметрів елементів схеми, проведемо розрахунки амплітуди імпульсів трикутої форми на виході.

Результати розрахунків занесемо у таблицю 5.

Форма сигналу

Т=ТМІН+ТМАКС

/мс/

Р=Рмін+Рмакс (ГЦ)

Иш (В)

1.3

0.7

12.5

1.3

0.7

4.25

При зменшені ємності конденсатора, частота сигналу на виході збільшується. При збільшенні Ю, збільшується період, зменшується частота.

Висновок: На цій лабораторній роботі, при досліджені сигнала специально!' форми одного з генераторів . я зміз знайти період та частоту імпульсного сигнала .Тема: дослідження компенсаційного стабілізатора напруги.

Мета роботи: дослідження параметрів та характеристик електронної схеми та імітаційної моделі компенсаційного стабілізатора напруги; порівняння результатів досліджень електронної схеми та імітаційної моделі компенсаційного стабілізатора напруги; визначення переваг та недоліків кожного з видів досліджень.