Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 5-персонал.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
340.99 Кб
Скачать

24

Лекція 5. Аналіз трудових ресурсів і персоналу готельно-ресторанних закладів

Мета: вивчення теоретичних і практичних питань аналізу трудових ресурсів у галузі готельно-ресторанного бізнесу та оцінки процесу управління персоналом на підприємствах (в організаціях, установах) цієї галузі.

Ключові поняття та визначення: трудові ресурси, персонал, чисельність персоналу, фонд робочого часу, баланс робочого часу, продуктивність праці, фонд оплати праці, організаційний рівень управління, організаційна структура, оцінка персоналу, мотивація персоналу.

План:

1. Сучасний стан розвитку трудових ресурсів у готельно-ресторанному комплексі національної економіки.

2. Базові поняття для проведення аналізу трудових ресурсів та оцінки процесу управління персоналом.

3. Аналіз кількісного складу персоналу.

4. Аналіз якісного складу та оцінка результатів діяльності персоналу.

5. Аналіз та відбудова системи оплати, стимулювання та розвитку мотивації праці.

6. Аналіз організаційної структури та структури управління персоналом.

1. Сучасний стан розвитку трудових ресурсів у готельно-ресторанному комплексі національної економіки.

Готельно-ресторанний комплекс України в умовах глибоких соціально-економічних трансформацій стає всі більш динамічною і пріоритетною сферою економічної діяльності. У його розвитку вирішальну роль відіграє висококваліфікований і мотивований персонал.

Разом з тим сучасні дослідження показують, що на підприємствах гоьельно-ресторанного бізнесу спостерігається значна невідповідність наявного кадрового потенціалу та рівня розвитку галузі взагалі зростаючим потребам і запитам щодо обсягів і якості пропонованих нею послуг. Тож подальший розвиток сфери послуг висуває якісно нові вимоги до ринку праці цієї галузі та, зокрема – до розвитку трудових ресурсів на ньому, кадрового забезпечення готельного господарства, потребує нових підходів і значних інвестицій у формування кадрового потенціалу. Адже саме інвестиції в людські ресурси слід розглядати як неодмінний чинник підвищення ефективності і конкурентоспроможності галузі. Для цього поребується дослідження проблем зайнятості, формування і використання трудових ресурсів, трудового потенціалу персоналу підприємств галузі, його кількісних і якісних характеристик, функціонування ринку праці.

При тому, що безпосередньо питання функціонування та розвитку готельного господарства розглядаються у наукових працях вітчизняних і зарубіжних авторів: В.А. Азара, Р.А.Браймера, О.П. Дуровича, М.І. Кабушкіна, В.І. Карсекіна, В.О. Квартальнова, Н.М. Кузнєцової, Г.А. Папіряна, Т.І.Ткаченко , Д. Уокера, О.Д. Чудновського та ін., ціла низка актуальних проблем розвитку трудових ресурсів залишаються недостатньо розробленими в галузевому розрізі, у тому числі й питання, пов’язані з управлінням персоналом, формуванням системи кадрового забезпечення в готельному господарстві, розвитку мотивації тощо.

Аналіз тенденцій розвитку галузі дозволяє констатувати, що проблеми її розвитку мають дворівневу причину виникнення:

по-перше, це неконкурентоспроможний рівень стимулювання трудових ресурсів серед інших видів економічної діяльності, диспропорції між попитом і пропозицією на ринку праці у готельно-ресторанному господарстві, диспропорції у потребах трудових ресурсів у регіональному розрізі (галузево-регіональний рівень);

по-друге, це недосконалість кадрового забезпечення самих суб’єктів господарювання персоналом у необхідній кількості та необхідної якості (локальний рівень).

При цьому, в умовах ринку проблеми першого порядку є наслідком проблем другого, що зміщує акценти пошуку причин їх вникнення на локальний рівень і потребує застосування сучасних методів аналізу та оцінки їх визначення.

Якщо проаналізувати проблеми першого порядку на рівні національної економіки за даними офіційних статистичних даних Держкомстату України, то можна зробити наступні висновки:

- за даними табл. 5.1 можна зробити висновок про

- але при цьому потребується їх відновлення у подальшому за рахунок залучення інвестицій, оскільки ступінб зносу в галузі (табл. 5.2)

- про цінову політику у галузі свідчать дані табл. 5.3

- позитивним можна визнати фінансові результати від звичайної діяльності підприємств до оподаткування  галузі серед інших видів економічної діяльності за 2011 рік (табл. 5.4)

Отже, загальний розвиток галузі порівняно з іншими на рівні національної економіки можна визнати позитивним, чого не можна сказати про регулювання ринку праці та використання трудових ресурсів. Так:

- щодо рівня заробітної плати та її динаміки можна сказати, що…(табл. 5.5),

- при цьому, щодо потреби у працівниках, порівняно з іншими видами економічної діяльності….(табл. 5.6), а щодо працевлаштування…(табл. 5.7).

Однак, не дивлячись на проблеми з регулювання ринку праці та використання трудових ресурсів розвиток галузі відбувається, про що свідчать дані табл. 5.8.

Отже можна зробити висновок, що…

Які ж проблеми існують на локальному ринку праці в частині використання трудових ресурсів?

Якщо проаналізувати тенденцію між попитом і пропозицією на ринку праці у галузі на прикладі Луганської області, то можна відстежити таку залежність за даними табл. 5.9.

Очевидно, що рівень попиту значно перевищує рівень пропозиції….

Серед усіх підприємств на території регіону лише 13 надали запит щодо бажання прийняти на роботу при тому, що бажаючих у галузі регіону – 160…Серед яких лише два суб’єкта отельного бізнесу – «Статус-ЛТД», якому порібен Менеджер отелю на оклад 3500 грн., та Skyway Travel Agency, де потрібен Менеджер із туризму зі знанням німецької та англійської мови на оклад 6000 грн.

Отже, такий перекос свідчить про необхідність підвищення своєї кваліфікації з метою працевлаштування у галузі готельного та ресторанного бізнесу, що дозволить, у т.ч., й вивчення цієї дисципліни.

Здебільшого такий підхід опанування знаннями дозволить підвищити ефективність діяльності суб’єктів у галузі та, відповідно, рівень оплати своєї праці. Це переконливо доведено у дослідженнях сучасних науковців і залежить від низки показників, а саме (табл. 5.11).

Ці дослідження показали, що рівень кадрового забезпечення підприємств готельного господарства прямо корелює з рівнем їх комфортабельності та показниками ефективності діяльності – тобто взаємопов’язано.