Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod kursov FM.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
540.16 Кб
Скачать

4. Вимоги до змісту, структури та обсягу курсової роботи

Зміст курсової роботи відображається в плані її написання. Студент повинен скласти план роботи і узгодити його з керівником. Назва, зміст окремих питань курсової роботи, а також співвідношення окремих питань визначається з урахуванням характеру теми роботи.

Рекомендується така структура курсової роботи:

Титульна сторінка.

Зміст курсової роботи.

Вступ.

1 Розділ. Викладення теоретичних основ та нормативно-правової бази, яка регулює проведення банківської операції з обраної теми курсової роботи.

2 Розділ. Аналіз та оцінка предмету дослідження.

3 Розділ. Перспективи розвитку та напрямки удосконалення предмету дослідження.

Висновки

Література

Додатки

Загальний обсяг роботи повинен бути не менше 35 сторінок (включаючи додатки) формату А4, виконаних із застосуванням сучасної техніки (шрифт – Times New Roman, 14 , інтервал -1,5). Робота повинна бути написана державною мовою.

Курсова робота починається з титульної сторінки (див. дод. 2),

де міститься назва виконавця (міністерство, інститут), характер роботи (курсова) і назва її теми; номери групи, курсу, форма навчання, прізвище, ім’я та по батькові виконавця; керівник теми (науковий ступінь, посада). Внизу сторінки зазначаються місто і рік.

Наступна сторінка — зміст (див. дод. 3,4), де перелічуються структурні елементи роботи. Тема курсової роботи відтворюється у змісті, що складається зі вступу, основної частини (1–3 розділи), висновків, списку використаної літератури та додатків. Кожний розділ повинен мати назву. До розділу можуть входити окремі питання (2–4 у кожному). Напроти кожного питання з правого боку зазначаються відповідні сторінки тексту курсової роботи. Зміст повинен передбачати послідовний, логічний зв’язок викладу результатів дослідження і відображати сутність курсової роботи.

Обсяг та зміст окремих частин курсової роботи може мати такий вигляд:

Вступ, в якому обґрунтовується актуальність вибраної теми, у відповідності з сучасними задачами фінансової діяльності банківської системи України, визначаються предмет, об’єкт, мета та завдання курсової роботи, джерела дослідження та методи дослідження.

Актуальність — обов’язкова вимога до будь­якої роботи. Поняття “актуальність” вміщує корисність і доцільність розробки теми для сучасної науки. Обґрунтовуючи актуальність теми, важливо зазначити, що проблема становить інтерес для багатьох економістів, але в ній містяться ще недосліджені моменти. Для з’ясування стану розробки вибраної теми складається короткий огляд літератури, з якого можна дійти висновку, що тема ще не розкрита (розкрита лише частково, або в певному аспекті) і тому потребує подальшої розробки. Актуальність може зумовлюватись і поширеністю якогось явища, його типовістю і важливістю для певної галузі науки.

Від формулювання наукової проблеми і доказу того, що та її частина, яка є темою даної роботи, ще не отримала своєї розробки і висвітлення в спеціальній літературі, логічно перейти до формулювання мети та завдань дослідження. Мета курсової роботи може полягати, наприклад, в узагальненні практики аналізу конкретного виду банківських операцій та розробці рекомендацій щодо її вдосконалення. Завдання формулюються у

межах підрозділів, зазначених у змісті (вивчити..., описати..., встановити..., виявити..., вивести залежність.., проаналізувати... тощо). Формулювання цих завдань необхідно робити якомога ретельніше, оскільки опис їх вирішення повинен скласти зміст розділів роботи. Це важливо також і тому, що заголовки таких розділів народжуються саме з формулювання завдань дослідження.

Важливим елементом вступу є формулювання об’єкту і предмету

дослідження. Об’єкт дослідження – це економічні, організаційні, соціальні і інші процеси, явища, види діяльності, що відбуваються в межах організацій, підприємств, установ, регіонів і національної економіки в цілому. Предмет дослідження конкретизує проблемну ситуацію в межах об’єкту дослідження і підлягає безпосередньому вивченню в роботі. Саме на нього повинна бути направлена основна увага, оскільки предмет дослідження визначає тему курсової роботи, яка відбивається на титульному листі.

Обов’язковим елементом вступу курсової роботи є також вказівка на методи дослідження, які служать інструментом в отриманні фактичного матеріалу і необхідною умовою досягнення поставленої в роботі мети. Обсяг вступу – 3 стор.

Перший розділ (теоретична частина роботи) припускає глибоке вивчення теоретичного матеріалу з досліджуваної проблеми на підставі вивчення спеціальної літератури і узагальнення передового вітчизняного і зарубіжного досвіду, наводиться нормативно-правова база. Теоретичне обґрунтування передбачає формулювання основних понять, що стосуються проведення дослідження, розкриття їх соціально-економічного змісту, аналіз наукових джерел з даної проблеми. Слід критично оцінити опубліковані наукові роботи вітчизняних і зарубіжних авторів, особливо якщо в них висловлюються різні точки зору.

У першому розділі теоретично обґрунтовується проблема, що досліджується, розглядається її сутність, значення, класифікаційні характеристики, історія та сучасні тенденції предмета дослідження, методичні підходи тощо.

По тексту роботи обов’язково повинні бути посилання на літературні джерела. З метою підвищення наочності матеріалу повинні бути наведені схеми, таблиці, діаграми, що розкривають основні теоретичні положення роботи та характеризують сучасний стан досліджуваних процесів в банківській системі країни в цілому.

Закінчити теоретичне обґрунтування проблеми слід короткими висновками. Обсяг - 8-10 сторінок.

Другий розділ (практична частина) є оцінкою і аналізом практичного вирішення обраної проблеми на об’єкті дослідження (конкретному банку ). У даному розділі студентові необхідно узагальнити досвід роботи, відобразити позитивні сторони і недоліки з даної проблеми. Дослідження повинні носити конкретний характер і ґрунтуватися на фактично отриманому матеріалі, який характеризує конкретні, приватні соціально-економічні процеси і явища в банківській системі, даючи можливість провести аналіз, зробити узагальнення і висновки. Результати аналізу повинні бути проілюстровані таблицями, схемами, графіками з поясненнями і посиланнями на відповідні додатки.

Показники необхідно відбирати не менше, ніж за останні три роки, аналізувати їх, зіставляти, узагальнювати, групувати у таблиці. З усіх фактів і цифр, які є у літературі, що вивчається, слід використовувати лише ті, які безпосередньо стосуються теми роботи. Таблиці повинні бути не громіздкими, а зручними та зрозумілими для огляду й аналізу.

Разом з фактичним матеріалом конкретного банку можуть бути використані дані із статистичних збірок і довідників, приклади з книг, брошур, газетних статей, матеріали з економічних журналів. Якщо студент претендує на високу оцінку з курсової роботи, він може спланувати і здійснити невелике власне дослідження на основі самостійного підібраного фактичного матеріалу.

Враховуючи сучасну інформатизацію та комп'ютеризацію, обов'язковим є використання у курсовій роботі сучасних інформацій­них технологій, прикладного програмного забезпечення. Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми, схеми мають супроводжува­тися тлумаченням та висновками, які дозволяють визначити сутність та стан явищ і процесів, що спостерігаються на об'єкті дослідження, розкрити їх особливості та тенденції розвитку. Джерелом інформації є фінансова звітність об'єкта дослідження.

Другий розділ повинен містити:

  • дослідження сучасного стану предмету дослідження в масштабах банківської системи України;

  • фінансово-економічну характеристику об’єкту дослідження (обраного банку);

  • проведення аналізу та оцінка на його підставі стану предмета дослідження, аналіз факторів, що обумовили динаміку окремих показників на об'єкті дослідження.

Обсяг – 12-15 сторінок.

Третій розділ (рекомендаційна частина) містить практичні рекомендації на основі дослідження методології і результатів аналізу другого розділу. Закінчити розділ доцільно пропозиціями і рекомендаціями щодо аналізованої проблемної ситуації, розрахунком економічної ефективності і короткими висновками, які повинні носити практичний характер. Пропозиції мають бути спрямовані на вирішення окремих теоретичних питань та проблем практичного характеру. Формулюючи пропозиції, необхідно визначити їх конкретну доцільність у теперішній час або у майбутньому, звертаючи увагу на наслідки економічного та соціального характеру. Обсяг – 12-14 сторінки.

Зміст питань відповідних розділів курсової роботи має відпо­відати їх назві. Теоретичні положення слід пов'язувати з практичним станом досліджуваного питання. Наприкінці кожного пункту стисло -2-3 речення - формулюються висновки.

Висновки є логічним завершенням курсової роботи і повинні містити основні результати дослідження по трьом розділам роботи, починаючи від теоретичного обґрунтування і закінчуючи практичними пропозиціями. Висновки повинні бути короткими і чіткими, такими, що дають повне уявлення про зміст, значущість, обґрунтованість і ефективність роботи. У висновках доцільно використовувати наступні стилістичні обороти: досліджено, обґрунтовано, показано, запропоновано, виявлено, встановлено, розроблено, розраховано й ін. Обсяг – 2-3 сторінки.

Список літератури - містить перелік учбової, наукової і методичної літератури, наукових статей, законодавчих і нормативних актів, статистичних збірок, сайтів з мережі Інтернет тощо, використаних при виконанні курсової роботи.

Для інформаційних матеріалів Інтернет-ресурсів обов'язкове посилання на відповідну web-адресу. Посилання на літературні джерела мають наводитися у тексті у квадратних дужках.

Список основних джерел інформації наведено у додатку 6. Для поглибленого дослідження обраної теми курсової роботи рекоменду­ється вивчення додаткових джерел, зокрема, статей періодичних видань та матеріалів мережі Інтернет.

Список літератури повинен містити 40-40 найменувань.

Додатки розміщуються у кінці курсової роботи. Додатки включають додатковий і допоміжний матеріал, що не увійшов до основної частини роботи, але необхідний для її повноти. Це можуть бути: бухгалтерські та фінансові звіти, форми первинних документів, таблиці з конкретним матеріалом та інше. Документи, які виносяться в додатки повинні бути заповненні.

Додатки розміщуються в порядку відповідно до посилань на них за основним текстом курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]