Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетна система конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

3. Сутність бюджетно-кошторисного фінансування

Наступною стадією після стадії розробки, розгляду й прийняття бюджету є виконання бюджету, яке передбачає як прийняття певних організаційних заходів, так і безпосередньо проведення грошових операцій з бюджетними коштами , а саме :

– зарахування до бюджету і облік доходів;

– фінансування бюджетних установ.

Отриманню коштів з бюджету передує робота фінансових органів разом з бюджетними організаціями щодо розробки документів, що підтверджують право керівників бюджетних організацій брати юридичні і фінансові зобов’язання і є підставою для проведення фінансування органами Держказначейства України.

До відома. Держказначейство – спеціально створена структура в складі Мінфіну України, яка здійснює касові операції з бюджетними коштами як по зарахуванню доходів, так і по фінансуванню бюджетних установ, є учасником системи міжбанківських електронних платежів, тобто притаманні звичайні функції банківської установи (не вистачає наявності власної готівки і права надавати кредити комерційним структурам) і фактично є бухгалтерією Міністерства фінансів України (веде облік доходів і видатків, готує звіти про виконання бюджету).

Враховуючи, що бюджетні кошти фактично є власністю народу України, виділення коштів з бюджету має жорстко регламентований порядок , в основу якого покдений певний перелік спеціально розроблених і затверджених в установленому порядку документів:

Розпис бюджету;

Кошторис;

План асигнувань;

Штатний розпис. (Наказ Мінфіну України "Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету" від 28.01.02. .№ 57).

Бюджетно-кошторисне фінансування – це метод безповоротного, безоплатного перерахування бюджетних коштів на рахунки бюджетних установ або одержувачів грошових коштів за спеціальним регламентом на підставі перелічених документів.

З метою збалансування доходів і видатків протягом бюджетного року фінансові органи розробляють спеціальні документи: розпис доходів і розпис видатків бюджету.

Розпис доходів – це помісячний розподіл річної суми доходів по місяцях з врахуванням багатьох факторів, що обумовлюють надходження доходів в конкретному місяці. До таких факторів належать:

– Nерміни сплати доходів (щоденні, щомісячні, щоквартальні або інші);

– Yаявність недоїмки (плюс) і переплати (-);

– Aінансовий стан платників податків;

– Cезонний характер роботи;

– Lинаміка надходжень в минулих роках та інші.

Форма розпису має вигляд:

НАзва подат-ків і зборів

Код бюдж

Кла

сиф.

Планові надходження по місяцях

Сі-

чень

Лю-

тий

Бере-

зень

Тра

вень

Чер-вень…..

Сер-пень

Вере-сень

Жов-тень

Листо-пад

Гру-

день

ВСЕГО

ПДВ

АКЦИЗ

ПДФО

Податок на при-буток

Плата за землю

.

.

.

.

РАЗОМ

Розпис доходів уточнюється щомісячно в залежності від фактичного виконання і інших факторів.

План асигнувань (розпис видатків) загального фонду бюджету – це помісячний розподіл бюджетних асигнувань , затверджених у загальному фонді кошторису, за скороченою формою економічної класифікації видатків, який регламентує протягом року взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів відповідно до зазначених зобов’язань.

План асигнувань

НАз-

ва ви-

датків

Код екон.

Кла

сиф.

Планові надходження по місяцях

Січень

Лютий

Березень

Травень

Червень……….

Сер-пень

Вере-сень

Жов-тень

Листопад

Грудень

ВСЬОГО

НАЗВА БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ

Оплата праці

1110

Нарахуван-

ня на з/пл..

1120

Медикаменти

1132

Продукти харчування

1133

Оплата ком.послуг

1160

Трансферти населенню

1340

Інші

5000

РАЗОМ

Таким чином бюджеті установи протягам місяця можуть отримати фінансування тільки в межах суми, зазначеної в розпису.

Аналогічно складається план асигнувань спеціального фонду бюджету.

Після помісячного розподілу доходів і видатків необхідно порівняти їх обсяги в розрізі місяців Складється дуже проста форма:

НАз-

ва показниківв

Планові надходження по місяцях

Січень

Лютий

Берзень

Травень

Черень….

Серпень

Вересень

Жовтень

Листо-пад

Гру-

день

ВСЕГО

ДОХОДИ

ВИДАТКИ

ВІДХИЛЕННЯ

В випадках перевищення видатків над доходами (касовий розрив) слід заздалегідь проаналізувати ситуацію і прийняти попереджувальні заходи:

– перерозподілити видатки;

– прийняти рішення про залучення тимчасових кредитів;

– організувати роботу щодо збільшення надходжень до бюджету та ін.

Основний фінансовий документ, в якому визначаються планові обсяги доходів та джерела їх надходження, а також планові обсяги видатків на рік по спеціальному і загальному фонду.(Постанова КМУ "Про порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги щодо виконання кошторисів доходів і видатків бюджетних установ і організацій'' від 28.02.02 №228).

Кошторис містить дані в розрізі статей економічної класифікації. (Додається).Розробляється кожною бюджетною установою 2 етапи:

  • при визначенні потреби в коштах на своє утримання в майбутньому бюджетному періоді (проект);

  • після затвердження бюджету на підставі лімітної довідки про бюджетні асигнування та їх помісячний розподіл з фінансових органів.

Кошторис розробляється з застосуванням нормативного методу планування видатків, тобто будь-які видатки в бюджеті мають свої норми, які можуть змінюватись, виходячи з можливостей доходної бази та пріоритетних напрямів фінансування, наприклад, мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, мінімальна пенсія, стипендія, різні види виплат з бюджету, наприклад, допомога при народженні дитини.

Кошторис є документом, який складається всіма без виключення бюджетними установами незалежно від відомчої підпорядкованості за єдиною формою в місячний термін після затвердження бюджету.