Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Я І МОЯ МАЙБУТНЯ ПРОФЕСІЯ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
29.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

Тернопільський національний педагогічний університет

ім. В. Гнатюка

Інститут педагогіки і психології

Кафедра практичної психології

Індивідуальне навчально-дослідне

завдання на тему:

« Я І МОЯ МАЙБУТНЯ ПРОФЕСІЯ»

Підготувала

Студентка групи ПС-11

Кулик Ірина

Тернопіль,2012

Зовсім недавно передімною та моїми однолітками постало питання, щодо вибору професії. Я довго вагалась і свій вибір зробила майже в останній момент.Я переглянула безліч спеціальностей різних вищих навчальних закладів, довго радилася з батьками та обговорювала цю тему з друзями. Та до останнього моменту не могла твердо вирішити, яку саме професію мені обрати,але все ж таки зупинилася на психології. Є кілька причин, за якими старшокласники хочуть здобути вищу психологічну освіту. Зазвичай на першому місці - три бажання: приносити користь людям, вирішити власні проблеми, пов’язані з душевним дискомфортом, і багато заробляти.

Прагнення допомагати людям - найбільш реалістична причина мого вибору професії. Будь-який психолог працює в тісному контакті з людьми і для людей при цьому допомагаючи їм.

Поступаючи в університет я й незнала хто такий психолог,а лише чула з розповідей своїх друзів.За короткий час навчання я дізналася багато цікавого про цю професію і думаю,що мій вибір таки правильний.Адже,як показали результати проведених мною тестових завдань,ця професія саме для мене,а також у мене більша схильність до гуманітарного напрямку.Мені приємно допомагати людям, я можу поспівчувати їм у негараздах,проблемах,співпереживати разом з ними,а також уважно вислухати їхнї проблеми.

У наш час багато професій стають все більш актуальними, потрібними та затребуваними на ринку праці. До таких спеціальностей належить і професія психолога. Сьогодні, коли суспільство стало більш динамічним, дуже часто виникають напружені ситуації у стосунках між людьми, в колективах та родинах. У звязку з нестачею спілкування зросла і роль психологічних знань. Постійні негаразди руйнують людську психіку.Зросла кількість самогубств,а останнім часом збільшилась їх кількість у дитячому віці.І якби цим людям була вчасно надана психологічна допомога,то не одне лихо можна було б відвернути.А скільки у світі дітей-сиріт,які також потребують психологічної підтримки?А дітей,батьки яких поїхали на заробітки за кордон?Ці діти потребують батьківської любові,якої їм в той період так невистачає.Незважаючи на повне матеріальне забезпечення,вони обділені морально.І сме в таких випадках допомога психолога є необхідною.Адже досвідчений психолог,як ніхто інший,зможе зрозуміти проблему,вислухати,допомогти,а також відвернути від необдуманих вчинків.

Обрати професію психолога, на мою думку, — означає обрати спосіб життя.

І в цьому, звичайно, є свої плюси та мінуси,( Плюси: використання психологічних знань в повсякденному житті, активне заняття самопізнанням, зміна себе і свого відношення до різних подій і явищ навколишнього світу, стимулювання себе до постійного професійного зростання, а значить і до особистого розвитку, здобуття задоволення при спостереженні результатів своєї роботи.Мінуси: складність при прийнятті світогляду клієнта, необхідність реально допомогти людині, а не просто дати «корисну» пораду, недопустимість проекції власних проблем на клієнта).Як на мене, професія психолога — творча і дуже цікава, вона потребує постійного розвитку та вдосконалення. Робота психолога — це досвід спілкування з різними людьми, досвід, що дає можливість більше розуміти себе й власне життя.Також плюсом цієї професії є постійний пошук, прагнення до духовного розвитку, зростання, наповнення. Якщо у тебе нічого немає — тобі нічого давати іншим людям.

Щодо труднощі,то мені здається,що на перших етапах роботи перед психологом може постати проблема, коли переживання клієнта сприймаються як власні. Але з набуттям досвіду роботи це мине.

Психолог працює з людською психікою, допомагає іншим впоратися з їх життєвими труднощами, займається консультативною, діагностичною і коректувальною роботою.Психолог допомагає всім людям,незалежно від віку,статі,віри та ін.

Завдання психологічної допомоги щодо людей похилого віку полягає:

1. в адаптації до статусу пенсіонера, допомозі клієнту розглянути і оцінити свої інтереси та життєві ресурси , обрати для себе захоплюючу справу;

2. у допомозі у прийнятті старості і всього минулого життя в цілому , у пошуку нових орієнтирів ( формування позитивного образу старості як часу для щастя, розвитку внутрішнього спокою, обговорення всього хорошого, шо є в актуальній життєвій ситуації );

3. у підвищенні загального фону настрою;

4. у підвищенні самооцінки.

До особливих ситуацій , у яких проводиться надання психологічної допомоги людям похилого віку, відносять: втрату близьких, глибоку дипресію, наближення смерті.

Для того щоб переконатися у правильності свого професійного вибору,мною було проведено ряд тестових досліджень. А саме:

1)Дослідження типу особистості за методикою Сьюзен Деллінгер.

Ця діагностична методика дозволяє: миттєво визначити форму особистості, вашу власну форму; дати детальну характеристику особистих якостей і особливостей поведінки будь-якої людини на повсякденному етапі життя, зрозумілою кожному мовою; скласти сценарій поведінки для кожної форми особистості в типових ситуаціях.

В основі цієї методики лежить п’ять фігур:трикутник,квадрат,прямокутник,коло і зигзаг.Намалювавши на аркуші паперу ці фігури,потрібно вибрати з них ту,щодо якої ви можете сказати:це-«Я». Вона дає можливість визначити ваші основні, домінуючі риси характеру та особливості поведінки.

Фігуру,яку я вибрала для себе-це було коло. Це міфологічний символ гармонії. Той, хто впевнено вибирає коло, щиро зацікавлений, перш за все, в хороших міжособистісних відносинах. Вища цінність для Круга - люди, їх благополуччя. Коло - найдоброзичливіший з п'яти форм. Він найчастіше служить тим «клеєм», який скріпляє і робочий колектив, і сім'ю, тобто стабілізує групу.

Круги - найкращі комунікатори серед п'яти форм, перш за все тому, що вони кращі слухачі. Вони володіють високою чутливістю, розвиненою емпатією - здатністю співпереживати, співчувати, емоційно відгукуватися на переживання іншої людини. Коло відчуває чужу радість і відчуває чужий біль як свою власну. Природно, що люди тягнуться до кіл. Кола чудово «читають» людей і в одну хвилину здатні розпізнати удавальника, обманщика. Кола «хворіють» за свій колектив і популярні серед колег по роботі. Проте вони, як правило, слабкі менеджери і керівники у сфері бізнесу. По-перше, Кола в силу їх спрямованості, скоріше на людей, ніж на справу, дуже вже намагаються догодити кожному. Вони намагаються зберегти мир і заради цього іноді уникають займати «тверду» позицію і приймати непопулярні рішення. Для Круга немає нічого важчого, ніж вступати в міжособовий конфлікт. Коло щасливе тоді, коли всі ладнають один з одним. Тому, коли у Круга виникає з кимось конфлікт, найбільш ймовірно, що саме Коло поступиться першим.

По-друге, Круги не відрізняються рішучістю, слабкі в «політичних іграх» і часто не можуть подати себе і свою «команду» належним чином. Все це веде до того, що над кола часто беруть верх сильні особистості, наприклад Трикутники. Кола, здається, не дуже турбуються про те, у чиїх руках буде знаходитися влада, всі були задоволені і колом панував мир. Проте в одному Круги проявляють завидну твердість: якщо справа стосується питання моралі або порушення справедливості.

Коло - це нелінійна форма, і ті, хто впевнено ідентифікує себе з колом, скоріше, відносяться до «правопівкульних" мислителів. «Правопівкульне» мислення більш образне, інтуїтивне; переробка інформації у Кіл здійснюється не в послідовному форматі, а, швидше, мозаїчно, проривами, з пропуском окремих ланок.

Можна сказати, що Круг - природжений психолог. Проте стати на чолі серйозного, великого бізнесу, Кругу не вистачає полушарних організаційних навичок своїх «лінійних братів» косинця і Квадрата.

2)Дифереренійно-діагностичний опитувальник е. А. Клімова.

Використовується для оцінки професійної спрямованості аналізу переваг наданих різним за характером видам діяльності.В основу цієї методики покладена схема класифікації професій,згідно якої всі професії розподіляють на п’ять груп за предметом праці:

«людина-природа»; «людина-техніка»; «людина-людина»; «людина-знакова система»; «людина-художній-образ».

За результатами проведеного тесту найбільш підхожою професією для мене є професія «людина-художній образ». До професій цього відносять групу спеціальностей, які передбачають взаємодію людини з системами художніх образів (їх частинами, елементами, якостями). Подібна взаємодія, як відомо, є специфічною для різного роду занять сфери мистецтва — музики, живопису, театру, художньої літератури і т.ін., а також спеціальностей сфери масової художньої діяльності.

Уся сучасна художня діяльність людини втілюється у різноманітних формах: декоративно-прикладному мистецтві, образотворчому мистецтві (живопис, архітектура, графіка); промисловому (індустріальному) мистецтві, художній фотографії; музиці, літературі, хореографії; синтетичному мистецтві (театр, кіномистецтво, телебачення, цирк, естрада).Мені найбільше імпонують художні фотографії(так як це є моїм захопленням) і хореографія(адже я професійно займаюся бальними танцями).

3)Опитувальник для визначення провідних мотивів професійної діяльності.

Методка призначена для виявлення мотивів діяльності.Під мотивацією традиційно розуміють спонукання, які викликають активність і визначають її спрямованість. Мотивація, визначаючи поведінку і діяльність, чинить вплив на професійне самовизначення, на задоволеність своєю працею.

Професійна мотивація - це дія конкретних спонук, які визначають вибір професії та тривалість виконання обов’язків, які пов’язані з професією. Професійна мотивація ,формується у молоді під впливом факторів оточуючої дійсності,профорієнтаційної роботи, яка проводиться у школі або у відповідних центрах профорієнтації.

Мотивація,визначаючи поведінку і діяльність,чинить вплив на професійне самовизначення,на задоволеність своєю працею.

Я визначила свою провідну групу мотивів це-мотиви соціальної значущості праці(розуміння суспільної корисності виконуваної роботи).

Виявлено, що для всіх жінок на першому місці стоїть соціальна значимість професійної діяльності, а для чоловіків - характерним є коливання між соціальною значимістю професійної діяльності та професійною майстерністю. Всі інші мотиви виражені у меншому ступені.

4)Методика Дж. Холланда.

За допомогою цієї методики ми повинні навчитись діагностувати особистісні чинники професійної діяльності,визначити свій тип особистості.Відповідно до типології особистості американського психолога Дж. Холланда розрізнають шість психологічних типів людей:реалістичний, інтелектуальний, соціальний, конвенціональний, заповзятливий, артистичний.Кожен тип характеризується певними особливостями темпераменту , характеру і т. п.. Кожному психологічному типу відповідає 14 різних професій. Це врівноважує шкали в кількісному відношенні і дозволяє здійснювати порівняння вираженості того чи іншого типу «всередині» кожного випробуваного. У зв'язку з цим певного психологічного типу особистості відповідають професії, в яких людина може досягти найбільших успіхів.

Опрацювавши даний метод визначення типу особистості, в результаті я з’ясувала, що у мене соціальний тип особистості.

Соціальний тип відрізняється вираженими соціальними вміннями,потребами в численних соціальних контактах. Незалежний від оточуючих, успішно пристосовується до обставин. Емоційний та чутливий. У структурі інтелекту виражені вербальні здібності. Має прагнення повчати і виховувати оточуючих, здатність до співчуття і співпереживання. Найбільш бажані сфери діяльності:психологія, медицина, педагогіка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]