Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 moloko.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Фальсифікація молока

І. Розбавлення водою знижує кислотність, густину, вміст жиру, білків, сухого залишку.

К ількість добавленої води розраховується по формулі:

А – густина нормального молока ( або вміст жиру)

В – розбавленого молока

ІІ. Додавання соди і аміаку для зниження кислотності. Це призводить до розвитку гнильної мікрофлори (отруйних речовин), так як молочна кислота, яка затримує цей фактор, відсутня.

Анормальне молоко – молозиво, стародійне, маститне, лейкозне, молоко з антибіотиками ( мало або багато Са).

Прогіркле молоко (ліпаза), з картонним (капустним) присмаком (внаслідок окислення жиру, розкладу сонячним промінням метіоніну). Ці зміни пов’язані із зміною жиру, білків молока (під дією ферментів, світла і т.д., каталізатори реакцій Сu, Fe.)

5.Біохімічні процеси, які відбуваються при виробництві кисломолочних продуктів

Сумарне рівняння :

С12Н22О11 + Н2О → 4 СН3СНОНСООН

Молочнокислі бактерії при зброджуванні цукру утворюють леткі кислоти (оцтова, пропіонова, валеріанова, і ін.), карбонільні сполуки (діацетил, ацетальдегід, спирт, вуглекислота. Залежно від кінцевих продуктів всі молочнокислі бактерії поділяються на гомоферментативні і гетероферментативні (аромоутворюючі).

Гомо - Str. lactis, S. thermophilus, S. cremosis, Lbm. bulgaricum, Lbm. Acidophilum Гетеро - Str. diacetilactis, Str. acetoinicus.

Шляхом комбінування різних видів і регулювання температури одержують продукти з необхідними смаковими, ароматичними властивостями. У кисломолочних продуктах із змішаним бродінням (кефір, кумис, та ін.) утворюются великі кількості спирту (1-2,5%) і вуглекислоти. Збудником спиртового бродіння є молочні дріжджі.

Накопичення молочної кислоти має велике значення для утворення білкового згустку. При кислотній коагуляції знижується від’ємний заряд казеїну (так як Н+ подавляють дисоціацію карбоксильних груп і груп фосфатної кислоти – досягається рівновага в ізоелектричній точці рН 4,6), а також порушується структура ККФК (відщеплюються СаНРО4 і Са), що додатково дестабілізує казеїнові міцели.

Під дією сичужного фермента казеїн перетворюється в параказеїн, який має ізоелектричну точку в менш кислому середовищі рН 5-5,2. В ізоелектричній точці казеїнові частини при зближенні агрегують, утворюють ланцюжки (нитки), а потім сітку в ячейки якої захвачують дисперсійне середовище з жировими шариками і іншими складовими .

Згустки, утворені при кислотній коагуляції менш стійкі ніж сичужні. Структуру сичужних згустків додатково стабілізують (зміцнюють) кальцієві містки, що утворюються між частинками параказеїну.

Синерезис – ущільнення згустку з витісненням рідини. Швидкість і якість залежить від казеїну, концентрації сухих речовин, жиру, бактеріальної закваски, температури, механічної обробки, кількості хлориду кальцію, кислотності та ін.

Для кисломолочних продуктів (напоїв) і сметани синерезис – небажаний. Тому при їх виготовленні використовують бактеріальні закваски необхідного складу, в нежирну сировину додають сухе молоко або білкові наповнювачі. При виробництві творогу, сиру - навпаки.

Якість кисломолочних продуктів залежить від складу і якості молока, виду і активності бактеріальних заквасок, режимів пастеризації, гомогенізації сквашування, визрівання та ін. факторів.

  • Так весною погіршуються технологічні властивості молока – знижується швидкість утворення і густина згустку; Введення в закваску Str. сremosis, Lbm. аcidophillum збільшує густину продукту;

  • З підвищенням температури пастеризації збільшується міцність згустку і знижується інтенсивність відділення сироватки;

  • Густина продукту підвищується пропорційно тиску при гомогенізації, що приводить до уповільнення синерезису (тому при виробленні сиру не застосовується).

  • Закінчення процесу бродіння (температурний режим залежить від бактерій) встановлюють за кислотністю згустку. Потім слідує стадія охолодження (для зупинення молочнокислого бродіння) і визрівання, коли накопичуються леткі кислоти, спирт, вуглекислота. У процесі визрівання продукту остаточно формується і зміцнюється структура продукту. Краще виділяє сироватку кислотно-сичужний згусток з додаванням СаCl2.

Дієтичні властивості кисломолочних продуктів полягають у тому, що вони покращують обмін речовин, стимулюють виділення шлункового соку, збуджують апетит. Наявність в їх складі мікроорганізмів, здатних приживатися в кишечнику і подавляти гнильну мікрофлору, приводить до гальмування процесів гниття і зупинення утворення отруйних продуктів розкладу білка, надходження їх у кров.

15