Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Удачин В.Г..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
361.98 Кб
Скачать

3. Обчислення найбільш ймовірного значення результату вимірювання

Найбільш ймовірне значення шуканого результату є середнє арифметичне ряду (вибірки), що визначається за формулою

. (11)

Ця оцінка є обґрунтованою і незміщеною для будь-якого закону розподілу випадкових величин. При нормальному законі розподілу вона і ефективна.

4. Обчислення середньоквадратичного відхилення результату вимірювання

Середньоквадратичне відхилення (СКВ) звичайно обчислюється за формулою Бесселя:

(12)

Витяг квадратного кореня (процедура нелінійна) приводить до деякого зсунення оцінки . Для виправлення цього зсунення вводять поправочний коефіцієнт Мк (див. таблицю додатка 5, у таблиці параметр К обчислюється по формулі К = n - 1).

Тоді розрахунок СКВ виконується за формулою

. (13)

Величина , яка називається вибірковим чи емпіричним стандартом, є обґрунтованою (обґрунтована оцінка при збільшенні обсягу вибірки наближається до істинного значення величини), але не ефективною оцінкою. Вона лише асимптотично ефективна, тобто її власне розсіювання відносно прагне до мінімального при необмеженому збільшенні n значень Хi у вибірці. Але навіть з урахуванням зростання точності формули (13) відносна помилка визначення і при дуже великих n (порядку тисячі) складає кілька відсотків. Тому значення більше чим із двома значущими цифрами не записують.

5. Оцінка анормальності окремих результатів вимірювань

Якщо виникає підозра в анормальності деякого окремого вимірювання Хк, результат якого помітно відрізняється від інших(грубий промах), потрібно скористуватися критерієм анормальності результатів спостережень. Обчислюється показник анормальності

. (14)

Потім при імовірності Р = 0,95, для даного обсягу вибірки n з таблиці додатка 5.1 знаходять параметр . Критерієм анормальності є умова

, (15)

Якщо ця умова дотримується, то імовірність даного результату виміру Хк менше 1-Р. Отже він анормальний і повинний бути виключений з даної вибірки. Після чого значення Х и повинні бути обчислені знову.

6. Похибка середнього арифметичного

Обчислення похибки середнього арифметичного здійснюється за формулою

(16)

У формулі (16) величина характеризує точність як оцінку математичного сподівання випадкової величини Х. З (16) видно, що чим більше n, тим менше Х і тим менше значення випадкової складової похибки вимірювання.

7. Обчислення довірчих меж гр випадкової складової похибки результату вимірювання

Довірчий інтервал випадкової складової звичайно розташований симетрично відносно величиниХ. Значення довірчої межі мвс обчислюється за формулою

(17)

де tp – коефіцієнт довіри; Х – похибка середнього арифметичного.

Коефіцієнт tp у загальному випадку залежить від обсягу вибірки n і прийнятої або заданої імовірності Р. Його значення, обчислені на підставі розподілу Стьюдента, дані в додатку 6 (тут число ступенів волі К = n –1).

Обчислення довірчих меж Хн і Хв (відносно Х), як правило виробляється з двосторонньою імовірністю Р = 0,95. В окремих випадках, коли експеримент неможливо повторити, приймають Р = 0,99. Тільки в особливо відповідальних випадках, наприклад, зв'язаних з життям людей допускається приймати Р = 0,999.