Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гукова М.В. Корпоративне управління лекції.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
815.1 Кб
Скачать

2.4 Права акціонерів. Чинне законодавство та статути акціонерних товариств про права акціонерів.

В процесі масової приватизації в Україні більшість середніх та великих державних підприємств перетворено на акціонерні товариства. Акціонерами приватизованих підприємств стали працівники підприємств, посередники, інвестори та інші фізичні та юридичні особи, які придбали право власності на акції під час пільгового та відкритого продажу.

Стати акціонером можна двома шляхами:

  • виступаючи засновником Товариства8;

  • придбавши акції вже створеного Товариства9.

Придбаваючи акції Товариства, акціонери розраховують на отримання частки прибутку Товариства, отримання доходу в результаті зростання вартості акцій Товариства, а також на участь в управлінні справами Товариства. Працівники та керівники придбавають акції Товариства з метою підвищення свого впливу на прийняття рішень щодо діяльності Товариства. Зовнішній інвестор може придбавати акції з метою отримання контролю над діяльністю Товариства.

Набувши статусу акціонерів, такі особи отримують увесь комплекс прав та обов’язків, що передбачені в чинному законодавстві та установчих документах акціонерного товариства.

Права акціонерів в Україні врегульовані Законами України “Про господарські товариства”, “Про цінні папери та фондову біржу”, “Про власність”, нормативними документами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також локальними нормативними актами (рисунок 1).

Рисунок 1 - Права та обов’язки акціонерів

Відповідно до чинного законодавства та типового статуту акціонерного товариства, яке створено в процесі приватизації, акціонери мають такі права:

1. Брати участь в управлінні справами ВАТ;

2. Обирати органи управління та бути обраними до їх складу;

3. Брати участь у розподілі прибутку та отримувати частину прибутку (дивіденди);

4. Брати участь у розподілі майна під час ліквідації ВАТ;

5. Вільно розпоряджатися акціями, що їм належать;

6. Отримувати інформацію про діяльність ВАТ;

7. Користуватися іншими правами, передбаченими чинним законодавством та установчими документами акціонерного товариства.

  1. Брати участь в управлінні справами ат.

Дане право реалізується через участь у загальних зборах акціонерів. Таке право співвідноситься з обов’язком АТ особисто повідомити всіх осіб-власників іменних акцій про дату, місце та час проведення загальних зборів. Усі акціонери, незалежно від кількості та класу акцій, якими вони володіють, мають право брати участь у загальних зборах. Акціонер має право брати участь у зборах безпосередньо або через уповноважену особу. Остання повинна діяти на підставі довіреності.

Акціонери здійснюють контроль та управління діяльністю Товариства шляхом використання свого права голосу на Загальних зборах акціонерів, а також обрання членів Спостережної ради та (або) Правління10.

Право акціонерів на участь в прийнятті найважливіших рішень життєдіяльності Товариства гарантується законом11. До компетенції Загальних зборів акціонерів належить прийняття рішень з таких питань:

  1. визначення основних напрямів діяльності Товариства і затвердження його планів та звітів про їх виконання;

  2. внесення змін до Статуту Товариства, в тому числі у зв’язку із зміною розміру статутного фонду Товариства;

  3. обрання та відкликання членів Спостережної ради, Правління та Ревізійної комісії Товариства;

  4. затвердження річних результатів діяльності, фінансової звітності Товариства, включаючи його дочірні підприємства, затвердження звітів і висновків Ревізійної комісії;

  5. прийняття рішень щодо порядку розподілу прибутку, включаючи виплату дивідендів та покриття збитків;

  6. створення, реорганізація та ліквідація дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їх статутів та положень;

  7. затвердження правил процедури та інших внутрішніх документів Товариства, визначення організаційної структури Товариства;

  8. визначення умов оплати праці посадових осіб Товариства, його дочірніх підприємств, філій та представництв;

  9. прийняття рішень щодо притягнення до майнової відповідальності посадових осіб органів управління Товариства;

  10. вирішення питання про придбання Товариством акцій, що випускаються ним;

  11. затвердження договорів (угод), укладених на суму, що перевищує зазначену в Статуті Товариства;

  12. прийняття рішення про припинення діяльності Товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.