Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 та 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
38.76 Кб
Скачать

Іноземці за законодавством України, їх правоздатність та дієздатність

Відповідно до ст.1 З.У. від 04.02.1994р. «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземцем визначається особа, яка не перебуває у громадянстві в Укарїні і є громадянином (підданим) іншої держави або держав. Особою без громадянства є особа, яку жодна держава відповідно до власного законодавства не вважає своїм громадянином.

Залежно від мети та строку перебування в Україні можна виділити такі категорії іноземних громадян та осіб без громадянства як: іммігранти, іноземці, які тимчасово перебувають на території України, біженці та особи, яким надано політичний притулок.

Іммігранти. До таких належать іноземці чи особи без громадянства, які отримали дозвіл на імміграцію і прибули в Україну на постійне проживання або, перебуваючи в Україні на законних підставах, отримали дозвіл на імміграцію і залишилися в Україні на постійне проживання.

Іноземці, які тимчасово прибувають на території України. Статус іноземних громадян та осіб без громадянства, що тимчасово перебувають на території України, залежить від мети та строку їх перебування. Як уже зазначалося, в`їзд таких осіб на територію України здійснюється на підставі належним чином оформлених в`їздних візових документів, хоча із багатьма країнами наша країна уклала угоди про безвізовий режим.

Біженці. Правовий статус біженців на території України врегульовано законами України від 21.06.2001р. «Про біженців», від 10.01.2002р. «Про приєднання України до Конвенції про статус біженців та Протоколу щодо статусу біженців» і Конвенцією про статус біженців від 28.07.1951р.

Особа із цим статусом не може бути примусово повернута до країн, де її життю або свободі загрожую небезпека через її расу. Віросповідання (релігію), національність, громадянство (підданство), належність до певної соціальної групи або політичні переконання.

Особи, яким надано політичний притулок. Відповідно до ст.26 Конституції України, ст.4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземцям та особам без громадянства може бути надано притулок у порядку, встановленому законом. Проте на жаль, спеціального закону ще й не прийнято.

Щодо правоздатності іноземців в Україні, відмітимо, що така визначається правом держави їх перебування, тобто, правом України, однак із винятками, а саме:

а)відповідно до п.2 ст.22 ЗК України землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземним громадянам, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. А ті які отримані у спадщину у відповідності до п.4 ст.81 ЗК України протягом року підлягають відчуженню.;

б)іноземці не можуть обирати і бути обраними до органів влади та органів місцевого самоврядування, а також брати участь у референдумі;

в)іноземці не можуть бути членами політичних партій;

г)іноземці не можуть призначатися на окремі посади, займатися певною трудовою діяльністю;

г)на іноземців не поширюється загальний військовий обов`язок.4