Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3МОп КУРСОВАЯ МАРКЕТИНГ 2012-2013.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
481.79 Кб
Скачать

1.Зміст курсової роботи

Дисципліна «Маркетинг» є фундаментальною та професіонально-орієнтованою в системі економічної підготовки, курсова робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків.

У вступі роботи потрібно обґрунтувати актуальність тематики роботи, мету роботи, задачі, об’єкт та предмет дослідження у теоретичному розділі роботи.

Розділ 1 полягає в розкритті сутності, змісту та понять одного з напрямків маркетингової діяльності (напрямок визначається за індивідуальним варіантом студента згідно табл. 1).

Розділ 2 є аналітико-розрахунковим та присвячується вивченню та аналізу ринку визначених товарів (товар обирається згідно табл. 2) .

У першому розділі студент повинен зробити ретроспективний огляд навчальної та періодичної літератури з конкретної тематики за індивідуальним варіантом. Матеріал можна представити у наступному розрізі: сутність, зміст та задачі вивчення теми, основні поняття, принципи, підходи, методи, визначення, терміни та історія їх розвитку; сучасний стан їх використання у ринковому господарстві України. Обсяг цього теоретичного розділу – 20-25 сторінок.

Нижче наведені теми до першого розділу курсової роботи за індивідуальними варіантами (див. табл. 1).

У другому розділі необхідно зробити аналіз ринку конкретного товару і формування прогнозу його розвитку на 30-40 сторінках. Виконання цього завдання пропонується за наступним планом:

    1. Аналіз та динаміка попиту

2.1.1 Групування інформації ринку у динаміці по показниках

2.1.2. Проблеми розвитку ринку та його перспективи

2.2. Аналіз використання цінових та нецінових факторів у конкурентній боротьбі

2.2.1. Аналіз динаміки цін

      1. Підвищення попиту за рахунок використання реклами, марочних назв та т. і.

2.2.3. Державне регулювання ринку.

Вихідною інформацією для цього є аналітичний огляд ринку будь-якого товару в періодичних виданнях за три – п’ять років. Студентові пропонується обрати товар за переліком (табл. 2). Починаючи з характеристики обраного товару, групування інформації ринку у динаміці пропонується зробити по показниках: обсяг виробництва й попиту, асортимент за різними ознаками, кількість та характеристика учасників ринку (споживачі, виробники), обсяг й тенденції експорту-імпорту.

При цьому студент повинен продемонструвати вміння пошуку та використання для аналізу статистичних показників для виявлення тенденцій розвитку на ринку. Це такі показники, як темпи росту (приросту), структура, абсолютне та відносне відхилення і т. ін.

Характеризуючи проблеми розвитку ринку потрібно виявити можливість перерозподілу ринку у разі появи на ринку нових виробників та характер конкуренції між існуючих, чіткого позиціонування різних категорій товару по ціновим сегментам й категоріям споживачів, перспективних дій щодо асортиментної політики на ринку та прогнозування.

Аналіз використання цінових факторів у конкурентній боротьбі потрібно базувати на аналізі динаміки цін різних виробників за декілька років. Доцільно визначити сезонні коефіцієнти та розподіл видів товару за рівнем цін; виявити характер попиту за ціною на товар.

Аналіз використання нецінових факторів у конкурентній боротьбі рекомендується почати зі структури товарного ринку «з позиції упаковки», виявленні кількості товарних марок за географічною ознакою. Необхідно розглянути рекламу та мерчандайзинг, як методи просування товару на ринок. Аналіз державного регулювання товарного ринку повинен охопити як проблеми з сировиною для цього товару, так і обмеження експорту-імпорту.

У висновку курсової роботи необхідно узагальнити основні результати проведення теоретичного та аналітичного досліджень окремо. Навести основні аналітичні показники, які характеризують товарний ринок, його тенденції. У додатках роботи помістити результати використання у аналітичній частині програмного забезпечення (3-4 додатки) та другорядну або громіздку інформацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]