Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01 Лекц № 9; Т № 7_1.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
125.08 Mб
Скачать

3. Застосування сил та засобів тилового забезпечення з’єднання в бою (під час маршу).

3.1. Підготовка військового тилу

(Слайд № 24) Успіх тилового забезпечення у з’єднаннях і частинах в ході бойових дій у повній мірі залежить від своєчасної та якісної підготовки їх тилу.

Підготовка тилу – складова частина організації тилового забезпечення в з’єднаннях і частинах.

(Слайд № 24) Підготовка тилу здійснюється одночасно з підготовкою військ. Її організує заступник командира з’єднання (частини) з тилу через начальників служб і командирів частин (підрозділів) тилу.

(Слайд № 24) За змістом заходів і черговістю їх виконання підготовка тилу поділяється на завчасну і безпосередню.

Завчасна підготовка військового тилу проводиться у мирний час. Безпосередня підготовка тилу здійснюється, як правило, перед початком воєнного конфлікту та в ході бойових дій і включає: переведення його з мирного на воєнний стан, уточнення планів та завершення підготовки бойових дій у тиловому відношенні.

Безпосередня підготовка тилу з’єднань (частин) з визначеними строками готовності починається з моменту отримання завдання щодо переведення його з мирного на воєнний стан, а у з’єднаннях (частинах) постійної готовності - з моменту отримання (уточнення) бойового завдання і завершується до строку готовності військ до бою (пересування).

Для з’єднань і частин з визначеними строками готовності безпосередня підготовка тилу передбачає відмобілізування та уточнення раніше розроблених планів.

Переведення тилу з мирного на воєнний стан включає приведення його в бойову готовність ПОВНА та відмобілізування тилових частин і підрозділів. Приведення тилу у бойову готовність ПОВНА здійснюється у суворо встановленому порядку. При цьому, після проведення передбачених підготовчих заходів, органи управління тилом, тилові частини і підрозділи виходять з місць постійної дислокації у призначені райони або відмобілізовуються (приводяться у бойову готовність) у пунктах постійної дислокації; розгортається система зв`язку тилу; здійснюється доукомплектування тилових частин і підрозділів до штатів воєнного часу; приводяться в готовність до застосування у ході бойових дій всі види техніки тилу; передається за призначенням казармений фонд, надлишкові запаси матеріальних засобів і майна; посилюється охорона та оборона тилу, радіаційне та хімічне спостереження.

В результаті проведення цих та інших заходів військовий тил повинен бути повністю готовий до виконання завдань щодо забезпечення частин (підрозділів) в ході бойових дій.

Відмобілізування тилу здійснюється за раніше розробленими планами. Заступники командирів з`єднань (частин) з тилу та начальники служб безпосередньо керують відмобілізуванням підпорядкованих їм частин і підрозділів тилу. З цих питань вони підтримують тісну взаємодію з штабами своїх з`єднань (частин), а також з відповідними військовими комісаріатами та органами місцевого управління. Одночасно з відмобілізуванням проводиться бойове злагодження частин і підрозділів тилу з метою вивчення їх особовим складом табельного озброєння та техніки, відпрацювання функціональних завдань та дій у складі своїх частин і підрозділів.

Напередодні чи з початком воєнного конфлікту здійснюється (завершується) безпосередня підготовка бойових дій, у тому числі і в тиловому відношенні. При цьому уточнюються (приймаються) згідно з конкретною обстановкою, яка склалася, рішення на тилове забезпечення частин (підрозділів) і уточнюються усі документи з його планування, доводяться до виконавців уточнені завдання, здійснюється розгортання тилу з зайняттям тиловими частинами і підрозділами призначених їм районів, уточнюється організація тилового забезпечення частин (підрозділів) і взаємодія тилу, проводяться заходи з безпосередньої підготовки тилу і його частин (підрозділів) до забезпечення частин (підрозділів) у ході бойових дій, з його захисту, охорони і оборони, організується управління тилом та здійснюються інші заходи. За будь-яких умов підготовка бойових дій в тиловому відношенні повинна здійснюватися приховано з підтриманням високої бойової готовності тилу.

Заходи безпосередньої підготовки частин і підрозділів тилу, як правило, передбачають: доукомплектування їх особовим складом, транспортними засобами та іншою технікою тилу, передбаченими штатами і табелями до них, а також запасними частинами і приладдям; забезпечення боєприпасами, пальним та іншими матеріальними засобами до установлених норм; проведення занять з особовим складом з урахуванням виконання наступних завдань в конкретній обстановці; технічне обслуговування і ремонт техніки тилу; укладання вантажів на автомобілі, їх надійне укриття і зберігання; укомплектування автомобілів світломаскувальними і світлосигнальними пристроями, засобами підвищення прохідності та іншим.

Основні заходи щодо завершення підготовки до бойових дій у тиловому відношенні проводяться: до початку воєнного конфлікту - як правило, у пунктах постійної дислокації чи в районах зосередження; у ході бойових дій - у вихідних районах чи безпосередньо в районах, які займають війська. Зміст і обсяг цих заходів визначаються: умовами переходу з’єднання (частини) до бойових дій, їх бойовим і чисельним складом; наявністю та станом сил і засобів тилу, шляхів підвезення та евакуації, характером місцевості; кліматичними та іншими факторами.

За будь-яких умов заходи щодо підготовки бойових дій у тиловому відношенні повинні проводитись приховано з підтриманням високої бойової готовності військового тилу.