Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01 Лекц № 9; Т № 7_1.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
125.08 Mб
Скачать
  1. Військовий тил та його завдання

Військовий тил (Слайд № 7) є складовою частиною тилу Збройних Сил. Він призначений для підтримання бойової готовності та боєздатності військ і направлено на задоволення їх матеріальних, транспортних, медичних, побутових та інших потреб, а також проведення заходів ветеринарно-санітарного нагляду.

На військовий тил покладається, крім того, (Слайд № 7)поховання полеглих у бою та померлих воїнів, а також забезпечення продовольством військовополонених до передачі їх за призначенням.

Вирішення всіх цих завдань складає основний зміст тилового забезпечення у військовій ланці. Поряд з бойовим, технічним та медичним забезпеченням тилове забезпечення є складовою частиною забезпечення бойових дій військ.

Військовий тил, крім того, вирішує завдання транспортного забезпечення, а також технічного забезпечення частин і підрозділів по службах тилу, яке є видом технічного забезпечення бойових дій військ. (Далі всі положення щодо тилового забезпечення військ відносяться (в частині, що стосується) і до їх технічного забезпечення по службах тилу).

Таким чином, для досягнення з'єднаннями і частинами успіху в бою військовий тил в їх інтересах вирішує ряд завдань. З метою систематизації основних завдань військового тилу їх можна умовно поділити на (Слайд № 8) завдання щодо матеріального забезпечення та інші завдання тилу.

Основними завданнями військового тилу щодо матеріального забезпечення є: (Слайд № 9)

- безпосереднє забезпечення з'єднань, частин і підрозділів матеріальними засобами;

- утримання встановлених запасів матеріальних засобів;

- підвезення матеріальних засобів (у тому числі і води), евакуація несправного і непотрібного для бою вітчизняного, а також трофейного озброєння, техніки і майна; (Слайд № 10)

- заправлення бойової та іншої техніки пальним;

- організація харчування і забезпечення хлібом особового складу;

- лазнево-пральне обслуговування, а також ремонт, дезинфекція та дезінсекція речового майна.

До інших завдань тилу належать: (Слайд № 11) технічне забезпечення з'єднань, частин і підрозділів по службах тилу; здійснення ветеринарного нагляду за забезпеченням частин і підрозділів продовольством; поховання полеглих у бою і померлих воїнів; забезпечення продовольством і обслуговування військовополонених до передачі їх за призначенням.

В умовах сучасного загальновійськового бою традиційні завдання військового тилу не тільки зросли за обсягом завдань, які виконуються, але змінились також і шляхи їх вирішення. Наприклад, довелось переглянути розміри запасів матеріальних засобів, порядок їх ешелонування і маневру ними в бою; уточнити систему матеріального забезпечення військ, а в деяких випадках (для ракетних з'єднань і частин) розробити абсолютно нову.

Безпосереднє забезпечення з’єднань, частин і підрозділів матеріальними засобами проводиться з метою доведення пального, продовольства, речового майна, різноманітної техніки тилу та інших матеріальних засобів, отриманих централізовано (від заготівлі з місцевих ресурсів, як трофеї), до безпосередніх споживачів (особового складу і техніки) для використання за прямим призначенням у бою чи при виконанні частинами і підрозділами повсякденних завдань.

Утримання встановлених запасів матеріальних засобів, як основа матеріального забезпечення, здійснюється з метою своєчасного переведення військового тилу з мирного положення на воєнне, задоволення в них потреби військ, поповнення витрати і втрат в бою з метою підтримання достатньої забезпеченості з’єднань, частин і підрозділів. Успішне вирішення цього завдання досягається правильним ешелонуванням, розосередженням і укриттям запасів матеріальних засобів і своєчасним їх підвезенням в частини і підрозділи.

Підвезення матеріальних засобів (у тому числі і води) – одне з головних завдань матеріального забезпечення частин (підрозділів). Це означає, що навіть порушення шляхів підвезення та евакуації, відрив органів тилу від частин і підрозділів не можуть бути виправданням несвоєчасного їх матеріального забезпечення.

Утримання установлених запасів і підвезення матеріальних засобів – це двоєдине завдання, так як у ньому чітко проявляється взаємозалежність перерахованих заходів при виконанні завдань військового тилу. Величина запасів, які створюються, і обсяг підвезення матеріальних засобів залежать, в основному, від їх витрати і втрат в бою.

Евакуація несправного і непотрібного для бою вітчизняного, а також трофейного озброєння, техніки та майна проводиться з метою використання цих матеріальних засобів як додаткових джерел в межах планового забезпечення частин та підрозділів і підвищення їх бойових можливостей. Евакуація здійснюється штатними евакуаційними і попутними транспортними засобами з’єднань, частин та підрозділів.

Заправлення бойової та іншої техніки – завершальний етап забезпечення військ пальним. Заправлення організовується з метою швидкого відновлення витрачених запасів пального при машинах для їх безперервної участі в бойових діях (здійсненні маршу). Успішне виконання цього завдання досягається спільними зусиллями командирів з’єднань і частин, їх заступників з тилу і озброєння, начальників служб, командирів підрозділів, особового складу служби пального і мастильних матеріалів і водіїв машин.

Забезпечення особового складу гарячою їжею і хлібом обов’язкове за будь-яких умов обстановки, тому що повноцінне і високоякісне харчування компенсує енерговитрати організму військовослужбовців і сприяє підтриманню їх здоров’я і боєздатності (роботоздатності), підвищенню стійкості організму до різних навантажень, а також у значній мірі позитивно впливає на моральний дух військ.

Лазнево-пральне обслуговування направлене на збереження здоров’я і боєздатності військовослужбовців, забезпечення профілактики їх захворювань, покращання побуту воїнів, попередження передчасного зносу обмундирування і білизни.

Технічне забезпечення частин і підрозділів по службах тилу – складова частина технічного забезпечення бойових дій військ. Технічне забезпечення по службах тилу організовується і здійснюється з метою підтримання у справному стані, постійній готовності до застосування та забезпечення надійної роботи наявної у частинах та підрозділах техніки тилу.

Ветеринарний нагляд проводиться з метою визначення можливості використання на забезпечення частин і підрозділів продовольства, контролю за його зберіганням, засобами і умовами перевезень і районами заготівель.

Поховання воїнів, які загинули в бою та померли - це воїнський обов’язок. Поховання здійснюється з метою очищення районів бойових дій і розміщення військ від трупів людей, які загинули, для підтримання санітарного благополуччя і високого морально-психологічного стану особового складу. Поховання обов’язкове за будь-яких умов обстановки.

Забезпечення продовольством і обслуговування військовополонених до передачі їх за призначенням здійснюється в установленому порядку за розпорядженням заступника командира з’єднання з тилу із метою виконання умов та правил, які визначаються нормами міжнародного права.

Вирішення всіх цих завдань, крім технічного забезпечення по службах тилу, складає основний зміст тилового забезпечення у військовій ланці.

Необхідно мати на увазі, що військовий тил частково вирішує і завдання транспортного забезпечення, тому що забезпечення частин і підрозділів він здійснює з використанням автомобільних і (при наявності) інших комунікацій, а також шляхом виділення (розподілу) транспортних засобів для їх використання з метою підвезення матеріальних засобів, евакуації, маневру силами та засобами тилу.

(Слайд № 12) У зв'язку з тим, що перераховані вище завдання військового тилу різноманітні, складні і значні за обсягом, для їх виконання необхідні спеціальні формування, які мають визначене функціональне призначення і укомплектовані особовим складом і відповідною технікою.

Такі формування у вигляді частин і підрозділів тилу є у складі з'єднань, частин і підрозділів усіх родів військ і спеціальних військ. Згідно з призначенням основні формування військового тилу Сухопутних військ поділяються на частини (підрозділи) матеріального забезпечення та інші.

Військовий тил є кінцевою ланкою в загальній структурі Тилу Збройних Сил, що визначає його особливу роль в досягненні успіху в бою. Ця роль визначається тим, що військовий тил забезпечує безпосередньо з'єднання, частини, підрозділи, кожного військовослужбовця, системи озброєння і техніки всім необхідним для бою і повсякденної діяльності. Образно кажучи, військовий тил є потенціалом їх енергії і бойової могутності. Військовий тил - це запаси ракет і боєприпасів, і, як наслідок, потужний вогневий удар по противнику, тил - це пальне для бойових та інших машин, а значить рух, кидок, маневр; тил - це гаряча їжа для військовослужбовців, їх санітарно-гігієнічне миття, організація побуту, створення умов для відпочинку і обігріву в хвилини затишку, що зумовлює особливий емоційний настрій у особового складу, необхідний для перемоги в бою. Ось чому найменші порушення в виконанні військовим тилом своїх завдань можуть зразу ж відбитись на бойовій діяльності з'єднань, частин і підрозділів, так як тил і боєздатність військ нероздільні.

Забезпечення частин і підрозділів військовий тил здійснює з використанням автомобільних та інших комунікацій, а також виробничих підприємств і об`єктів місцевої військово-економічної бази.