Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
546.3 Кб
Скачать

3.Текстовий редактор WordPad.

Редактор WordPad призначений для роботи з текстовими документами різних розмірів та типів. Причому текст цих документів може містити елементи форматування. Під форматуванням будемо розуміти зміну різних параметрів тексту – розмірів, кольору, шрифту та інших. Запуск цієї програми відбувається за допомогою команди меню: ПускПрограммыСтандартныеWordPad. Меню WordPad складається з багатьох пунктів, найважливіші з них винесені у вигляді кнопок на панель інструментів. Крім панелі інструментів, вікно редактора містить панель форматування, лінійку та стрічку стану. Всі ці чотири компоненти вікна можна включити або відключити за допомогою відповідних пунктів меню Вид.

Панель інструментів WordPad містить наступні кнопки, що відповідають командам меню:

Кнопка

Команда меню

Дія

ФайлСоздать

Створення нового документу

ФайлОткрыть

Відкриття існуючих документів

ФайлСохранить

Збереження змін у документі (при першому збереженні необхідно вказати ім’я та тип новоствореного документу, папку, де він буде збережений)

ФайлПечать

Друк відкритого документу

ФайлПредварительный просмотр

Попередній перегляд документу перед друком

ПравкаНайти

Пошук текстової інформації у документі

ПравкаВырезать

Переміщення виділеного фрагменту документа у буфер обміну

ПравкаКопировать

Копіювання виділеного фрагменту документа у буфер обміну

ПравкаВставить

Вставлення раніше скопійованої інформації з буферу обміну у позицію курсору

ПравкаОтменить

Відміна останньої дії

ВставкаДата и время...

Добавлення у документ системної дати і часу

Панель форматування містить кнопки, що відповідають за параметри команд меню Формат: Шрифт…, Абзац..., Маркер.

Кнопка

Дія

Зміна шрифту для виділеного фрагменту тексту

Зміна розміру символів для виділеного фрагменту тексту

Зміна нарису шрифту для виділеного фрагменту тексту

Напівжирне виділення тексту (Так)

Виділення тексту курсивом (Так)

Підкреслення тексту (Так)

Вибір кольору для виділеного тексту

Вирівнювання тексту у межах абзацу

Добавлення маркеру списку до вибраного абзацу

Л інійка містить кнопки-трикутники, за допомогою яких можна змінювати відступи виділених абзаців.

► Завдання. Відкрити редактор WordPad. Знайти панель інструментів, панель форматування, лінійку. Створити новий документ за допомогою меню ФайлСоздать. Виберати тип документу – Документ в формате RTF. В меню Вид вибрати пункт Параметры..., у діалоговому вікні, що з’явиться, на закладинці Rich Text вибрати значення параметру Перенос по словамВ границах полей. Після чого натиснути ОК.

Введення тексту з клавіатури у вікні редактора відбувається в тому місці робочого поля, де розміщується курсор (вертикальна або горизонтальна риска, яка мерехтить).

Курсор по тексту можна переміщувати за допомогою лівої кнопки мишки (одне натискання) або за допомогою кнопок керування курсором клавіатури(, , , , PageUp, PageDown, Home, End).

► Завдання. Вставити у текст символи з буферу обміну (Правка Вставить або кнопка  ). Спробуйте переміщувати курсор мишею та кнопками керування курсором. Зберегти документ (Файл Сохранить або кнопка  ) під своїм іменем у папці Мои документы.

Редагування тексту відбувається за допомогою кнопок Delete (знищення символу праворуч від курсору) та BackSpace (знищення символу ліворуч від курсору). Кнопка Enter створює новий абзац тексту.

Виділити текст у документі можна за допомогою лівої кнопки мишки. Вказівник мишки переноситься на початок тексту, який необхідно виділити, після чого натискається ліва кнопка мишки. Не відпускаючи її, необхідно перемістити вказівник мишки на завершення тексту, який необхідно виділити, після чого ліву кнопку мишки відпускають. Текст буде виділений інверсним кольором (негативним по відношенню до реального кольору фрагменту документа). Також виділення тексту можна проводити за допомогою комбінації кнопки Shift та кнопок керування курсором.

► Завдання. Набрати нижче наведений текст і відформатувати його:

\

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]