Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-9.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
32.53 Кб
Скачать

8. Рух на захист прав тварин та його вплив на розвиток екологічної етики.

Нині існує значна кількість груп, деякі з них мають доволі радикальні програми, метою яких є боротьба за права тварин.

Одним з радикальних напрямків в екологічній етиці є «рух за звільнення (права) тварин», що стоїть на позиціях біоцентризму. Його представники оголошують своєю метою звільнення тварин від жорстокого і безглуздого страждання й експлуатації, забезпечення їх благополуччя. При цьому якщо благополуччя окремої тварини конфліктує благополуччям їх популяції, то представники руху за «звільнення тварин» віддають пріоритет благополуччю окремої особини. Прибічники цього руху закликають відмовитися від використання тварин для розваг (цирк і т.д.), а також від тваринної продукції, виробництво якої вимагає вбивства тварин: м'ясо, хутро, натуральна шкіра, проповідують вегетаріанство, пропонують заборонити полювання і рибальство, експерименти на тваринах. Як правило, товариства заступництва, захисту чи звільнення тварин бувають двох типів. Традиційний тип такого товариства — товариства за благополуччя тварин — засновані на жалості, милосерді, доброті людини, її прагненні захищати тварин. Другий тип базується на концепції природних прав тварин. Прихильники цієї течії вважають, що в людини є борг перед тваринами, а тварини мають право на існування і на захист від страждань.

Філософські погляди руху захисту (звільнення) тварин знайшли свій розвиток наприкінці 60-х років XX століття, коли група випускників Оксфордського університету — філософів, психологів і теологів, еліта англійської й американської інтелігенції, висунула концепцію природних прав тварин. Тварини, вказували вони — здатні відчувати і розуміти, вони мають такі ж потреби як і ми: бути живими, бути захищеними від страждань, задовольняти голод, спрагу, тому справедливість вимагає, щоб ці потреби тварин були задоволені. Як говорили мудреці Індії: «Усе живе біжить від страждань, усе живе боїться смерті. Пізнай же в живому самого себе і не заподіюй зла». Лідери захисту прав тварин - американці Том Ріган, який написав «Справу про права тварин», Пітер Сінгер (Австралія), автор книги «Звільнення тварин», англійці Річард Райдер (Великобританія), психолог і теолог Ендрю Лінзі (Великобританія). Останній писав: «весь Всесвіт створений любов'ю, а те, що створено любов'ю, не може не мати цінності. Бог своєю милістю зробив всіх істот на землі дорогоцінними в його очах. (...) Якщо усі тварини існують для Бога, якщо Бог стоїть за кожною з них, то як можуть людські істоти йти проти Бога?».

Нині радикальні групи захисників прав тварин загрожують акціями відплати компаніям, які на їх думку причетні до жорстокого поводження з тваринами. В боротьбі за права тварин ці групи застосовують такі заходи, як підпали офісів, відправлення в конвертах замість листів бритвених лез, організацію вибухів в офісах і їх захоплення, моральний терор персоналу фірм, які пов’язані з експерентуванням на тваринах.

9.Назвіть та охарактеризуйте права свійських тварин.

Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»

Стаття 9. Особливості утримання домашніх тварин

Особа, яка утримує домашню тварину, зобов'язана: забезпечити домашній тварині необхідні умови, що відповідають її біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, відповідно до вимог цього Закону; дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації жилого приміщення, де утримується домашня тварина , та норм співжиття. Правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування. Особи, які утримують домашніх тварин, мають право з'являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх). Супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку. Особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана забезпечити: безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною; безпеку супроводжуваної домашньої тварини; безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою. При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати ї без нагляду.

Дозволяється утримувати: домашніх тварин - у квартирах, де проживає кілька сімей, - лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири. При цьому не дозволяється утримувати домашніх тварин у місцях загального користування; домашніх тварин - у "зоокутках" дитячих, освітніх, наукових, санаторно-курортних і оздоровчих закладів - з дозволу відповідного органу за погодженням з органами державної санітарно-епідеміологічної служби та ветеринарної медицини;

домашніх тварин - у вільному вигулі на ізольованій, добре огородженій території (в ізольованому приміщенні) на прив'язі або без неї;

домашніх тварин - юридичними особами: для охорони - в обладнаних приміщеннях або на прив'язі; для дослідної мети - у вольєрах, біологічних клініках (віваріях) або в розплідниках;

собак - без повідків і намордників під час оперативного використання правоохоронними органами, собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.

Фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов'язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів, зазначених у статті 2 цього Закону, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]