Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-9.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
32.53 Кб
Скачать

6.Етика абортів: дискусії з даного питання.

Зазвичай дискусії про аборти, які здійснюються без медичних показань, знаходяться в політичній, релігійній та правовій площинах, а саме: чи слід їх розглядати як невід’ємне правом жінки чи як акт вбивства людини? В той же час з питанням абортів пов’язано ряд важливих етичних проблем. Вирішення проблеми дозволеності абортів залежить по-перше: від визначення статусу ембріону: чи є він в повному сенсі індивідуумом, зі своїми правами, і якщо так, то чи має він ці права з самого початку свого існування, чи вони у нього з’являюся на певному етапі його розвитку, а по-друге від відповіді на питання чи має жінка моральні зобов'язання перед плодом? Якщо жінка погодилася на статеві відносини і/або партнери не правильно користувалися протизаплідними засобами, то чи повинно a priori вважатися, що вона повинна була усвідомлювати те, що може завагітніти.

Більшість дискусій з питань етики абортів концентруються на питаннях прав плоду людини. Навіть якщо визнати, що плід це ще не людина, це не означає, що він не може мати певного морального статусу. Багато людей виступають проти абортів на пізніх термінах вагітності, тому що вони інтуїтивно відчувають, що в плоді, який виглядає як дитина є щось дуже людське.

З іншого боку прибічники права на аборт керуються етичними постулатом автономії організму. Згідно з цим постулатом право на аборт є правом контролювати своє тіло і є неминучим наслідком вибору не продовжувати вагітність. Те, що людина повинна мати етичні підстави до особистої, тілесної автономії слід розглядати в якості основних складових концепції етичного, демократичного і вільного суспільства.

Враховуючи те, що тілесна автономія існує як етична данність, виникають запитання, до яких меж вона може бути розповсюджена? Чи етично змушувати жінку зберігати вагітність до терміну народження дитини?

Якщо аборти визнаються незаконними, то для забезпечення виношування жінками в своєму тілі дитини до терміну пологів, використовуються засоби примусу, а переривання вагітності карається згідно з положеннями законодавства. Та чи етично це?

Заборона вільного вибору жінки щодо продовження/не продовження вагітності не сумісна з концепцією правосуддя вільної, демократичної держави. Навіть у випадку, якщо аборт і визнається неетичним вчинком, запобігання йому не може здійснюватися неетичними засобами.

Вагітність майже завжди наступає в результаті статевих відносин. Таким чином, питання про етичність абортів повинне включати питання, які стосуються етичних аспектів цих відносин. Так, наприклад, згідно з радикальними поглядами щодо заборони переривання вагітності, партнери, вступаючи в статевий контакт, повинні розуміти, що одним з його наслідків може бути вагітність, а запобігання їй за допомогою контрацептивів або її переривання шляхом аборту є неетичними.

Однак сучасне західне суспільство пропагує статеву свободу, яка націлена саме на звільнення від небажаних наслідків статевих контактів. В зв’язку з цим постає ряд питань:

-чи має жінка етичні зобов’язання перед біологічним батьком дитини і чи вона зобов’язана повідомляти його, що завагітніла?

-чи має біологічний батько дитини право голосу при вирішенні питання переривання вагітності?

-чи етично народжувати небажану дитину? Адже однією з поширених причин переривання вагітності жінками є те, що вони відчувають себе не в змозі належним чином піклуватися про дитину. Навіть у разі прийняття точки зору щодо неетичності абортів, чи етично примушувати жінку виношувати небажану дитину, про яку жінка не зможе належним чином піклуватися?

Є також політичні і релігійні аспекти дебатів з приводу етичності абортів. В зв’язку з цим, необхідно відмітити, що рішення про неприпустимість абортів прийняті з релігійних міркувань не повинні спричиняти конкретних рішень у політичній сфері або навпаки. Поки існує світська держава, де релігійні лідери не мають права формувати законодавчі вимоги, а релігійні вчення не можуть бути підставою для правових рішень, необхідно визнавати той факт, що положення цивільного права можуть суперечити релігійними догматам.

Питання легальності/заборони абортів є складним етичним питанням., яке зачіпає ряд фундаментальних етичних проблем, а саме: відношення до практики абортів жінки, сімейної пари, громади, держави, автономія особистості, ступінь впливу органів державної влади на особисті рішення тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]