Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лр№6 (зан 19).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
532.48 Кб
Скачать

Утиліта arp.

Утиліта перегляду і модифікації ARP-кэша. Адреси можна вводити в ARP-кэш уручну за допомогою утиліти ARP.exe. Формат команди: arp -s IP-адрес MAC-адрес. Де: -a - виведення записів, що містяться в ARP-кэше. -q - виведення записів, що містяться в ARP-кэше (цей ключ недоступний в Windows for Workgroups). -N - виведення записів, що містяться в ARP-кэше і відносяться до певного мережевого інтерфейсу. -s - додавання статичному запису в ARP-кэш. Синтаксис: ARP -s IP-адрес MAC-адрес. -d - видалення статичного запису з ARP-кэша.

Протокол передачі файлов-ftp.

Більшість файлових архівів надають доступ за допомогою FTP (File Transfer Protocol) - мережевого протоколу передачі файлів між комп'ютерами (FTP-архивамы). За допомогою ftp ви можете знайти, отримати, і переслати потрібні файли через інтернет. При доступі до FTP-архивам зазвичай використовується стандартне ім'я користувача anonymous (Name: anonymous; часто замість anonymous можна використовувати ім'я ftp), а як пароль слід вводити Вашу адресу електронної пошти (наприклад, Password: vasya@mail.ru). Також такий доступ називають доступом по anonymous FTP. Адреси FTP-архивов відповідають IP-адресам машин, що забезпечують доступ до локальних архівів по FTP. Зазвичай ці адреси приводяться в наступній формі, наприклад: ftp.netscape.com, . Рідше використовуються адреси, що складаються з чотирьох чисел, розділених крапками. Такі адреси, зазвичай, беруть в квадратних дужок, наприклад [195.34.32.10] і [207.46.131.30]. Ftp-сервер - програма, що працює на деякому комп'ютері в мережі Ітернет, на якому зберігається загальнодоступний файловий архів, доступний для видалених користувачів. Ftp-сервер забезпечує обробку запитів до архіву. Ftp-клиенты - програми, використовувані для доступу до архівів в режимі online.

Для того, щоб запустити Ftp-клиент, в командному рядку пишемо ftp, з'являється діалогове вікно:

Microsoft(R) Windows 98

(C)Copyright Microsoft Corp 1981-1998.

C:\WINDOWS>ftp

ftp>

Основні сервісні команди: help або ? - запрошує допомогу по командах ftp. Може мати параметр - ім'я команди, що цікавить (наприклад: ? disconnect). Якщо параметр не заданий, виводить повний список команд ftp. open - встановлює зв'язок з ftp-директорией. Ця команда потрібна, якщо при виклику програми ftp-связь з необхідною ftp-директорией не був встановлений, наприклад, із-за помилки в назві видаленої машини. Вона застосовується також при зверненні до різних ftp-директориям під час сеансу роботи з ftp. При цьому потрібно спочатку закрити зв'язок з однією ftp-директорией за допомогою команди close або disconnect, а потім викликати іншу машину (наприклад open ftp1.cuteftp.com). Якщо ви знаходитеся в локальній мережі, то після команди open слід вводити IP-адрес проксі-сервера (наприклад open 128.1.100.5). user - дозволяє повторно ввести вхідне ім'я користувача і пароль. Корисно, скажемо якщо видалена машина не допускає користувачів з ім'ям ftp, але може допустити з ім'ям anonymous. close - закриває зв'язок з даною ftp-директорией. bye або quit - закриває всі зв'язки і припиняє виконання програми ftp.

Проглядання вмісту архіву:

Найімовірніше, видалений ftp-площадка використовує який-небудь різновид ОС UNIX, файлова система UNIX має деякі особливості в порівнянні з MS DOS. Хоча вона і організована ієрархічно, подібно MS DOS, імена каталогів розділяються в ній символом "/", а не "\". Кореневий каталог позначається просто як "/". У MS DOS ім'я файлу може мати довжину до 11 символів, 3 з яких відводяться на розширення. У UNIX цих обмежень немає, у файлу може бути декілька розширень, наприклад file.my.sky. На відміну від MS DOS строкові і прописні букви в іменах файлів вважаються в UNIX різними. ls - проглянути короткий список файлів і подкатологов. Як параметр можна задати ім'я интересуещего вас каталога, якщо параметр не заданий, мається на увазі поточний каталог (наприклад, ls/pub/resources). dir - проглянути детальний список файлів і підкаталогів, тобто інформацію не тільки про імена, але і розмірах, датах і правах доступу. Аналогічно команді ls можна задати параметр з ім'ям каталога.

cd - перейти в інший каталог на видаленому комп'ютері.

Можна встановити різні режими передачі файлів, що проглядаються: ascii - встановлює текстовий режим передачі файлів (за умовчанням). binary - встановлює двійковий режим, наприклад для виконуваних файлів.

Команди передачі і отримання файлів:

get або recv - отримати файл з видаленого комп'ютера. Як обов'язковий параметр потрібно вказати ім'я цього файлу на видаленій машині, наприклад get/pub/os/msdos/news.zip. mget - отримати декілька файлів за списком або відповідно до маски (наример, get/mailserv/*.doc). put або s - переслати файл з локальної машини на видалену. По аналогії з командою get указується ім'я файлу на локальному комп'ютері як параметр. Другим параметром може бути вказане нове ім'я файлу на новій машині. (наример, put myfile for_allfile). Дана команда доступна тільки за наявності відповідних прав. mput - переслати декілька файлів за списком або маскою. Нарімер, якщо треба переслати файл myfile.txt і всі файли з розширенням .xls: mput myfile.txt *.xls delete - видалення на видаленому комп'ютері указаный файл за наявності соответствующих прав.

19