Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лр№6 (зан 19).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
532.48 Кб
Скачать

Утиліта ipconfig (winipcfg - Windows 95).

За умовчанням дана утиліта виводить тільки IP-адрес, маску подсетии шлюз за умовчанням для даного мережевого адаптера.

C:\WINDOWS>ipconfig

Настройка IP для Windows 98

0 Ethernet: плата :

IP-адрес. . . . . . . . . . . . . . : 128.1.158.62

Маска підмережі . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0

Стандартний шлюз. . . . . . . . . . : 128.1.100.5

1 Ethernet: плата :

IP-адрес. . . . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0

Маска підмережі . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0

Стандартний шлюз. . . . . . . . . . :

C:\WINDOWS>

Також дозволяє уручну продовжувати або припиняти DHCP-аренду. Для докладнішої інформації використовуйте ключ /ALL. Цей ключ дозволяє для кожного мережевого інтерфейсу, крім інформації за умовчанням, отримати ім'я вузла, адреси серверів DNS, тип запиту NETBIOS, чи використовується для даного мережевого інтерфейсу DHCP, а також апаратна адреса інтерфейсу.

IPCONFIG може використовуватися для того, щоб уручну продовжити або припинити DHCP-аренду. Команда IPCONFIG /RENEW указує системі провести спробу продовження оренди. Ця команда особливо зручна у випадку, якщо сервер повинен бути зупинений на деякий час.

Як правило, клієнт не припиняє оренду автоматично після закінчення роботи. Утиліта IPCONFIG дозволяє Вам завершити DHCP-аренду за допомогою ключа /RELEASE. Ця команда часто використовується перед переміщенням комп'ютера в іншу мережу. Після використання команди IPCONFIG /RELEASE IP-адрес негайно ставати доступний для призначення його іншим комп'ютерам. Коли клієнт включений в нову мережу, він запитає нову адресу.

Утиліта netstat.

Утиліта NETSTAT виводить статистику для протоколів (TCP, IP, ICMP, UDP) і інформацію про IP-соединениях. Команда NETSTAT має наступний синтаксис: netstat [-a][-і][-n][-s][-p ім'я][-r][інтервал]

Де: -a Відображення всіх підключень і портів, на яких комп'ютер чекає з'єднання. (Підключення з боку сервера зазвичай не відображаються). -е Відображення статистики Ethernet. Цей ключ може застосовуватися разом з ключем -s. -n Відображення адрес і номерів портів в числовому форматі, без спроб визначення імен. -p протокол -- Відображення підключень для протоколу "ім'я": tcp або udp. Використовується разом з ключем -s для відображення статистики по протоколах. Допустимі значення "ім'я": tcp, udp або ip. -r Відображення вмісту таблиці маршрутів (таблиця маршрутизації). -s Відображення докладної статистики по протоколах. За умовчанням виводяться дані для TCP, UDP і IP. Ключ -p дозволяє вказати підмножину даних, що виводяться, по певному протоколу. інтервал - повторне виведення статистичних даних через вказаний інтервал в секундах. Для припинення виведення даних натисніть клавіші CTRL+C. Якщо параметр не заданий, відомості про поточну конфігурацію виводяться один раз.

Утиліта route.

Є утилітою TCP/IP, яка використовується для створення або модифікації статичних таблиць маршрутизації. Формат команди:

route [-f][-p][команда [адресат][маска][шлюз][метрика] ]

Де: -f - видалення всіх записів для шлюзів. Якщо цей параметр використовується у поєднанні з іншими, то спочатку проводиться видалення записів для шлюзів.

-p - додати (за допомогою команди Add) постійні записи. Записи, що за умовчанням додаються, не зберігаються при перезапуску системи. Всі постійні шляхи можуть бути виведені на екран за допомогою команди print.

команда - може бвть вказана одна з чотирьох команд: print (вивести список шляхів), add (додати шлях), delete (видалити шлях), change (змінити існуючий шлях).

адресат - визначає комп'ютер, которомунужно послатьуказанную команду.

маска - визначає маску підмережі для вказаного шляху. За умовчанням використовується 255.255.255.255 шлюз - шлюз для вказаного шляху.

метрика - установка поля метрика в таблиці маршрутизації у вказане значення. Може бути задане будь-яке значення від 1 до 9999.

Всі проведені зміни в статичній таблиці маршрутизації будуть втрачені після перезапуску системи, щоб провести постійні зміни, використовуйте команду ROUTE з параметром -p.