Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
актуальність.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Висновки

Аналіз основних дій військового педагога свідчить про те, що така діяльність є різносторонньою і змістовною та потребує всебічної підготовленості, має багато вимірів вияву. Педагог повинен бути сам вихованою і освіченою людиною, і відповідно вимагав його власного виховання і освіти. Майстерність вихователя не якимось особливим мистецтвом, яке вимагає таланту, але це спеціальність, якій потрібно навчати, як потрібно навчати лікаря, музиканта його майстерності.

Основними формами вияву педагогічної культури військового педагога є рівень оволодіння педагогічним досвідом людства, сукупність основних професійно-важливих особистісних якостей. Без педагогічної культури діяльність педагога втрачає своє гуманне забарвлення і ефективність. Високий рівень розвитку її основних елементів, гармонійне їх сполучення у військово-педагогічній діяльності та досягнення ефективних результатів у навчанні визначаються як педагогічна майстерність. Інакше кажучи, це зріз основних складових педагогічної культури військового педагога, які досягли високого рівня розвитку, та їх ефективний вияв у практичній діяльності.

Творча увага до інноваційного розв’язання військово-дидактичних проблем створює надзвичайно позитивні передумови для подальшого розвитку як теорії, так і практики військової педагогіки, відкриває нові горизонти цієї науки. Цей процес безпосередньо пов’язаний з особистісним фактором, тобто цілком залежить від військових педагогів. Тому існує безпосередня залежність між ними: там, де є творчий педагог, там є дух нововведень, там відбувається творчий невпинний пошук нових ідей у військовій дидактиці, там є місце новаторству, і навпаки. Тому проблема формування високої педагогічної культури у офіцерів є державною пріоритетною проблемою.

Перелік використаної літератури

  1. Алексюк А.М. Загальні методи навчання в школі. - К., 1983.

  2. Ангеловски К. Учителя и инновации. – М., 1991.

  3. Барабанщиков А.В., Давыдов В.П., Феденко Н.Ф. Основы военной психологии и педагогики. - М., 1988.

  4. Военная педагогика и психология. - М., 1998.

  5. Галузинський В.М., Євтух М.Б. Педагогіка: теорія та історія. - К., 1995.

  6. Гончаренко С.У. Український педагогічний словник. - К., 1997.

  7. Державна національна програма ”Освіта” (”Україна ХХІ ст.”). - К., 1994.

  8. Ингенкамп К. Педагогическая диагностика. - М., 1991.

  9. Коупленд Н. Психология и солдат. - М., 1991.

  10. Методичний посібник для керівного та професорсько-викладацького складу з питань розробки нормативних документів вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони України. - К., 1997.

  11. Оконь В. Введение в общую дидактику. - М., 1991.

  12. Основы военной психологии и педагогики / Под ред. А.В.Барабанщикова, Н.Ф.Феденко. - М., 1981.

  13. Основы педагогического мастерства / Под ред. И.А.Зязюна. - К., 1987.

  14. Основы педагогического мастерства: Учеб. пособие / Под ред. И.А.Зязюна. - М., 1989.

  15. Ягупов В.В. Військова та соціальна психологія. - К., 1998.

  16. Ягупов В.В. Основи загальної та військової психології. - К., 1996.

  17. Ягупов В.В. Процес і технологія військово-педагогічних досліджень у Республіці Польща: Автореф. дисс. ... канд. пед. наук. - К., 1995.

30